banner564

İnsanlık öldü mü?

Yüksek ateş nedeniyle Otistik özürlü Zeynep Eroğlu’na, Devlet Hastanesi tarafından verilen 2 günlük hasta raporu, bakanlık tarafından kabul edilmedi, böylece ‘kaçak’ durumuna düştü

İnsanlık öldü mü?
banner598
Zorkun TAŞER
   Aslen Trabzonlu olan ve 17 yıl önce geldiği  KKTC’de üniversite eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine dönmeyen Atiye Eroğlu, kendine ait bir iş kurarak adada yaşamaya devam etti.
   Eroğlu’nun, İstanbul’da yaşayan annesi, aynı zamanda 28 yaşındaki Otistik özürlü kız kardeşine bakıyor. Atiye Eroğlu, annesini kısmen de olsa rahatatabilmek için kızkardeşi Zeynep’i her yıl 3 aylığına Kıbrıs’ta misafir ediyor.
   Yaşı 28 olmasına karşın zihin yaşı 6 olan Zeynep Eroğlu, 3 aylık süresi dolduğu zaman, İstanbul’a dönmeye hazırlanırken yüksek ateş ve kusma şikayetiyle Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Kendisine doktor tarafından verilen ve Başhekim tarafından onaylanan 2 günlüğk sağlık raporu, Muhaceret Dairesi’ne götürülerek vizesinin sadece 2 gün uzatılması talep edildi. İlgili memur, hasta raporunun Sağlık bakanlığı tarafından onaylanması gerektiğini söyledi. Ancak; Sağlık Bakanlığı hasta raporunu onaylamadı. Bunun üzerine Otistik Zeynep KKTC’de  ‘kaçak’ durumuna düştü.


90 günlük vize ile geldi
Yaşadıklarını Diyalog muhabirine anlatan Atiye Eroğlu, 90 günlük vize  ile otistik özürlü kardeşinin Haziran ayında ülkeye giriş yaptığını  belirterek, süresi dolan ve normal şartlarda  KKTC’den çıkış yapması gereken kız kardeşinin, yüksek ateş ve kusma nedeniyle ülkeden çıkış yapamayacağını anlayınca, muhaceret şubesine giderek vize süresini uzatmak için başvurduğunu kaydetti.

‘Sağlık problemi varsa hastaneden rapor alın’
Eroğlu, yetkili memurun kendisine, ‘Ben bir şey yapamam. Benim vizeyi uzatma yetkim yok. Eğer sağlık problemi varsa hastaneden rapor alın, o zaman yardımcı olabiliriz’ dediğini iddia etti.

“Hastaneden rapor alındı, Sağlık Bakanlığı onaylamadı”
Eroğlu, daha sonra kardeşine rapor alabilmek için hastaneye gittiğini ve  otistik özürlü kardeşini çocuk onkoloji uzmanına tedavi ettirdiğini belirterek, tedavinin tamamlanmasının ardından, raporu önce yetkili doktorun onayladığını, ardından ise  hastane başhekiminin  imzalandığını söyledi.
Atiye Eroğlu, raporla birlikte gittiği Sağlık Bakanlığı’nda  sözkonusu raporun  bakanlık  müsteşarı tarafından onaylatılmadığını iddia etti.  Eroğlu, müsteşar sekreterinin, ‘Kardeşiniz 28 yaşında, kardeşinizi çocuk doktoruna tedavi ettirip rapor almışsınız. Bunu müsteşar onaylayamayacağını söyledi. Gidin başka bir doktora tedavi olun ve öyle  gelin’ dediğini anlattı.

“Bu halde kardeşimi uçağa bindiriyorlar” 
Dün itibariyle KKTC’de kaçak durumuna düşen kardeşi için, her gün için 75 TL para cezası ödemek zorunda kaldığını ifade eden Eroğlu, “O benim kardeşim. Her nefesi için 75 TL veririm. Ama bu çocuk hasta ve çıkış yapamayacağı için burada kalmasını istedim. Sadece iki gün daha kalmasını istedim. Bu halde uçağa nasıl binsin” dedi.


“Kardeşim kimin yerini işgal edecek?”
“18 yaşından küçüklerin  ve 65 yaşından büyüklerin ülkede vizesiz olarak  yaşayabildiğine atıfta bulunan  Eroğlu, “Otistik özürlü biri için nasıl olur da vize istenir. Vize sistemi, ülkeye giriş çıkışı kontrol etmek, herkesin elini kolunu sallayarak ülkeye girişini engellemek amacıyla getirildi. Benim kardeşim 28 yaşında ve otistik özürlü. Kimin yerini işgal edecek soruyorum? İnsanlık öldü mü? Kardeşimin düştüğü duruma başkaları da düşmesin diye hukuki yönden hakkımı sonuna kadar arayacağım” diyerek duruma tepki gösterdi.

“Dava açacağım”
 Eroğlu, “Kardeşim bugün KKTC’den hasta olarak çıkış yapacak. Ben o gider gitmez bu yasanın tekrar gözden  geçirilmesi için hükümete dava açacağım. Benim kardeşim zaten bu ülkede yaşamıyor. Sadece rahatsız olduğu için birkaç gün daha kalmasını istedim. Bu durumda uçağa binemeyeceğine dair raporda aldık ama Sağlık Bakanlığı raporu onaylamadı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474