banner564

“İstikrar önemli”

Hükümetin birinci önceliğinin ekonomik kalkınma olduğunu belirten başbakan Tatar, tüm adımların Türkiye ile istişare içinde atılacağını söyledi

“İstikrar önemli”
banner598

 Şebnem Özerdem FASLIGİL

Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanacak Ekonomi ve Mali İşbirliği Protokolü üzerinde çalıştıklarını, 2019 protokolünün Temmuz’da, 2020-22 protokolünün de en geç 31 Ekim’de imzalanmış olacağını belirterek, “Ekonomik kalkınma önceliğimiz” dedi.
“Güven ve istikrar önemli” diyen Başbakan Tatar, UBP-HP hükümetinin bunu sağladığını ve uzun süreli hükümette kalması gerektiğini vurguladı.
“Benim ağzımdan Las Vegas kelimesi çıkmadı ayaklarım yere basıyor” diyerek Maraş konusunda hükümetin attığı adımlara işaret eden Ersin Tatar, Maraş’ın Türk yönetiminde açılacağını vurguladı.
Tatar, “Önümüzdeki aylarda veya yıllarda bu takvimlendirilecek. İlk önce envanter çalışması yapılacak. Burası Türk yönetiminde açılacak ve yatırımlar yapılacak” ifadelerini kullandı.
Bir hükümet programında ilk kez “iki devletli çözümün de masaya gelmesi gerektiğinin” yer aldığına dikkat çeken Tatar, “Bunu Türkiye ile de paylaştık duruşumuzun arkasındayız” dedi.
Tatar, müzakere masasında federasyon temelinde bir anlaşma konuşulup anlaşma noktasında herhangi bir başarı olmazsa iki devletli çözüm konusunda da çalışma yapılmasını ondan da bir şey çıkmazsa bu konunun artık kapanması gerektiğini belirterek,“Artık İki devletli iki halkın da onaylayacağı bir çözüme gidilsin Kıbrıs Türk halkı da nereye gideceğini bilsin” şeklinde konuştu.
Doğu Akdeniz’deki Hidrokarbon konusuna da değinerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 80 milyonluk nüfusu ve Doğu Akdeniz’e en uzun sahili olan ülke olarak bazı hakları bulunduğunu, Rum tarafı tanımasa da Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ın eşit halkı olarak haklarına sahip olduğunuvurgulayan Tatar, “Onlar bizi tanımıyorlar biz de onları tanımayız. Burada bir ihtilaf var. Bunun çözülmesi hepimizin temennisi” dedi.

“Akıncı ile iyi ilişkilerimiz var…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile çok iyi ilişkileri olduğunu da belirten Tatar, “Ben cumhurbaşkanı makamını önemsiyorum. Akıncı ile hiçbir sıkıntım yok. Görüş ayrılıkları olabilir. Ama kendisi seçilmiş cumhurbaşkanımızdır” ifadelerini kullandı.
Başkanlık sistemine sıcak baktığını, bugünkü sistemle verimli çalışılamadığını belirten Tatar, bu konunun tartışmaya açılacağını, Anayasa değişikliği gerektiğini, en erken 2025 şeçimlerine yetişebileceğini belirtti.
Başbakan Ersin Tatar, Türk Ajansı Kıbrıs’a konuşarak, UBP-HP Hükümeti’nin hedeflerini anlattı.

