banner564

Karar haftası

CTP, önce yerel seçimlerde parti adayları aleyhinde çalışanlarla ilgili kararını verecek, ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalışma başlatacak

Karar haftası
banner598
Çiğdem AYDIN
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Kutlay Erk, parti olarak yerel seçimlerde yaşanan sıkıntılarla ilgili kararı bu hafta içinde verebileceklerini, ardından da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik çalışmaların başlatılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, seçim çalışmalarını erken başlattığını söyleyen Erk “Bunun nedeni Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) desteğini almaktır” dedi. Tüm sağ oyların desteğini alması halinde Eroğlu’nun seçimlerde şanslı olacağına dikkat çeken Kutlay Erk, ancak Eroğlu’nun bunu başaramayacağını iddia etti. Kutlay Erk, Eroğlu’nun İkinci Tura kalması halinde, barış ve çözüm isteyen diğer adayın daha şanslı olacağını belirtti.
  Erk; Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı: 
  
   Soru: Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun UBP milletvekillerinden destek almasını nasıl karşılarsınız?
   Yanıt: Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmayı istiyor ve çoktan beri bu yönde çalışmalar yapıyor. Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) kurultayına müdahale etmesinin nedeni de bu hevesinden dolayı idi ve İrsen Küçük'le olan kötü ilişkisi nedeniyle de UBP’yi kendince kurgulamak istemişti. Tutturamayınca, UBP'yi böldü ve geçen seçimlerde kendisini destekleyen Demokrat Parti'ye kattı. Erken genel seçimlerde bu nedenle oy artışı sağlayan DP-UG, yerel seçimler sürecinde üye, örgüt kaybetti ve seçimlerde de yenilgi aldı. Tek başarı diye gösterebileceği Mağusa'da kazanan bağımsız adayın DP-UG kaynaklı olmasıdır, ancak bu aday da UBP oylarıyla kazandı. Dolayısıyla, Eroğlu, DP-UG'ye güvenerek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının kazanacağı anlamına gelmediğini anladı. Eroğlu, UBP'nin desteğine kesin muhtaç. Bu nedenle UBP milletvekillerinden destek alması gerek. Halen UBP'li bazı milletvekilleri Eroğlu'na bağlı, ancak bazıları da partilerini bölüp parçaladığı için çok tepkili.  Aynı durum UBP örgütleri için de geçerli. Eroğlu, UBP'nin hem örgütlerinin hem de milletvekillerinin desteğini almak için girişimlerini başlattı, UBP  ve DP-UG'yi birleşik ve bütün olarak yanına alabilecek mi henüz belli değil ancak önemli oranda alabileceği öngörülebilir.”
Soru:Gelecek yıl Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi çalışmalarının şimdiden başlamasını nasıl değerlendirirsiniz?
Yanıt: “Eroğlu'nun kişi olarak Cumhurbaşkanlığı  seçimleri hazırlıklarını şimdiden başlatması erken sayılabilir, ancak UBP ve DP-UG desteğine muhtaç olması ve bu iki partinin yerel seçimlerde işbirliği yapmakta zorlanması, kendini endişelendirmiş olabilir. Dolayısıyla, Eroğlu şimdiden girişimlerini ve çalışmalarını başlatmış olabilir. Siyasi partileri açısından ise Cumhurbaşkanlığı  seçim çalışmlarına başlamak erken sayılmaz, neticede aday belirleme için partilerin kendi içinde Demokratik süreci çalıştırması gerekmektedir. Kurumsallaşmış partiler, parti örgütleri ve organları ile durum değerlendirmesi yapıp, karar üretecektir, bunun için de bir süre gerekmektedir.”

Soru: Eroğlu sağ oyların tamamını alırsa size göre seçimi garantilemiş olur mu?
Yanıt:“Eroğlu, sağ oyların tamamını hiç eksiksiz alabilirse, seçilme olasılığı yüksektir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir, yani tüm sağ, sorgusuz sualsiz Derviş Eroğlu'na oy verecek değildir. Soldan oy alma olasılığı ise yoktur. Dolayısıyla, seçim birinci turda bitmezse, Derviş Eroğlu  ikinci tura kalabilecek bir adaydır. İkinci turda gülen taraf, Kıbrıs'ta Çözüm ve Barış isteyen, Kıbrıslı Türklerin de Avrupa Birliği'nin onurlu  yurttaşları olmasını isteyen halk kesiminin adayı kazanacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2014, 15:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473