Hüseyin ÇİÇEK
Mağusa İnisiyatifi dün gerçekleştirdiği basın toplantısında yerel yönetimden kaynaklı olarak kentin “SOS” verdiğini iddia ederek, yerel yönetim kaynaklı sorunların Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in görevini en iyi şekilde yerine getirmediğini, gözler önüne serdiğini savundu.
Mağusa İnisiyatifi Aktivistleri Okan Dağlı, Mertkan Hamit ve Erhun Şahali tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında “Gazimağusa Belediyesi’nin mali sorunları, su sorunu, kanalizasyon sorunu, çevre ve imar sorunu, tutulmayan sözler” başlıkları altında açıklamalarda bulunuldu.
Suriçi’ndeki Bandabuliya’da gerçekleşen basın toplantısında ilk sözü alan Okan Dağlı, İnisiyatif olarak demokratik, şeffaf ve hesap verebilir yerel yönetim yapılarına büyük önem verdiklerini , bu ilke ve değerler ışığında Gazimağusa Belediyesi’ndeki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini ifade etti.
Dağlı, kentin çeşitli alanlarda ciddi sıkıntılarla karşılaştığını savunarak, merkezi idareden kaynaklanan sorunlar yanında yerel yönetim kaynaklı sorunların bulunmasının Belediye Başkanı İsmail Arter’in görevinin en iyi şekilde yerine getiremediğini gözler önüne serdiğini söyledi.
Su çok büyük sorun oldu
Dağlı, Belediye Başkanı İsmail Arter’in suyla ilgili vaatlerine dikkat çekerek, ancak suyun önceki dönemlerde olmadığından çok daha büyük bir sorun olarak ortaya çıktığını ve kentin en büyük sorununun su olduğunu kaydetti.
Dağlı, günlük ihtiyacı 10-12 bin ton olan kente önceki belediye yönetiminde Güzelyurt’tan yaklaşık 3 bin 500 ton, arıtma tesisinden de 6 bin 100 ton olmak üzere yaklaşık 9 bin 600 ton su kentin her noktasına ulaşacak şekilde verilirken bu rakamın bugün yarıya düştüğünü kaydetti.
Güzelyurt’tan gelen suyun miktarında azalma olmazken arıtma tesisinden gelen suda büyük düşüş olduğunu kaydeden Dağlı, bunda Belediye’nin ödenmeyen borçlarının büyük etken olduğunu ileri sürdü.
Hamit: Belediye borçlarını ödeyemiyor
Mertkan Hamit ise, Gazimağusa Belediyesi’nin mali sorunlarına değinerek, geçmiş dönemlerde mali yapısı son derece güçlü olan Gazimağusa Belediyesi’nin son dönemde kendi borçlarını ödeyemeyecek bir duruma geldiğini ileri sürdü.
Hamit, Belediye’nin bir ekonomik kurtarma paketi hazırlığında olduğunu öğrendiklerini ifade ederek, kurtarma paketinin ise, borcu borçla ödeme mantığına dayandığını ifade etti.
CTP’li Belediye Meclisi üyelerinin yaptığı açıklamaya göre Gazimağusa Belediyesi’nin 11 milyon 6 bin 503 TL borcu bulunduğunu söyleyen Hamit, “Son bir buçuk yılda hiçbir yatırım yapmayan Mağusa Belediyesi’nin hangi sebeple kurtarma paketine ihtiyaç duyduğu sorgulanmaya açıktır. 1,5 yıl önce güçlü bir yapıya sahipken, bugün Belediye’nin batma riskinin olması kabul edilebilir değildir” dedi.
Şahali: Hizmetler korkutucu biçimde kötüleşti
Erhun Şahali de çevre ve imar sorununa dikkat çekti.
Şahali, Gazimağusa’da ana arterler halen kaldırımsızken, 2 yıl önce Gazimağusa Devlet Hastanesi arkasında başlatılan rekreasyon projesinin bir başka sorunlu unsur olarak ortada durduğunu, Tuzla’da dere yatağı ve hastane yanında 2 yıldır proje yapılması beklenen alanın çöple doldurulmaya devam edildiğini iddia etti.
Gazimağusa Beldiye Başkanı İsmail Arter’in seçim propagandası boyunca 29 projeden bahsettiğini belirterek bunları sayan Şahali, adı geçen hiçbir projenin başarılı bir şeklide gerçekleştirilmediğinin ortaya çıktığını öne sürdü.
Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2015, 10:03