“Hükümet Türkiye ile uyumludur”
“Ekonomik kalkınma önceliğimiz” diyen Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanacak Ekonomive Mali İşbirliği Protokolü üzerinde çalıştıklarını, 2019 için olan protokolün temmuzda, 2020-22 protokolünün de en geç ekim ayında imzalanmış olacağını söyledi.
2019 yılı için ayrı 2020-22 dönemi için de ayrı protokol imzalanacağını ifade eden Ersin Tatar, müsteşarların bu konu üzerinde çalışmakta olduğunu ifade etti.
Yaz aylarını çalışarak geçireceklerini belirten Tatar, en geç 31 Ekim’de bütçe görüşmelerinden önce iki protokolün de imzalanmış olması gerektiğini vurguladı.
Türkiye ile içeriği konusunda görüşmelerin sürdüğünü ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’nin gelişip kalkınabilmesi, halkının daha fazla refah ve esenliğe kavuşabilmesi için desteğini sürdüreceğini belirttiğini kaydeden Tatar, “Bunların gerçekleşmesi için kararlılık ve irade lazım onlar da bu hükümette var” dedi.
“İdeolojik, görüş ve duruş olarak bu hükümet uyumludur” diyen Tatar, Kıbrıs konusu, ekonomik konular ve Türkiye ile ilişkilerde uyumlarının iyi olduğunu söyledi.
Tatar, “Bunlar hükümeti rahatlatıyor. Çünkü eğer ortaklarınız arasında temel meselelerde görüş ayrılıkları varsa o zaman yapacağınız açıklamalar bile sıkıntı olur. Halbuki bizim gerek Kıbrıs gerek ekonomik ve gerekse Türkiye ile ilişkiler konularında yaptığımız açıklama ve temaslar uyumu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 “Güven ve istikrar önemli” diyen Tatar, UBP-HP hükümetinin bunu sağladığını ve uzun süreli hükümette kalması gerektiğini vurguladı.

“Ağzımdan Las Vegas kelimesi çıkmadı”
Maraş konusunda atılan adımlara dikkat çeken Başbakan Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı’nın Bakanlar Kurulu sonrası bu konuda gerekli açıklamayı yaptığını hatırlattı.
Olayın basında biraz magazinsel olarak farklı yansıtıldığını belirten Tatar, “Benim ağzımdan LasVegas kelimesi çıkmadı ayaklarım yere basıyor” dedi.

“Maraş KKTC toprağı”
Tatar şöyle devam etti:
“Bu bir projedir ve Türkiye ile de görüşülmüştür. Maraş KKTC toprakları içindedir. Onu orda bekleyip koruyan da bizim güvenlik güçlerimizdir. Ama KKTC’nin kapasitesi buna yeterli olmadığı için bekletilmiştir.  Son 50 senedir görüşmelerde bir gelişme olursa bunun pazarlık unsuru olarak tutulabileceği düşünülmüştür. Gelinen aşamada ufukta herhangi bir anlaşma görülmüyor. Rum tarafı tek taraflı olarak adanın etrafındaki milyarlarca dolarlık petrol ve gaz rezervleri için uluslararası hukuka, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına her şeye aykırı olarak anlaşmalar yaptı. Cumhurbaşkanı Akıncı da ‘ bekleyin görüşmelerden ne çıkacak bakalım sonra yaparsınız yada en azından ortak işbirliği yapalım’ dedi ama olumlu cevap alamadı. Rumlar bu şekilde Kıbrıs Türkünü yok sayıyorlarsa ‘biz de artık politika değişikliğine gideriz’ diyoruz.”
Maraş için ilk başta bir envanter çalışması yapılacağını vurgulayan Tatar, Maraş’ta binlerce dönüm vakıf arazisi bulunduğunu, Osmanlı zamanından kalan Türk arazileri olduğunu belirterek, “Bunlar bizden çalınmıştır. Adamlar üzerine inşaat yaptığı için hak iddia ediyorlar”şeklinde konuştu.
Avrupa mahkemelerine kadar giden bazı ihtilaflar bulunduğuna işaret eden Tatar, bunların netleşmesi gerektiğini söyledi.

“Türk yönetiminde açılacak”
Tatar, “Bizim projemiz Maraş’ın Türk yönetiminde açılmasıdır. Önümüzdeki aylarda veya yıllarda bu takvimlendirilecek. İlk önce envanter çalışması yapılacak. Taşınmaz Mal Komisyonu’nun da oradaki hak sahiplerinden başvuru kabul etmesi veya mal sahiplerinin oraya gelip yatırımlarını tekrar canlandırılmaları Türk yönetiminde olacak. Yani burası Türk yönetiminde açılacak ve yatırımlar yapılacak” ifadelerini kullandı.
Tatar uzmanların envanter çalışması yapacağını ve tapuların derinlemesine araştırılıp, hissedarların da belirlenerek yol haritası çizileceğini söyledi.


“Hak ve hukuk var”
Maronitlerle ilgili konuyu Dışişleri Bakanının yürütmekte ve kendilerine bilgi vermekte olduğunu anlatan Tatar, Anayasa ve yasalara göre Maronitlerinbu bölgelere gelebileceğini,hakları olduğunu söyledi.
Tatar, “Hak ve hukuk var”dedi.

