Çiğdem AYDIN
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, okullarda yaşanan öğretmen eksikliğinin, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral’ın tavrından kaynaklandığını söyledi. Çavuşoğlu “Benimle şahsi bir hırsı olduğunu düşünüyorum” diyerek Karyal’a çok ağır eleştiriler yöneltti.
“Öğretmen sınavlarını neden 60 gün sonraya aldığını açıklasın. Bundan sonra takipteyim. Mantıklı bir neden açıklamazsa bir dahaki sefere ‘başka şeyler’ de açıklayacağım” diyen Bakan Çavuşoğlu, geçmiş dönemlerde sınavların en fazla 33 gün içinde yapıldığına dikkat çekti.
KHK mazeret üretiyor
Diyalog TV’de Güne Merhaba programına konuk olan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu çarpıcı iddialarda bulundu. KHK Başkanı Kamil Kayral’ın keyfi davrandığını öne süren Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“KHK’da ilan edilen münhallerin bugüne kadar sonuçlanması gerekiyordu. KHK bağımsız bir kurumdur. Biz nasıl ki, eğitimden sorumluyuz KHK’da eğitimden sorumludur. Öğretmenleri gününde okullara göndermekle mükelleftir ama basın önünde, kamuoyu önünde mazeret üretiyorlar. ‘Eğitim Bakanlığı onu geç gönderdi, bunu geç gönderdi’ gibi mazeretlerle keyfi hareket edip, öğretmenleri gününde okullara gönderme noktasında büyük bir samimiyetsizlik göstermiştir.”
Okulları öğretmensiz bıraktı
KHK’nın 7 Eylül 2019 tarihinde sınav yapacağını söylediğini ancak bunun ksine davranıldığını belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “2014 yılına bakıldığında KHK, münhal tarihinden 33 gün sonra sınav gerçekleştiriyor. 2015 yılında 31 gün, yine 2015 yılının Eylül ayında 23 gün, 2016 yılında 28 gün, 2017 yılında 53 ile 49 gün, 2018 yılında 44 gün ve 2019 yılında 61 gün. Bu keyfiliğin sebebi nedir? Oysa KHK Başkanı Kamil Kayral bizzat bana 7 Eylül’de sınavları yapacağını söylemişti.
Ben, 7 Eylül’de sınav yapılırsa, 10 Eylül’de ilkokul öğretmenlerinin ataması gerçekleştirilirse 16 Eylül’de de okullar açılır bir sıkıntı olmaz diye düşündüm.
KHK, 7 Eylül’de yapacağı sınavı 14-15 Eylül’e çekerek okulları tamamen öğretmensiz bıraktı. Biz tecrübemiz ve sendikaların da desteği ile geçici öğretmenleri gününde atayarak, akademiden mezun öğretmenleri de ilkokullara göndererek bu boşluğu bir şekilde doldurmaya çalıştık. Bizim şu anda ilkokullarda raporlu veya mazeretli olan öğretmenler dışında geçmişe oranla daha düşük seviyelerde öğretmen eksikliğimiz görünüyor.”
Amacı kaos çıkarmak
Bakan Çavuşoğlu, Kayral’ın hükümet ve şahsı olduğunu, kaos çıkarmayı amaçladığını iddia etti.
Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “KHK’ya liyakata göre alım yapılsın diye bağımsızlık hakkı verildi ancak adamına göre sınav yaparsa, hükümete göre sınav yaparsa o zaman olmaz. Kurumlar arası bir çatışmayı asla benimsemem ama Sayın Kayral, basın aracılığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdığını iddia ettiği yazıları paylaştığı için cevap hakkımı kullanmak istedim. Bize 2019 yılında gönderilen yazıda nakil işlemlerinin tamamlanarak münhal sayısının tespit edilmesi ve münhale çıkılması yazıyor. Peki, konuştuğumuzda ki 7 Eylül’de sınavın yapılacağını söylediğinde bu görüş nerede idi? Oysa bugüne kadarki tüm hükümet dönemlerinde münhal sayısı ve münhal yerlerinin tespit edilerek ibresi ile sınavlar yapıldı ama nakil şartı konmadı. Peki, neden bugüne kadarki hiçbir dönemde böyle bir şart konulmadı. Biz bu şarta rağmen elden teslim ettik.
