Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye İçişleri Bakanlığı ile KKTC İçişleri Bakanlığı’nın imzaladığı anlaşmanın toplumdaki suç oranlarının azaltılmasına ilişkin olduğuna işaret etti.
Başbakan Erhürman, aldığı bilgilere göre 3 bin kadar kişinin bu antlaşma sayesinde sınır giriş kapılarından geri döndürüldüğünü açıkladı.
Başbakan Tufan Erhürman, katıldığı bir programda “Kamu Reformu”, “Ekonomik ve Mali İş Birliği Protokolü”, “Suç oranları”, “Londra temasları” ve ülke gündeminde yer alan sorulara yanıt verdi.
Kamu Reformu Yasası
Başbakan Erhürman, öncelikle “Kamu Reformu” ile ilgili sorulan soruya yanıt verdi. Erhürman, “Kamu Reformu” adı altında yapılacak değişiklik konusunun çok uzun zamandır toplumun gündeminde olduğunu söyledi.
Hükümet olarak ilgili yasayı tekrardan ele alarak çok uzun çalışma yaptıklarını belirten Erhürman, bu çalışmaya sıfırdan başlamadıklarını, geçmiş taslakları da esas alarak çalışma yürüttüklerini bildirdi.
11 maddede sıkıntı
Sendikalarla, sıkıntıları olduğunu bildirdikleri 11 madde ile ilgili bir bugün bir araya geleceğini anlatan Erhürman, sendikalarla bu 11 madde ile ilgili neyi eleştirdiklerini ve neyi doğru bulmadıklarını konuşacaklarını aktardı.
“Reform süreci sancısız olmaz…”
Sendikaların hangi noktaları doğru bulmadıklarını, hangi noktalarda kendi deyimleriyle “budanma” olarak algılandığının kendileri tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Erhürman konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Tabi bizimde neden maddeler o şekilde yapıldığını ve reform olarak algılanabileceğini anlatmamız gerekiyor. Ben de bir anlamda dersime çalışıyorum. Nerelerde ne var ve ne yoktur. Tabi şunu söyleyeyim hiçbir toplumda reform süreci sancısız olmaz. Reform dediğimiz şey, bir şeyleri değiştirme anlamına gelir. Bir şeyleri değiştirdiğiniz zaman da elbette insanlar açısından bir sarsıntı yaratabilir. Dolayısıyla şu anda bir kamu reformu konusunda birtakım tepkiler ortaya konmasını anlayabiliyorum. Neyi değiştiriyorsanız değiştirin var olan düzen içerisinde bir ‘tık’ dahi değişiklik yapsanız muhakkak birilerinin hayatında, gelirinde ve çalışma düzeninde değişiklik ortaya çıkacaktır.”
“3 bin kişi geri döndürüldü”
Toplumdaki suç oranları ile ilgili soruya yanıt veren Başbakan Tufan Erhürman, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’ın birçok eleştiri almasına neden olan iki ülke arasındaki antlaşmanın tam da bu sorunla ilgili olduğunu söyledi.
Başbakan Erhürman, antlaşmanın ülkeye giriş çıkış yapanların sınır kapılarında görülebilmeleri ve ona göre giriş çıkış düzenlemelerinin yapılabilmesi için olduğunu kaydetti.
Aldığı bilgilere göre 3 bin kadar kişinin bu antlaşma sayesinde sınır giriş kapılarından geri döndürüldüğünü açıklayan Erhürman, “ülke içinde suçlulukla mücadele konusunda şu anda arzu ettiğimiz noktada olmadığımız çok açıktır. Yine bizim hükümet dönemimizde hayata geçen ve yine çok eleştirilerle karşılaşan Kent Güvenlik Yönetimi Sistemi (KGYS) bununla ilgilidir” dedi.