 “Polis sayısı artacak”
Son zamanlarda yaşanan soygun olaylarını hatırlatarak, “Asayişe çok önem veriyoruz” diyen Başbakan Tatar şöyle devam etti:
“Bazı sıkıntılar var. Bütün bunların giderilmesi için polisin daha etkili bir şekilde teknolojik aletleri de kullanarak daha etkili olabilmesi için imkanlar dahilinde ne gerekiyorsa yapacağız.GKK’nın da bilgisinde olan şeyler bunlar. Polis bir bütün olarak GKK ile birlikte asayişin güvenliğin sağlanması için gerekeni yapacaktır. Polis sayısında artan nüfus ve öğrenci sayısına bağlı olarak bir sıkıntı var .  Polis sayısının artırılmasını hedefliyoruz. Bütçe görüşmelerinde bu da ortaya çıkacak. İstediğimiz kadar olmasa da polise takviye yapılacak.
Polis Genel Müdürü ile konuştum Türkiye Cumhuriyeti ile online karşılıklı bilgisayar sistemlerinde kimin ne olduğunun görülmesi, muhacerette şaibeli veya sıkıntıları olan kişilerin adaya sokulmaması yönünde tedbirler alınmasını istedim. Onlar da bu tedbirlerin alınmakta olduğunu karşılıklı bilgisayarların birbirini tanımalarıyla bu meselelerde önlemler alınmakta olduğunu söylediler. Bunun takipçisi olacağım Çünkü memlekette bu konularda rahatsızlık var. Sadece Türkiye’den değil soygunda olduğu gibi İran veya başka ülkelerden de gelenler var. Polisin altyapısı ve teçhizatının güçlenmesi lazım. İstihbarat da olacak takibi de olacak. Polis daha etkili olacak.”

“Beklentiler hayat bulacak…”
Beklentilerin hayat bulacağını ifade eden Tatar, en büyük sektörün turizm ve yüksek öğrenim olduğunu, inşaat, tarım ve bilişime de çok önem verdiklerini vurguladı.
Telefon, 5G ve kabloyla elektrik getirilmesi gibi büyük projeler için çalışmaların sürdüğünü ve yakın zamanda sonuç alınacağını anlatan Tatar, bütün bunların KKTC’nin rekabet gücünün artırılması, hayat kalitesinin daha iyi noktaya getirilmesi, ekonominin gelişebilmesi ve altyapı için önemli olduğunu söyledi.

“Cumhurbaşkanlığı adayı tartışılacak…”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine UBP’nin aday çıkarma konusunu konuşup tartışacağını, eylül-ekime kadar süre bulunduğunu ifade eden Tatar, parti tabanından UBP’nin kendi adayını çıkarması yönünde yoğun talep olduğunu söyledi.
Tatar, HP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay aday çıkarsa desteklenip desteklenmeyeceği sorusuna ise, “Onu o zaman parti içinde değerlendiririz” dedi.

“Başkanlık Sistemi en erken 2025”
Başkanlık sistemine sıcak baktığını, bugünkü sistemde sorunlar olduğunu verimli çalışılamadığını belirten Tatar, hükümetlerin daha uzun süreli olması gerektiğini vurguladı.
Meclis aritmetiğinde kurulan koalisyonların bir parti fire verince bozulduğunu belirten Tatar, “Bu sistem ülkeye fayda sağlamıyor” dedi.
Tatar, “Bu sistem bu cumhurbaşkanlığı seçimine yetişmez. Çünkü Anayasa değişecek. Anayasa değişirken de başka meselelere de bakmak gerekir. Bir bütün olarak hazırlanılması gerekir. Referandumdan sonra yeni bir sisteme geçilir. Mesela 2025’deki seçimlerde olabilir” dedi.

“Kamu reformu ihtiyaç”
Kamu reformu konusunda da değerlendirme yapan Tatar, önceki hükümet döneminde hazırlanan çalışma üzerinden geçilmesi için personel dairesi müdürü ve ilgili milletvekillerine talimat verdiğini belirtti.
“Kamu reformuna ihtiyaç var” diyen Tatar, bunun halkın ve partililerin beklentisi olduğunu söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474