Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi RenéTroccaz, Fransa’nın, Kıbrıs sorununa AB Müktesebatı ile bağdaşan bir çözüm bulunması fikrini ve Avrupa Komisyonu’nun, BM ile diğer tarafların gösterdiği çabalara katkı koyma maiyetinde, müzakerelere müdahil olmasını desteklediğini söyledi.
Büyükelçilik görevini devralışının ardından ilk kez Fileleftheros gazetesine röportaj veren Troccaz, adanın yeniden birleşmesinden önce, Kıbrıs Türk toplumunun büyük Avrupa ailesine tam katılımının sağlanabilmesine yönelik zemin hazırlığı yapılmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Troccaz, bu çerçevede, 2015 yılında oluşturulan iki toplumlu AB Müktesebatı Komitesi’nin çalışmakta olduğunu ve Fransa’nın, bu çabalara tam destek verdiğini kaydetti.
Fransa’nın, uluslararası meşruiyeti daima desteklediğini ve buna büyük önem verdiğini belirten Troccaz, 6 ayda bir, BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) adadaki görev süresinin uzatılması için toplandıklarını, tüm tarafların katılımıyla görüş alışverişi yaptıklarını ve birtakım mesajlar ilettiklerini ifade etti.
Liderlerin, kimseye bir faydası olmayan “yıllanmış bölünmeye” son vermeyi taahhüt ettiğini belirten Troccaz, bu fırsatın değerlendirilebilmesi için gerek liderler, gerekse müzakereciler ve müzakere grupları tarafından sıkı bir çalışma yürütülmesi gerektiğine işaret etti.
40 yıldır süregelen bu bölünmenin getirdiği birtakım zorlukları da göz ardı etmemek gerektiğini belirten Troccaz, gerek prosedürün kendisi, gerekse Kıbrıslıların düşünceleriyle ilgili zorluklar bulunduğunu ve Kıbrıslıların, kendilerine önerilen çözümün yaşayabilirliği konusunda ikna edilmeleri gerekeceğini vurguladı.
Bu noktada, gerek dinler arası diyalog, gerekse işadamları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri arasındaki yeniden yakınlaşma çabalarının önemli olduğunu kaydeden Troccaz, adanın yeniden birleşmesinin gerek burada ikamet edenlere, gerekse ekonomi, siyaset, diplomasi, güvenlik gibi alanlarda fayda sağlayacağını söyledi.
Silahlar Fransa’dan
Troccaz, Fransa’nın Kıbrıs sorununun çözümüne 42 yıldır destek verdiğini, ancak özde, müzakerelerin Kıbrıslılara ait olduğunu ve yeniden birleşme için onların çalışması gerektiğini ifade etti.
Habere göre Troccaz, iki ülkenin farklı alanlarda ve düzeylerdeki işbirliğine işaret ederken, Fransa’nın, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığından itibaren buraya silah tedarik eden ilk ülke” olduğunu anımsattı.
Troccaz, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ile olan sıkı ilişkilere de vurgu yaparken, Fransa’nın, istenmesi halinde, bugüne kadar yaptıklarından daha fazla şey yapmaya hazır olduğunun altını çizdi.
Fransa ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerde, hidrokarbon yataklarının da önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Troccaz, kaynakların, Avrupa’nın istikrarı açısından önemli bir yerde bulunuyor olmasından dolayı stratejik önem taşıdığını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2016, 10:14