banner564

İtfaiyeye takviye şart

Yaz aylarında yangınlarda artış olurken, ülke genelinde alevlerle mücadele edebilecek sadece 219 kişi görev yapıyor

İtfaiyeye takviye şart
banner598

Ömer KADİROĞLU
Sıcak yaz günlerinin yaşandığı Kuzey Kıbrıs’ta olası yangınlara müdahale için ülke genelinde 9 itfaiye şubesi bulunuyor. Ülke nüfusu ve iklimi göz önünde bulundurulduğunda bu sayının ihtiyaçların çok gerisinde olduğu ortaya çıkıyor. Küçük bir kıvılcımla başlayan ve felaketlere yol açan alevler, ormanların yok olmasına, kimilerinin evsiz kalmasını, mallarının ve eşyalarının zarar görmesine neden olurken, bazen de cana da mal olabiliyor. 
Büyük tehlikelere neden olan yangınlara ise itfaiye ekipleri mücadele ediyor.
Özellikle yaz aylarında yangınlarda artış olurken, ülke genelinde alevlerle mücadele edebilecek sadece 219 kişi görev yapıyor. 
Ülke genelinde altı ilçede 9 itfaiye şubesi bulunurken, Lefkoşa İtfaiye Şube Amiri İtfaiye Başmüfettişi Ramadan Gürpınar, personel sayısı yetersiz olsa da canla başla görevlerini yerine getirdiklerini söyledi. 
Diyalog’un sorularını yanıtlaya Gürpınar, yangın söndürmenin yanı sıra can ve mal güvenliğini sağladıklarını ifade ederek, “Tüm ülke genelinde 193 personelle görev yapıyorduk. Dün itibari ile 26 kişi daha aramıza katıldı ve sayımız 219’a çıktı” dedi.
Ramadan Gürpınar Diyalog’un sorularını şu şekilde yanıtladı:

Soru: Görev yetkileriniz nelerdir?
Cevap: İtfaiyeciler olarak yangın söndürmenin yanı sıra can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Kurtarılan şahıslara ilk yardım tedavileri ve ambulans ile hastaneye sevklerini sağlıyoruz. Bunun yanında sel baskınları ve benzeri doğal afetlerde de görev alıyoruz.  
Öte yanda sıkışmalı trafik kazalarında kurtarma çalışmaları ve hastaneye sevkleri gibi çalışmalarda da yer alıyoruz. 
Mahsur kalan insan ve hayvanların kurtarılması görevlerini de sürdürüyoruz. Bunun yanında okullar, bakanlıklar, daireler ve benzeri yerlerde yangın eğitim ve tatbikatlarını gerçekleştiriliyoruz. 

Soru: Kaç Personeliniz var?
Cevap: Ada genelinde toplam personel sayımız 193’tü. 26 itfaiye memuru da yemin ederek Polis Örgütü kadrosuna dâhil oldu. Yeni personelimiz dün itibariyle şubelere dağıtıldı. Sayımız 2019’a çıktı.

Soru: Personel sayısı yeterli mi?
Cevap: Personel sayısı ülke geneline göre yeterli değildir. Polis genelinde personel sayımız kısıtlıdır. İlerleyen zaman içerisinde bu sorunun telafi edileceği umudundayız. Personel sayısı az olsa da görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyoruz.

Soru: Ülke genelinde kaç itfaiye şubesi vardır?
Cevap: Ülkenin altı ilçesinde 9 itfaiye şubesi mevcuttur.
Lefkoşa’da Sanayi ve Çağlayan’da olmak üzere 2, Girne de bir, Güzelyurt’ta bir, Gemikonağı’nda bir, Mağusa’da bir, Geçitkale’de bir, Yeşilköy’de bir ve İskele’de bir şubemiz vardır. Arazi yangınlarının çok olduğu yaz aylarında ise Vadili’deki itfaiye şubesini de aktif hale getiriyoruz.

Soru: İtfaiyeyi arayan kişiler ihbar sırasında hangi bilgileri vermelidir
Cevap: Adanın neresinden ararsanız arayın 199 numarası bulunduğunuz en yakın itfaiyenin telefon odasına bağlanıyor. İtfaiyeyi aradığınız zaman telefonda konuştuğunuz kişinin sorduğu her soruya sabırla cevap vermeniz gerekiyor. Ekiplerimiz hemen yola çıkıyor ama telefondaki personel daha fazla bilgi almak için ihbarı verenle konuşmaya devam ediyor. Yangının nerede olduğunu öğrenen personel yola çıktıktan sonra telefondaki personel yangının ne yangını olduğunu; ev, araç, apartman, arazi durumu öğreniliyor. 
Bu nedenle ihbarı yapan kişinin yangın var diyerek telefonu kapatmaması gerekiyor. Personelin soracağı sorulara sabırla cevap vermelerini rica ediyoruz.

Soru: İhbar sonrası ulaşım sırasında ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?
Cevap: Dar sokaklarda çıkan yangınlara büyük araçlarla müdahale etmek zor olduğundan küçük araçlarımız da itfaiye bünyesinde mevcuttur. Diğer yandan ihbar sonrasında ulaşım sırasında yaşadığımız bazı sorunlar var. Bu zorluklardan bir tanesi yol içerisindeki hız kesicilerdir. Belirli mesafelerle yollara konulmuş hız kesiciler bizim de yangın ihbarına giderken karşılaştığımız bir sorundur 
Sadece bizi değil ambulans da bu kasisler nedeniyle hastayı hızlı bir şekilde hastaneye ulaştıramıyor. Diğer yandan mesai çıkışları sırasında yaşanan trafik sıkışıklıkları da bizleri zorluyor ve olay yerine gitmekte bizleri geciktiriyor.

Soru: Yollarda yaşanan zorluklar nelerdir?
Cevap: Yollarımızda acil durum şeritleri olmadığı için de sıkıntılar yaşıyoruz. 
Yollar yapılırken bu şeritlerin yapılması gerekiyor. Bunun erken zamanda yapılacağı inancındayım. Bizler her zaman en erken ve en kısa yoldan olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. Yol kenarlarına sağlı sollu park edilmiş araçlar da bizim ulaşımda zorluk yaşamamıza neden oluyor. Trafik düzensizliği, parklar, acil şeritlerinin olmaması ve yol vermeyen vatandaşlar her zaman bizleri olay yerine geciktiriyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473