İlkokulların nakillerini ortaokullarda da keza sendikayla istişare ederek bir haftalık bir aksama da olsa imzaladık ve yazımız gitti. Sen Nazım Çavuşoğlu’na bir hırs etmişsen veya hükümete karşı bir hırsın varsa bunun bedelini çocuklara ödetemezsin. KHK’ya sağlanan bağımsızlık torpil sisteminin tamamen ortadan kaldırılmasıdır keyfi hareket etmesi değildir.
Şahsımla ilgili bir hırsı ve hükümete karşı bir kaos hedefinde olduğunu düşünmekteyim. Öğretmen sınavlarını neden 60 gün sonraya aldığını açıklasın. Bundan sonra takipteyim. Mantıklı bir neden açıklamazsa bir dahaki sefere ‘başka şeyler’ de açıklayacağım.”
400 milyon ek mesai
Boş geçme ihtimali ola dersler için ek mesai ile öğretmen çalıştıracaklarını belirten Çavuşoğlu, “Sınav yapılmadığından ek mesai ile öğretmenleri çalıştırmak zorundayız. 300- 400 bin TL ödeme durumundayız. Bundan sonra KHK’nın keyfi ilan ettiği sınav tarihleri yerine belli bir sınırlama konulacak. Münhal tarihi ile mülakat tarihleri arasında geçen süreleri bundan sonra KHK izah etmek zorunda kalacak” şeklinde konuştu.
Fondaki para okula harcanacak
Bakan Çavuşoğlu, Halkın Partisi (HP) Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu’nun İhtiyat Sandığı’nda biriken 200 milyon TL ile meslek okullarının birleştirilmesi için kampüs yapılması önerisini de değerlendirdi.
Çavuşoğlu, Manavoğlu’nun ‘20 yıldır okul yapılmıyor’ sözlerine atıfta bulunarak, şunları söyledi:
“Bu yıl Osman Örek Meslek Lisesini açtık, gelecek yıl Karpaz Meslek Lisesi’ni yıkıp yeniden yapacağız, İskelede kolej binası yok. Oraya bir kolej binası inşa edeceğiz. Lefkoşa’da bir ortaokul daha yapacağız.
Mağusa’ya bir lise yapıyoruz. Girne’de şu anda bir ilkokul binası yapılıyor.
Yine yarım bir karkas var onu bitirmeye çalışıyoruz. Mesleki Teknik Eğitimi için Metehan’da 200 dönüm bir arazimiz var, orada da projeyi tamamladık. İhtiyat Sandığı’nda biriken 250 milyon TL’yi Bakanlar Kurulunda da konuştuk ve hemfikir olduk. Paranın okul yapımı için kullanılması ile ilgili yetki Çalışma Bakanlığı’ndadır.
Bakan Faiz Sucuoğlu ile bu konuyu konuşuyoruz. Metehan’da Mesleki Teknik Eğitim Okulu için talebimizi hazırlıyoruz, Bakanlar Kuruluna sunacağız ve başlayacağız. Okullara derslik eklemek yerine okul açmalıyız.
Girne’de okul eksikliği var
Girne bölgesinde okul sorunu olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Özel bir okuldan derslik kiraladık. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, hademelerimiz ve muavinimizle eğitimimize devam ediyoruz” dedi. Bakan Çavuşoğlu, okul ihtiyacının farkında olduklarını ancak 3 buçuk aydır görevde olduklarını belirterek, bu süre içerisinde yeni bir okul yapmanın imkânsız olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, Girne’nin Püsküllü bölgesinde bir ana okula ihtiyaç olduğunu, ihaleye çıkıldığını ifade ederek, “5 ayda tamamlanacak ve ilkokul olarak hizmete açılacak” şeklinde konuştu.