Suna ERDEN
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı (TKÖD) Mehmet Avcı, her yılın mayıs ayında Trafik Haftası düzenlendiğini ancak geçen yılın mayıs ile bu yılın mayıs ayı arasında geçen bir yıllık süre zarfında trafikteki sorunlarla ilgili bir arpa boyu yol alınmadığını söyledi.
Avcı, “Halen trafikte uyuşturucu testi yapılmıyor. Ağır vasıtaları muayene edecek aletler alınmadı. Yollarda trafik güvenliği sağlanmadı. Yol ve kavşaklardaki ışıklandırmalar giderilmedi. Üçüncü dünya ülkesinden insanların ibraz ettiği ehliyetlerin sahte olup olmadığını anlayacak bir mekanizma kurulmadı. Kısacası trafikle ilgili son bir yılda da hiçbir şey yapılmadı. Yollardaki çukurlar arttı. Kısacası ileri değil geriye doğru gittik” dedi.
Diyalog’a konuşan Avcı, son 5 ayda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade ederek, “Sadece sürücüler değil, yol güvenliğini sağlamayan yetkililer de yargılanmalı” dedi. Avcı,
Yetkililer de yargılanmalı
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, 2019 yılının Ocak -Mayıs ayları arasında trafik kazalarında yaşamlarını yitirenlerin sayısının 9 olduğunu, bu sayısının küçük bir ülke için çok fazla olduğunu ifade etti.
Avcı, her kazanın ardından sadece sürücülerin itham edildiğini, trafikteki sorunların ise göz ardı edildiğini dile getirdi. Avcı, “Neden kaza olan yolda bariyer yoktu veya ışıklandırma yetersizdi denmiyor. Neden trafik güvenliğini tehlikeye atan unsurlar dillendirilmiyor. Sadece “sürücü dikkatsizdi, hızlıydı” deniyor. Böylelikle ana sorunlar bertaraf ediliyor” şeklinde konuştu.
Trafik ve yol güvenliği ile ilgili birçok eksikliler bulunduğunu ifade eden Mehmet Avcı, şöyle devam etti: “Teşkilatta personel yetersizliğinden dolayı polis devriyeleri artmadı. Anayol devriyesi oluşmadı.
Yollardaki iyileştirmeler yapılmadı. İleri değil geriye doğru gittik. Yollar bozuldu daha kötü oldu. Çukurlar arttı. Yol çizgileri boyanmadı. Arabaların biraz sağ tarafa kaçması kazaya neden olur. Bu nedenle boyasız yol demek güvensiz yol demektir. Sadece sürücü yargılanıyor. Bana göre yol güvenliğini sağlamayanlar da yargılanmalıdır. Gerekli önlemleri almak yetkililerin görevidir. Siz tüm tedbirler alın, eğer kaza olursa o zaman sadece sürücüyü yargılayın.”
En iyisi özel
TKÖD Başkanı Mehmet Avcı, devlette araç muayenesi için gerekli aletin bulunmadığını da belirtti.
Avcı, şöyle devam etti: “Ağır vasıtaların muayene edilmesine yarayan alet devlet tarafından alınmadı. Bir aracın fren ayarlarını, balansını ve motorunu kontrol etmeye yarayan “Araç Muayene Aleti” ne devlette ne de herhangi özel bir şirkette bulunmuyor.
İnsanları taşıyan otobüs ve ağır yük taşıyan kamyonlar en fazla risk grubundayken bunların muayenesi göz kararı ile yapılıyor. Şimdi araç muayenelerinin özele verilmesi konuşuluyor. Umarım verilirse gerekli kontroller yapılır.”
Öğrenci otostopa mahkûm
Kuzey Kıbrıs’ta gerek Türkiye, gerek üçüncü dünya ülkesinden birçok çalışma izinli insan bulunduğunu, ayrıca 80 bini aşkın öğrenci olduğunu kaydeden Avcı, buna rağmen toplu taşımada da bir adım yol alınmadığını ifade etti. Avcı, şunları belirtti:
“Trafiği rahatlatacak toplu taşıma ile ilgili hiçbir adım atılmadı. Bu ülkede yaşayan yabancılar, turistler ve öğrenciler için geceleyin toplu taşıma araçları konmadı. Özelikle taksi tutmaya parası olmayan öğrencileri otostop yapmaya zorluyoruz.”
Ya ehliyet sahteyse
Avcı, özellikle son zamanlarda yabancıların karıştığı kazaların dikkat çekici olduğunu belirterek, KKTC’de kolay ehliyet alındığını, ülkeyi çok iyi bilmeyen yabancıların trafikte kaza yapma oranının daha yüksek olduğunu vurguladı. Avcı, ayrıca yabancı uyruklu kişilerin KKTC’de ibraz ettiği ehliyetlerin sahte olup olmadığını kontrol edecek bir mekanizma kurulmadığını söyledi.
Avcı, trafikte uyuşturucu tehlikesine de dikkat çekerek, son zamanlarda kaza yapıp üzerinde uyuşturucu bulunan kişi sayısının arttığını, ülkede oldukça yaygın olan uyuşturucu ile ilgili trafikte önlem alınmadığını dile getirdi.