banner564

İşçiler tepkili

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde, ateş yakma eylemleri yeniden başladı

İşçiler tepkili
banner598

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanları, sosyal hakları ve geriye dönük maaşları ile birlikte toplu iş sözleşmelerinin yapılmaması gerekçisiyle iş yavaşlatma eylemi başlattı. Eylemlerini bugün Başbakanlığın önüne taşıyacaklarını söyleyen işçiler, Bakanlar Kurulunu izleyeceklerini ifade ederek, “Bizi artık dikkate alsınlar, biz de herkes gibi eylemlerden bıktık” sözleriyle tepkilerini seslendirdi.

Diyalog’a konuşan işçiler, sosyal yatırımlarının ve geriye dönük maaşlarının ödenmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

 

Mahmut Eski: Haklarımızı istiyoruz

“7-8 yıldır batmış bir belediye olmasına rağmen ne sayıştayda ne de yargıtayda ses yok. Bu nasıl bir memleket anlamadım gitti.Yüzlerce çalışan var bu belediyede sosyal sigorta, ihtiyaç sandığı yatırımları yatmamış, geriye dönük alacak maaşları duruyor. Ben artık hiçbir şeyin düzeleceğine inanmıyorum. Nereden bulacaklar bu kadar parayı onu da bilmiyorum. Ben 60 yaşındayım yazın sıcakta kışın soğukta sokakta ot toplarım. Haklarımızı istiyoruz. Bunu duymazdan gelmek hem belediyenin hem de devletin ayıbıdır.”

 

Ayhan Kalaycılar: Bize başka çare bırakmadılar

“Gelen de aynı giden de aynı. Bizim için birşey değişmedi. Belediye başkanları da devlette aynı, sistem de aynı, mağdur da aynı. Kimse bizi önemsemiyor.Yeni yasaya göre kadrolayacaklarmış ama yeni yasa “göç yasası” olarak adlandırıldı. Buna göre işe giriş tarihlerimiz sayılmayacak en az 3 yılımızı yiyecekler. Üç yıllık yatırımı yapmayacaklar neymiş hizmet alımı imiş. Ne fark eder özel de çalışsan mecbur tutar seni LTB yasalardan muhaf mı söylesinler bilelim. Sayıştayın arkasına saklanmasınlar sayıştaylığın bizim ülkede yaptırım gücü yoktur. Bunları bilmediğimizi mi sanıyorlar.Yapacaklarsa yapsınlar yapmayacaklarsa bunlar da gitsin. Halktan da özür diliyoruz ama buna mecburuz. Lütfen anlayışlı olsunlar. Çünkü bize başka çare bırakmadılar.”

Huriye Yulaç: Mücadelemiz sonuna kadar sürecek

“Bakanlar Kurulu toplantısını sonuna kadar bekleyeceğiz. Orada bizi ne kadar dikkate aldıklarını göreceğiz ve bundan sonraki eylem şeklimizi ona göre belirleyeceğiz. Ben sendika temsilcisiyim. Biz kimseden birşey rica etmiyoruz, sadece hakkımızı istiyoruz.

Mehmet Ercan Gürkalar: Bizim ne suçumuz var?

“Biz sadece haklarımızı istiyoruz. 8 yıl oldu az zaman mı bu? Bir türlü doğru dürüst evimize ekmek götüremedik. 130 kişi 2012 yılında kadrolandı şimdi bize gelince “göç yasası” uygulanacağını söylüyorlar. Bu yasanın bizlere karşı uygulanması bizlerin hayatından 8 yılın çalınması anlamına gelir. Birileri gelse ve size hayatınızın 8 yılını çalıyoruz dese ne yaparsınız? Memurlar için sayıştaylık 5 yılda rapor veremedi, bize gelince rapor jet hızıyla çıktı.112 kişinin içinde bulunan 31 kişi Kemal Deniz Dana döneminde kayıt altında alındı ama geriye kalanlar kayıtsız kaldı yani özetle belediyemiz kaçak işçi çalıştırdı. Şimdi bu insanları kayıt altında alacaklar ve geriye dönük yıllarını da yakacaklar sanki hiç olmamış gibi... Peki bizim ne suçumuz var?”

 

Niyazi Kurtbay: Suçlu biz değiliz

“Sinir sistemim alt üst oldu. Bir rahat etmedik. Borçlar yığıldı, sosyal güvencesiz yaşama devam. Bunlar gelecek nesillere böyle mi örnek olacak. Lefkoşa Türk Belediyesi eskiden gururumuzdu. Tek tanınmış belediye bizdik tek tanınmış belediye batık belediye olarak tarihte yerini aldı. Kim yada kimler sayesinde? Benim değil, arkadaşlarımın da değil. Belediyeyi bu hale getirenlerin acaba vicdanı sızlıyor mu, evlerinde rahat uyuyorlar mı? Bugün bu haldeysek bunların suçlusu bu sadece LTB’yi değil bu memlekleti soyup soğana çevirenlerdir.Üç kuruş para için onurlu çalışalım dedik bunu bile yaptırmadılar.”

 

İbrahim Sezikli: Göç yasasına hayır

“Eylemin amacı üç ana başlıktan oluşuyor. Bunlar Toplu İş Sözleşmelerinin “göç yasası” na göre yapılmaması, geriye dönük maaşların ödenmesi, sosyal haklarımızın geriye dönük olarak da yatırılmasıdır. Bizler mücadelemizi bugün Başbakanlığa taşıyacağız.”

Mustafa Karagözlü: Eşim komşudan dilendi

“16 yıldır çalışıyorum.Üzülerek söylüyorum daha önceki grevlerde bir ümidimiz vardı. Başkan gelecek ve düzelecek herşey diye ama ne yazık ki biz işçiler açısından birşey düzelmedi.16 yıl çöp kamyonunda çalıştım. Sosyal güvencesiz çalıştırıldım. Sağlık sorunlarım var ama SSK olmadığı için hastaneden hizmet alamıyorum. Alsamda maddi karşılığı gerekiyor para yok. Borçlandım, şimdi de mazbata sorunu çıktı. Eşim, trafik cezalarım için komşularımızdan dilendi 800 TL aldı ve ödedim.”

 

Deniz Kayabaş:Başbakanlık önünde nöbette olacağız

“BES Yönetim Kurulu olarak bizler 31 Ocak tarihinde bir basın açıklaması yaptık ve Başkana 7 Şubat tarihine kadar süre vermiştik ama sorunlar çözülmedi bir girişim de olmadı.Eylem geliyorum dedi ama Başkanımız ne yazık ki bunu duymadı. Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanları olarak bugün Bakanlar Kurulu’nu takip edeceğiz. Başbakanlığın önünde nöbetteyiz.Umarım beklentilerimize olumlu bir yanıt alır görevimizin başına döneriz.”

 

Güngör Tuğcan: Ameliyat bile olamıyorum

“Araç kayıtta çalışıyorum. Üç maaş geriden gidiyoruz yani hiçbirşey değişmedi. Hala sosyal güvencemiz yok, hala ihtiyat sandığımız yatmadı, hala borçluyuz ve hala belediyemizin yarattığı mağduriyetten dolayı biriken faizlerimizle uğraşıyoruz. Rahatsızım ama ameliyat dahi olamıyorum.”

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2014, 07:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner474