Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Kıbrıs müzakerelerini, “1974’te ayrılan üniter devleti yeniden birleştirecek toplumlararası görüşmeler” diye niteledi ve bütün siyasi partilerin bu tezde birleştiğini söyledi.
Fileleftheros, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Atina ziyareti vesilesiyle Pavlopulos’la yaptığı özel röportajı “Sağlam Kurumsal Temeller Üzerinde Çözüm İstediğimizi Göstermemiz Gerek” başlığıyla yayınladı.
Gazeteye göre, Pavlopulos Kıbrıs müzakerelerinin başlayacağı bu dönemde siyasi partiler arasında, başlangıç noktasıyla ilgili büyük bir görüş ayrılığı bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Mantık, toplumlararası müzakerelerden çıkabilecek bir devlet kurulmasına dayanıyor. Başka bir prosedürün manası yok. Bu devlet ancak uzlaşıdan kaynaklanabilir. Başlangıç yaratmak olamaz. Bu nedenle usul olarak Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için toplumlararası müzakereler diyoruz. 1974’te ayrılan üniter devlet yeniden birleşiyor. Annan planında söylendiği gibi başka kökler yaratamayız. Bütün partiler bu tezde birleşiyor.
Annan Planı lehinde olanlar iyi niyetliydiler. Plan reddedildi çünkü prematüre oluşuma, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gelecekte gerek uluslararası varlığı, gerek AB’deki süreci açısından dağılmasına yol açacaktı. Biz müzakere masasına üniter veya federal bir devlet oluşturulması önerileri koyacağız.
Konfederasyondan söz etmiyoruz. Konfederal bir devlet AB içerisinde işleyemez. Bize sunulan ve bizim sunduğumuz önerileri Avrupa kurumsal müktesebatı süzgecinden geçirmek zorundayız. Böylece AB’yi de prosedüre koymuş olacağız. AB’nin yetkili organlarını Eroğlu ve Türkiye’nin istediklerine ilişkin görüş belirtmeye çağıracağız. Daimi sapmalar yoktur. AB’de kabul edilemez. Olası geçiş yollarına Avrupa kurumlarıyla birlikte karar verilmeli. Müzakereler bu zemin üzerine kurulmalı.
Avrupa kurumsal müktesebatı Eroğlu’nun, AB dışında olacak bir devleti gündeme getirecek önerilerini kesin bir dille reddetmelidir.”
Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2015, 09:37