Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yaz tatilinin ardından yeni yasama yılına dün başladı.
Meclis’in yeni yasama yılındaki ilk toplantısına, Cumhurbaşkanı Vekili Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, eski parlamenterler, bürokratlar, meclis başkanları, siyasi parti başkanları, milletvekilleri katıldı.
Meclis Başkanı Sibel Siber Cumhurbaşkanlığı’na vekalet ettiği için Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel’in konuşma yaptığı toplantıda hükümete ve siyasi parti başkanlarına söz verildi.
Meclisin açılış konuşmasını yapan Ünal Üstel, Meclis’in 8. Dönem 4. Yasama yılını açtıklarını ifade ederek, yeni dönemde halkın beklediği yasaları geçirmek için etkin ve verimli bir şekilde çalışacaklarını vurguladı.
Üstel, yeni yasama yılının ülke, halk ve tüm Meclis çalışanları için verimli, başarılı ve hayırlı bir yıl olmasını temenni ederek, “Devlet yönetiminin ana ilkesi; şüphesiz o ülkede yaşayan bireylerin huzurunu, güvenini, mutluluğunu ve refahını sağlamaktır. Bunu başarmanın yolu ise, yasama, yürütme ve yargı organlarının verimli ve uyumlu çalışmasından geçer” dedi. Üstel, bugün gelinen noktadan yeteri kadar memnuniyet duymamalarının nedeninin, bu üç ana organın gerektiği gibi çalışmaması veya daha doğrusu çalışamaması olduğunu ifade ederek, Adli Yılın açılış konuşmasında eleştirel bir konuşma yapan Yüksek Mahkeme Başkanının, yargının gerektiği gibi etkin çalışamadığından söz ettiğini kaydetti.
“Toplam 52 yasa meclisten geçti”
Üstel, 1 Ekim 2014 ve 1 Ekim 2015 tarihleri arasında, üçüncü yasama yılında toplam 52 yasanın Meclisten geçtiğini, sistemin işleyişini olumlu yöne çevirmek için yasama olarak üzerlerine düşeni yapmaları ve halkın beklediği yasaları geçirmek için etkin ve verimli şekilde çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Kalyoncu: Reform hükümeti olacağız
Başbakan Ömer Kalyoncu da, Meclisin yeni yasama yılının herkese hayırlı olmasını temenni ederek, en geniş tabanda görev yapan hükümet olarak yeni dönemde reform hükümeti olacaklarını, halkın refah seviyesini yükseltmek, ekonomiyi geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, çalışanların refahını artırmak için çalışacaklarını vurguladı.
Kalyoncu, bu konuda hükümet yanında Meclise de görev düştüğünü ve bekleyen yasaların hızlı bir şekilde yasallaştırılması gerektiğini ifade ederek, komitelerin bu yönde çalışmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
Özgürgün: Yoğun bir yıla başladık…
UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de yeni yasama yılının hayırlı olmasını temenni ederek, yeni ve yoğun bir yasama yılına başladıklarını kaydetti.
Özgürgün, hükümetin Meclis kapalıyken kurulduğunu ve şimdi yoğun bir sürece gireceğini, birçok bekleyen yasalar bulunduğunu, yeni Anayasa değişikliklerinin önlerinde durduğunu ve bunun yanında birçok yasanın beklediğini ifade ederek, Meclisin yeni dönemde önemli bir görev yerine getireceğine inanç belirtti.
Kıbrıs konusunda da sıcak bir sürecin yaşandığını ve Meclisin önemli bir rol üstleneceğini belirten Özgürgün, bu anlamda milletvekillerinin sürekli bilgilendirmelerle aktif olarak sürecin içerisinde olmasının önemine vurgu yaptı ve bu konuda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya çağrıda bulundu.
Denktaş:Geniş tabanlı hükümet…
DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, yeni yasama yılının hayırlı olmasını dileyerek, Meclisin yeni dönemde geniş tabanlı hükümet ile çok daha verimli bir çalışma içerisinde olmasını temenni etti.
Denktaş, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “EOKA’nın onurlu mücadelesine yakışır bir şekilde mücadele vereceğini” söylediğini ifade ederek, “Bugün eğer BM’de çıkıp konuşabiliyorsa bunun, Türkiye’nin haklarından doğarak yaptığı müdahale sayesinde olduğunu unutmaması gerekir” dedi.
Denktaş, Meclis önünde yapılan eylemlerin azaltılması için diyaloğa önem verilmesini de istedi.
Erhürman: Diyalog ve işbirliği…
CTP-BG Grubu adına konuşan Genel Sekreter, Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, hukuk devletinin olmazsa olmazları yasama, yargı, yürütme arasında diyalog ve işbirliğinin önemine vurgu yaparak, bu bilinç içerisinde çalışılmasının önemine işaret etti.
Erhürman, ülkede uluslararası hukuka girilememesi ve tanınmamasından dolayı sıkıntılar yaşandığını, küçük bir ekonomiye sahip olunduğunu, Kıbrıs konusu ile boğuştuğunu ancak ülkede eşitlik ve adalet yaratılması için bunların bahane olamayacağını vurguladı.
Erhürman, Meclisin yeni dönemde çalışmalarını halkın beklentisi yönünde yerine getireceğine inandığını kaydetti.
Çakıcı: Kıbrıs konusunda yeni süreç…
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, yeni dönemde önemli bir sürece girdiklerini ve önlerinde yapılacak çok iş olduğunu ifade ederek, Kıbrıs konusunda yepyeni bir süreç olduğunu ve yeni bir noktaya gidildiğini kaydetti.
Çakıcı, Kıbrıs konusuna ileriki aylarda, belki de masa üzerinde sonuç bulunacağını, bazı insanların topraklarının gideceğini, bunlar için kaynak bulunması gerektiğini, bu sorunların çözülmesi gerektiğini ifade ederek, bu konunun Cumhurbaşkanının üzerinde olduğunu, garantörlere iş düşebileceğini, bu konuda Cumhurbaşkanının eleştirilebileceğini ancak bu konunun tartışılması gerektiğini anlattı.
Konuşmaların ardından konuklara Meclisteki Mavi Salon’da resepsiyon verildi.
Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2015, 09:45