banner564

‘İzin vermeyiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğanın ardından, Özersay ile Ankarada görüşen Çavuşoğlu, Rum tarafını doğal gaz sondajları konusunda bir kez daha uyardı:

‘İzin vermeyiz’
banner598

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları üzerinde, Türkiye’nin ve KKTC'nin haklarını koruma noktasında aynı kararlılığı göstereceğinin bilinmesini istedi.
Erdoğan, "Kıbrıs açıklarında Türkiye'ye rağmen yürütülmeye çalışılan sondaj faaliyetleri konusundaki net tavrımız umarım birilerine ders olmuştur. Özellikle münhasır ekonomik bölgelerde uluslararası hukuk neye amirse herkes bunu görecek ve buna katlanacak” dedi.
Doğalgaz konusunda Rum tarafına bir uyarı da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.
Ankara’da dün Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile görüşen Çavuşoğlu, KKTC ve Türk halkının ada etrafındaki rezervlerde hakkı olduğunu ve bu hakkın garanti altına alınması gerektiğini belirtti. Çavuşoğlu, “Bu konudaki mesajlarımızı BM, AB ve Kıbrıs'la ilgilenen tüm ilgili kurum ve ülkelere ilettik. Rum tarafının tek taraflı bu tür çalışmalarına izin veremeyeceğimizi de güçlü bir şekilde bir kere daha vurgulamak isteriz." dedi.


Erdoğan Beştepe’den mesaj gönderdi
Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 101 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreninde yaptığı konuşmada Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine dair Erdoğan, Burada beraber adım atacağız. Yatırım yapılacaksa bu yatırımı da beraber... Oradan çıkartılan ürünün miktarı nedir ne değildir, bu da beraber. 'Efendim neticesinden biz Kuzey Kıbrıs'a ne gerekiyorsa bunu vereceğiz.' Ne bilelim, her numarayı çekersiniz. Onun için oluşturulacak heyet, ekip neyse bu heyet, bu ekip oradaki bütün sondajları birlikte yapacaklar, oradan ne çıkıyorsa Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs, nüfusuna göre hakkını alacak. Buradan en ufak bir taviz veremeyiz."

Özersay’a Ankara’da sıcak karşılama
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dün Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.
Çavuşoğlu ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
KKTC'de kurulan yeni hükümette Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı görevine gelen Özersay'ı ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Çavuşoğlu, hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerin verimli geçtiğini belirtti.
Çavuşoğlu, görüşmelerde iki ülke arasındaki bağları güçlendirme, KKTC'nin görünürlüğü ve yurt dışında daha etkin olması üzerine yürütülecek çalışmalar ve KKTC'nin temsilcilik sayısını artırma konularının ele alındığını ifade etti. 

Çavuşoğlu, haksız izolasyonlara dikkat çekti
Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı hidrokarbon çalışmaları konusunda neler yapılabileceği ve Kıbrıs sürecinin bundan sonra hangi parametrelerle ve ne üzerine müzakere edileceğini görüştüklerini anlattı.
Çavuşoğlu, geçen yıl ocak ayında Cenevre'de, temmuz ayında da Crans Montana'da düzenlenen müzakereler ve konferanslarda Rum tarafının, mevcut parametreler ile bir sonuca varmak istemediğini gösterdiğine dikkati çekerek, "Hem KKTC'de hem Rum tarafında seçimler sona erdi. 
Önümüzdeki süreçte bu konu hem BM hem de AB nezdinde gündeme gelecek ama her şeyden önce ne yapacağımızı kararlaştırmamız lazım. Bunun için önümüzdeki günlerde Türkiye ve KKTC olarak neler yapabileceğimizi yani ne istediğimizi, hangi yöntemle bir çözüme gidebileceğimizi değerlendireceğiz. Bir yol haritamız olacak." diye konuştu.
Çavuşoğlu, bugüne kadar KKTC üzerindeki haksız izolasyonun devam ettiğine dikkati çekerek, "Yani çözümsüzlüğü isteyen ödüllendirildi. Çözüm isteyen Kıbrıs Türk halkı bugüne kadar cezalandırıldı. Bundan sonraki süreçte artık bunlara müsaade etmeyeceğimizi bir kere daha vurgulamak isterim." ifadelerini kullandı. 

“Tek taraflı sondaj çalışması durdurulmalı”
Rum tarafının ayrıca tek taraflı hidrokarbon sondaj ve araştırma çalışmalarını durdurması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "KKTC ve Türk halkının ada etrafındaki rezervlerde hakkı vardır ve bu hak garanti altına alınmalıdır. Bu konudaki mesajlarımızı BM, AB ve Kıbrıs'la ilgilenen tüm ilgili kurum ve ülkelere ilettik. Rum tarafının tek taraflı bu tür çalışmalarına izin veremeyeceğimizi de güçlü bir şekilde bir kere daha vurgulamak isteriz." diye konuştu.
Türkiye'nin garantör ülke olarak KKTC ve Kıbrıs Türk halkının haklarını korumakla mükellef olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Rum tarafının yine seçimlerden sonra 'sıfır asker sıfır garanti' yaklaşımı ham hayalden bile ötedir. Crans Montana'da da bu hayallerden, bu rüyalardan artık vazgeçmelerini, uyanmalarını tavsiye etmiştik ama gördüğümüz kadarıyla henüz bu rüyadan uyanmamışlar. Dolayısıyla böyle ham hayaller peşinden koşmak yerine adadaki gerçekleri daha iyi idrak etmelerini tavsiye ederiz." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte de KKTC ile çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Özersay: Aramızda tam bir mutabakat var
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Kıbrıs'ta Rum tarafının tek taraflı yürüttüğü hidrokarbon faaliyetlerine ilişkin, "Eğer tek taraflı işlemler konusunda ısrarlarında devam ederlerse Türkiye Cumhuriyeti ile istişare halinde KKTC de yetki verdiği Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı üzerinden kazı aşamasına geçecek. Bu çok uzak bir gelecek de değildir" dedi.
Bakanlık açıklamasına göre Özersay, burada yaptığı konuşmada, Ankara'da çok verimli görüşmeler yaptıklarını belirterek, "KKTC olarak kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti gibi bir garantörümüz, bir stratejik ortağımız var" dedi.
Özersay, Türkiye'nin bugüne kadar Kıbrıs Türkü'nün her hal ve şartta yanında olduğuna dikkati çekerek, KKTC'nin de son dönemde yaşadığı kritik süreçlerde Türkiye'nin yanında olduğunu kaydetti.
Dışişleri Bakanı Özersay, Türkiye ve KKTC'nin, Kıbrıs sorununun geleceği, deniz yetki alanları ve doğal gaz konusunda tam bir mutabakat içinde olduğunun altını çizdi.
Özersay, deniz yetki alanları ve hidrokarbon faaliyetlerine ilişkin ise şunları söyledi:
"Özellikle Kıbrıs Rum tarafının bu zenginliği Kıbrıslı Türklerle paylaşmaya hazır olduğunu bir biçimde göstermesi gerekir. 
Önümüzdeki dönemde haklarımızı Türkiye ile birlikte koruma konusunda hiçbir tereddüt ortaya koymayacağız. Bu kararlı duruşu ileriye taşıyacağız. Hala daha önümüzde bir diplomatik çözüm imkanı vardır, Türkiye Cumhuriyeti ile istişare halinde bir fırsat penceresi vardır. Bu fırsat penceresinin açık olduğunu vurgulayarak ama haklarımızı da sadece sözde değil, fiiliyatta da koruma kararımız devam edecek.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474