banner564

Kısır döngü kırılmalı

Başbakan Erhürman, engellilerin sorunlarının her yıl tekrarlandığını ancak bir çözüm bulunmadığına dikkat çekti

Kısır döngü kırılmalı
banner598

Başbakan Tufan Erhürman, artık engelli insanların ve engelli örgütlerin sorunlarını taşıyabileceği bir merci olduğunu kaydederek, Başbakanlık bünyesinde kısa süre önce oluşturulan Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’nun işlevlerini hızlı şekilde yerine getirmeye başladığını kaydetti.
Başbakan Tufan Erhürman, şunları da söyledi:
“Engelli Koordinasyon Kurulu’nun kurulması, Özel Eğitim Tüzüğü’nün çıkarılması engellilerin tanımının yapılması yıllardır dillendiriliyordu. Bu demek değildir ki engelli tanımının dışında kalacaklara devlet yardım etmeyecek ama engelli tanımı ayrı yapılsın… O tanımın dışındakiler için ayrı düzenlemeler getirilsin…Özellikle istihdam edilmiş engellilere karşı eşitsiz uygulamalar kaldırılsın ve tabii ki engelli istihdamının da önü açılsın… Yeni çalışmalar yapılsın…Ben kendimi bildim bileli bu sorunlar hep ardı ardına sıralanıyor. Özellikle sorunlar bugün itibarıyla yetkili makamlara aktarılıyor, bir yıl sonra da kaldığımız yerden devam ediyoruz… Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’nun varlığı bu kısır döngüyü kıracak… Kırıyor bile. Hızla bu sorunlar ele alınıyor, sonuçlandırılıyor.”

Kibrit misyonunu açıkladı
Başbakan Erhürman’ın da katılımıyla  dün  öğleden sonra Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’nun çalışmaları hakkında bilgi verildi. 
Basın toplantısında Başbakanlık Daire Müdürü Umure Örs de hazır bulundu. Örs, Başbakanlık temsilcisi olarak kurulda başkan yardımcılığı görevini de yürütecek.
KKTC Başbakanlık Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Günay Kibrit, basın toplantısında söz alarak kurulun çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
Kibrit, kurulun vizyonunu, “Ülkede yaşayan tüm engel gruplarının yaşam standartlarını yükseltmek; engellilerin kamu hizmetini eşit şekilde alabilmesini sağlamak” olarak aktardı.
Günay Kibrit, kurulun misyonunu “Engellilerin eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam gibi hizmetlerde yaşadığı zorluklara çözüm bulmak, düzenli ve etkin hizmet alabilmesini sağlamak; kamudaki bürokrasiyi ve yetki karmaşasını aşmak; engellilerin yerel yönetim hizmetlerinden eşit şekilde faydalanması sağlamak; engelli farkındalığı eğitimlerinin verilmesini, engellilerin sosyal hayata katılmasını sağlamak” olarak dile getirdi.

Değerlendirme Komitesi 
Günay Kibrit engelliliğin tanımının yeniden yapılması ve engellilik kıstaslarının belirlenebilmesi için paydaş kamu kurumlardan ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin yer aldığı “Engelli Değerlendirme Komitesi” oluşturduklarını, ilgili mevzuatlardaki anomalilerin giderilmesi ve eksiklerinin tamamlanması için çalışma başlattıklarını aktardı.
Özel Eğitim Tüzüğü’nün, Milli Eğitim Yasası altında hayata geçirilmesi amacıyla paydaşların temsilcilerinin katılımıyla “Özel Eğitim ve Farkındalık Komitesi” oluşturduklarını belirten Kibrit, “Tüzük üzerindeki çalışmalar başladı. Kısa zaman sonra ‘Özel Eğitim Tüzüğü’ Bakanlar Kurulu’nun gündemine taşınacak” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474