Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanının, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü için hükümet tarafından gönderilen atama kararnamesini imzalamayı reddetmesinden sonra, gerek Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst gerekse Sayıştay Başkanı Osman Korahan tarafından yapılan açıklamalar üzerine, kamuoyunun aydınlatılması bakımından bazı hususların bilinmesinde yarar olduğu ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü için hükümet tarafından gönderilen atama kararnamesini imzalamayı reddetmesinin, Sayıştay’ın yıpranmasını engellemeyi amaçladığını açıkladı.
Sayıştay’ın bağımsızlığının Anayasa’nın amir hükmü olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı, “Taşıdığı sorumluluk gereği Cumhurbaşkanı, söz konusu atama kararnamesini imzalamayarak, Sayıştay’ın yıpranmasını engellemeyi amaçlamıştır. Benzer sorumlu tavrı daha işin en başında Sayıştay Başkanı’nın göstermesi beklenirdi” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı’nın kendisine iletilen atama kararnamelerini imzalamak zorunda olduğu iddiasının da hem hukuken hem de siyaseten geçerli olmadığını vurguladı.
“Anayasa, hukuk ve kamu yararı…”
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın birlikte çalıştığı hükümetlerle olan ilişkilerinde halkın yararına olacak her konuda yardımcı olmaya gayret ettiği belirtilen açıklamada, “Cumhuriyet Meclisi’nden onayına gelen yasalar konusunda da ölçüsü, Anayasa, hukuk ve kamu yararı olmuştur. Bunun yanında 3’lü kararname kapsamında imzasına gelen atamalarda da hükümetlerin önerdiklerini bazı istisnalar haricinde genellikle onaylamıştır” denildi.
“Anayasa’nın amir hükmü...”
Sayıştay’ın bağımsızlığı Anayasa’nın amir hükmüdür. Bu Anayasal bağımsızlığın özenle korunması sorumluluğu, en başta Sayıştay Yasası’nın 5’inci maddesinde Sayıştay’ın “en büyük amiri” olarak görevlendirilen Sayıştay Başkanı’nın görevidir. Taşıdığı sorumluluk gereği Cumhurbaşkanı, söz konusu atama kararnamesini imzalamayarak, Sayıştay’ın yıpranmasını engellemeyi amaçlamıştır. Benzer sorumlu tavrı daha işin en başında Sayıştay Başkanı’nın göstermesi beklenirdi.
Cumhurbaşkanı’nın tavsiyesi
Hatayı düzeltmemekte ısrar etmek, ilgisiz konular arasında anlamsız ilişkiler kurmaya çalışarak ısrarcı tavır sergilemek, kamu vicdanındaki yarayı daha da derinleştirir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın tavsiyesi, ilgili tüm makamların bundan sonra, kamu vicdanının sesine de kulak vererek kurumlarımızın saygınlığıyla güvenilirliği için hukuk ve etik yolunda birleşmeye yönelik azami gayreti göstermesidir.”
Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2017, 10:29