banner564

Kalbimiz tekliyor

Yılın ilk 5 ayında Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde 771 anjiyo ve 91 bypass ameliyatı yapıldı

Kalbimiz tekliyor
banner598

 Çiğdem AYDIN

Kuzey Kıbrıs’ta kanser hastalıklarının yanı sıra kalp hastalıklarında ciddi artışlar oldu. Diyalog muhabirinin Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı’dan aldığı bilgiye göre; bu yılın ilk 5 ayında 771 kişiye anjiyo yapıldı. Aynı sürede 91 kişi de bypass ameliyatı geçirdi.
   Geçtiğimiz yıl, 12 aylık sürede bin 430 kişiye anjiyo yapıldığını belirten Dizdarlı, yılın ilk 5 ayında ortaya çıkan rakamların kalp hastalıklarının yükselişe geçtiğini gösterdiğini söyledi. Dizdarlı, bu yılın ilk 5 ayında bin 162 kişinin de kalp şikâyetiyle hastaneye başvurduğunu ifade etti. Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Hasan Birtan ise kalp hastalıklarındaki artışın daha çok beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını söyledi.

Dizdarlı: Rakamlar yükselişi gösteriyor
Kuzey Kıbrıs’ta kanser hastalıklarının yanı sıra kalp hastalıklarında ciddi artışlar oldu. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı, geçtiğimiz yıl 12 aylık sürede bin 430 kişiye anjiyo yapıldığını belirtti. Dizdarlı, bu yılın ilk 5 ayında ise bin 162 kişinin de kalp şikâyetiyle hastaneye başvurduğunu ifade ederek, 5 aylık rakamların kalp hastalıklarının yükselişe geçtiğini gösterdiğini söyledi. Dizdarlı, bu yılın ilk 5 ayında bin 162 kişinin de kalp şikâyetiyle hastaneye başvurduğunu ifade etti. 

Birtan: Beslenme etkili
Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Hasan Birtan ise kalp hastalıklarındaki artışın daha çok beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını söyledi. Birtan, “Kalp hastalıklarındaki fazlalık, aslında yaşam tarzımızla ilgilidir. Yani beslenme şekli, pasif yaşam biçimi, alkol ve sigara tüketiminin bilinçsizce olmasındandır” dedi. Birtan şunları kaydetti: Gelişmiş ülkeler hastalığın gelişmemesi için çok ciddi girişimler vardır. Mesela Dünya Sağlık Örgütü’nün de onayladığı beslenme şekli daha fazla deniz ürünleri tüketmek, her öğün içinde sebze ve meyve bulundurmaktır. Pasif yaşam şeklimizin haftanın en az 5 günü sportif aktiviteler ile geçmesini sağlamak, alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak ve özellikle 40’lı yaşlardan sonra metabolik sendroma yakalanmamak önemlidir. Çünkü 40’lı yaşlardan sonra insanların metabolizması yavaşlamaya başlıyor, kilo alıyor ve akabinde insülin direnci bozuluyor. Yüksek tansiyon gelişiyor ve koroner damar hastası adayı böyle ortaya çıkıyor.

Düzenli olarak doktora gidin
Opr. Dr. Hasan Birtan, genellikle erkeklerde daha fazla kalp hastalığı görüldüğünü, bunun nedenin ise kadınlardaki estrojen hormonunun damar içyapısının korunması olduğunu ifade etti. Birtan, genetik problemi olanların her zaman düzenli olarak bir uzmana görünmek zorunda olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Yüksek tansiyon ve şeker hastaları yaşa bakılmaksızın bit uzmana görünmek zorundadır. Yaşam şekli pasif ve düzensiz, kötü beslenme alışkanlığı olan kişiler ve özellikle tütün kullananlarda düzenli olarak uzmana görünmelidir. Ancak göğüs ağrısı, göğüste yanma, erken yorulma, nefes darlığı olan kişiler ise derhal geciktirmeden bir uzmana başvurası gerekmektedir.

Önerilerde bulundu
Birtan kalp hastalıklarından korunmak için haftanın 5 günü yarım saat spor yapılması, haftanın en az iki günü deniz ürünleri yenmesi ve her öğünde sebze ile meyve tüketilmesi önerilerinde bulundu. Birtan, “Ayrıca alkolsüz ve tütünsüz bir hayat önerilmektedir” dedi. Birtan, Lefkoşa Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisinde tüm açık kalp ameliyatlarının başarı ile yapıldığını sözlerine ekledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473