Rum makamlarının, aşırı İslamcı örgütlerle alakaları olabileceği düşünülerek cumartesi günü Larnaka Havaalanı’nda gözaltına aldığı 6 kişinin adaya girişine izin vermediği haber verildi.
Simerini gazetesi adaya İsviçre’den gelen 5’i Türk, 1’i Cezayir kökenli Fransa pasaportu sahibi 6 kişinin dün geç saatlere kadar hala havaalanında tutulduğunu belirtti.
Elde edilen bilgilere göre 6 kişinin geldikleri yer olan İsviçre’ye değil, Fransa pasaportuna sahip oldukları için Fransa’ya gönderilmesi yönünde ayarlamaların yapılmasının beklendiğini kaydeden gazete, havaalanları uluslararası toprak kabul edildiği için sınır dışı işlemi izlenmeyeceğini aktardı.
Gazete Rum makamlarının, 6 kişinin adaya girişine izin verilmemesi ve Fransa’ya gönderilmesi kararını, Interpol’ün söz konusu kişilerin IŞİD ile bağlantılarının olabileceği yönündeki bilgi vermesinin ardından Fransız makamlarla uzlaşı içerisinde aldığını belirtti.
Öte yandan Haravgi gazetesi 6 kişinin İsviçre’ye gönderileceğini yazarken, Politis gazetesi bu kişilerin kendilerine polis eşlik etmeden bu akşam 19.00’da İsviçre’ye oradan Fransa’ya gönderilmesinin beklendiğini kaydetti.
Nikolau açıklama yaptı
Politis gazetesine göre Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Nikolau dün yaptığı açıklamada, güvenliğin tam olarak sağlanmasının mümkün olmadığını belirterek, terörün önlenmesinde öncü kabul edilen Fransa gibi ülkelere işaret etti.
Güney Kıbrıs’a terör saldırısı planlandığına dair herhangi bir belirtiye sahip olmadıklarını söyleyen Nikolau, ancak Güney Kıbrıs’ta özellikle Suriye’den birçok mültecinin olduğunu, (konum olarak) Suriye ve Irak’ın yakınında bulunulduğunu, İngiliz Üsleri’nin varlığına işaret etti.
Nikolau, tüm Avrupa’da olduğu gibi artan tehlikelerin bulunduğunu ifade etti.
Habere göre KKTC makamlarıyla işbirliği yokluğundan ötürü bir boşluk olduğunu da kabul eden Nikolau, takip ve önlem alanında yapabildikleri tek unsurun, sınır kapılarından geçenlerin verilerinin ayrıntılı incelenmesi olduğunu söyledi.
2014 Ekim ayından bu yana ulusal strateji çerçevesinde Sosyal Hizmetler Dairesi, Cezaevi, Eğitim Bakanlığı gibi önemli görevlerde bulunan çalışanlara, terör konusunda şüpheli ya da hassas kişileri ayırt etmeleri için eğitimler verildiğini anlatan Nikolau, ayrıca havaalanları, limanlar ve sınır kapılarında önlemlerin artırıldığını hatırlattı.
Nikolau, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi ülkeler, üçüncü ülkeler ve Interpol, Europol gibi uluslararası örgütlerle işbirliğini önemli ölçüde güçlendirildiğini de vurguladı.
Limasol’da ‘Kırmızı Alarm’
Politis gazetesi Rum Ulaştırma Bakanlığı’na giden liman etrafında şüpheli kişilerin dolaştığı ve teröristlerin limana demir atmış batılı ülkelere ait olan gemileri vurmayı planladığına dair bilgilere, dün Rum polisinin sabah saatlerinde Limasol Limanı’nda patlama olacağına dair tehdit telefonu almasının eklenmesiyle kırmızı alarm verildiğini belirtti.
Habere göre tehdit telefonu üzerine limanda ayrıntılı incelemelerde bulunan Polis, herhangi bir şüpheli unsura rastlamadı.
Fileleftheros gazetesi ise yaklaşık bir ay önce teknelerle Ağrotur Üssü’ne çıkan, ardından Dikelya Üssü’ne götürülen mültecilerden 55’inin ne İngiliz, ne de Rum makamlarını mülteci olduklarına ve terör örgütleriyle şüpheli bağlantılarının olmadığına inandırabildiklerini yazdı.
Rum makamlarının bu kişileri topraklarına kabul etmeyi reddettiğini belirten gazete, söz konusu 55 mültecinin terörist olarak değil, haklarında araştırma yapılmakta olan şüpheli olarak üslerde kalmaya devam ettiğini aktardı.
Geriye kalan 59 mültecinin Kokinotrimithia’daki diğer mültecilerin tutulduğu çadır kentte yollandığını kaydeden gazete, 55 kişinin Paris’teki saldırıların ardından yeni bilgiler edinebilme umuduyla bir kez daha sorgulandıklarını, ancak bir sonuç elde edilemediğini de yazdı.
Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2015, 09:55