Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami dün Cumhuriyet Meclisi genel Kurulunda yaptığı konuşmasında, Kıb-Tek’te herhangi bir zarar olmadığını, bu yöndeki söylemlerin doğru olmadığını ifade ederek, 120 milyon TL’nin alacak hanesine yazdığını ancak halka külfet olmamak için 3 ay yerine 3 yılda tüketiciden tahsil edileceğini kaydetti.
Nami, elektrik fiyatında indirim veya artışın Kıb-Tek tarafından belirlendiğini, bunun da birçok etkenden kaynaklandığını kaydederek, petrol fiyatı düşüşünün elektrik fiyatlarına yansımadığını bunun böyle değerlendirilmemesi gerektiğini anlattı.
Kıb-Tek’in kâr merkezi olmadığını, nizamnameyle yönetildiğini ifade eden Nami, elektriğe uzun zamandır zam gelmediğini ancak ucuz petrolün stoklara girmesi ve elektrik ücretlerinin diğer unsurlara da bakılarak yeniden fiyat belirlenmesinin önemine işaret etti.
Nami, Kıb-Tek ile Maliye arasındaki mahsuplaşma ve temiz bir sayfa açma konusunu da anlatarak, çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Hayat pahalılığı ödeneğinin üç ay durdurulması ve bu sürede artı değil eksi bir sonuç çıkmasıyla hayat pahalılığının daha fazla ödenmesinin beklenmedik bir durum olduğunu da ifade eden Nami, enerji konusunda da Türkiye ile kablo konusunda üzerlerine düşen her türlü görevi girişimi yerine getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini kaydetti.
Nami, kablo ile enerji altyapısının ülkede yenilenebilir enerjinin de önünü açacağına işaret ederek, “altyapıya hiçbir şey yapılmıyor” eleştirilerini kabul etmediğini kaydetti, kürsüden daha yapıcı eleştiriler beklediğini söyledi.
Çift yakıtla çalışabilecek jeneratör
Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami, Kıb-Tek’te gecikmeli çıkan faturanın ilk kez olduğunu ve her hangi bir zararın veya haksız kazancın olmadığını, Kıb-Tek’in yenilenebilir enerji konusunda ihale yapma aşamasına gelen çalışmaları bulunduğunu, doğal gaz ve fueloil olmak üzere çift yakıtla çalışabilecek jeneratörler alımı için de çalışma yapıldığını anlattı.
Bunların yaşama geçirilmesiyle elektrikte indirimin söz konusu olabileceğini ifade eden Nami, fatura tarihlerinin uzamasının Kıb-Tek’e ek gelir getirmediğini vurguladı.
Zaroğlu: Dome Hotel’de peşkeş var…
YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu da söz alarak, 10 yıldır Vakıflar tarafından bir sendikaya kiralanan Dome Otel’de birçok yanlış iş yapıldığını, otelin bir oda fiyatından daha aza kiralandığını, peşkeş çekildiğini iddia etti. Zaroğlu, tüm bu sıkıntılara karşı tepki gösterdi, ortada 10 yıldır peşkeş olduğunu kaydetti ve son bir yıldır da otelin işgal altında olduğunu savundu.
Zaroğlu, kendisinin de gidip buraya 10 yılda 1 milyon TL değil yılda 2 milyon TL teklif ettiğini ifade ederek, işletmek için değil buradaki yanlışlığa peşkeşe dur demek için talip olduğunu kaydetti.
Zaroğlu, CTP sosyal medya hesaplarından kendisine askerlik yapmadığıyla ilgili hakaretler yağdırıldığını iddia ederek, neden askerlik yapamadığıyla ilgili geçirdiği ameliyatın ve belindeki vidaların filmini gösterdi.
Şahali: Peşkeş sözünü kabul etmeyiz…
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, Zaroğlu’nun CTP ile ilgili iddiaları üzerine söz alarak, “peşkeş” sözünü kabul etmediğini, bu işlemin iptali için 10 yıl süre olduğunu ancak kimsenin adım atmadığını dile getirdi.
Şahali, kurumun ve otelin bu iddialar ve sürekli gündemde tutulmasıyla zarara uğratıldığını itibar kaybı yaşatıldığını ifade etti. Şahali, ayrıca “CTP’nin resmi sosyal hesabı bir tanedir, ilçe ” dedi, hakaretin CTP geleneğinde olmadığını vurguladı.
Şahali, milletvekillerinin yasalara uymak zorunda olduğunu da ifade ederek, ilgili yasayı okudu ve Zaroğlu’nun kürsüde bu yasanın bazı maddelerini okumaktan kaçındığını savundu. Şahali, yasal yön yanında etik boyuttan da bakıldığında bu girişimin doğru olmadığını kaydetti.