Aytuğ TÜRKKAN
Hükümetin, kamu görevlilerine maaş ödeyemez duruma gelmesi, CTP-UBP koalisyonunu bozulma noktasına getirdi. Dün Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’ün başkanlığında toplanan UBP Meclis Gurubu’nda, hükümetin bozulması yönündeki görüşler ağır bastı. Toplantıda, Parti Meclis Grubu’nun yarın toplanması ve gerekli kararların burada alınarak kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı.
Diyalog’un görüşlerine başvurduğu güvenilir kaynaklar, UBP Meclis Grubu’nun ağırlıklı olarak DP ve bağımsızlarla birlikte koalisyon üzerinde durduğunu savundu. Ancak bir başka kaynak, ikinci senaryonun bu yıl içinde erken seçime gitmek olduğunu belirtti.
Hükümet bitti mi?
Türkiye ile su konusunda anlaşmaya varılamaması hem Anavatan ile hem de hükümeti oluşturan CTP ve UBP’yi karşı karşıya getirdi. Bu anlaşmazlığın giderilmesi sonrasında bu kez Ekonomik Protokol konusunda benzer bir süreç yaşanıyor. Protokolün imzalanamaması nedeniyle Mart ayı maaşları da tam olarak ödenemedi. Bu durum UBP tarafından bardağı taşıran damla oldu.
UBP Meclis Grubu dün Cumhuriyet Meclisi’nde bir araya geldi ve hükümetten ayrılma konusunu masaya yatırdı.
Başkan Hüseyin Özgürgün ve milletvekilleri hükümetten çekilme konusunda hem fikir oldu. Bu durum cumartesi günü Parti Meclisi’ne sunulacak.
Üç bakan toplantıya katılmadı
Meclis Grubu toplantısında Eğitim Bakanı Kemal Dürüst Londra’da olduğundan, Bayındırlık Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da istirahatte olduğundan dolayı katılmadı. Çevre Bakanı Kutlu Evren de toplantıda yoktu.
Ekonomi Bakanı Sunat Atun’un Özgürgün’ün çekilme fikrine destek verdiği, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun da karar almadan önce alternatif hükümet modellerinin gündeme gelmesi gerektiğine yönelik düşünce ortaya koyduğu öğrenildi.
UBP’den açıklama
Ulusal Birlik Partisi’nden konuya ilişkin kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada Meclis Grubu toplantısında hükümetle ilgili gelişmelerin değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada hükümetten çekilme konusunda nihai karar organının Parti Meclisi olduğuna vurgu yapıldı.
Alternatifler ne olabilir?
Hükümet düşürse ne olacak? Çeşitli alternatifler gündemde… UBP + DP + Bağımsızların sayısı 26’yı buluyor… Bu yöntem denenebilir. Bunun haricinde UBP + TDP + bağımsızlardan oluşabilecek bir seçim hükümeti gündeme gelebilir. Meclis aritmetiği içinde eğer çözüm üretilemezse erken seçim kararı da alınabilir.
Diyalog Tv haberi kamuoyuna duyurdu
UBP Meclis Grubu’nun hükümetten çekilme kararı Diyalog Tv aracılığıyla kamuoyuna duyuruldu. Turizm Bakanı, UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Eski Başbakan CTP DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ve TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı konuyu canlı yayında değerlendirdi.
Sucuoğlu: Maaş ödeyememenin özrü olmaz
Turizm Bakanı, UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu Meclis Grubu toplantısında hükümetteki sorunların konuşulduğunu ancak bir karar alınmadığını ifade ederek, kararın yarın saat 11.00’de yapılacak Parti Meclisi toplantısında alınacağını ifade etti. Sucuoğlu şöyle konuştu:
“Hükümette olmak demek halkın sorunlarını çözme yeteneğini ortaya koymak demektir: Biz eğer aylık maaşları ödeyemiyorsak ve özür diliyorsak bu kabul edilebilir değildir. Bir şeylerin sıkıntı yarattığı görülüyor. İşte tüm bunlar cumartesi günü parti meclisi toplantısında konuşulacak ve bir karar üretilecek diye düşünüyorum”
Soyer: UBP’nin kararı yanlış
Eski Başbakan CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Diyalog Tv canlı yayında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Soyer şunları aktardı, “Bu UBP’nin kararıdır. Eğer bu kararı almışlarsa siyasi yaşam içerisinde atılmış bir yanlış karardır. Bunun sonuçlarını zaman içerisinde halk ve siyaset çekecektir. UBP bir başka oluşumu düşünmektedir. Bu da DP ve bağımsızlarla kuracağı hükümet olsa gerek. Ama bu modelde hükümet mecliste yok demektir. Çünkü bu karala birlikte DP’nin meclis grubu düşmüştür. Dolayısıyla 5 milletvekili ile hareket ettiklerinde meclisteki temsili de azalacaktır komitelerde. Bu da ayrı bir tartışma olacaktır. Çünkü bağımsızlar komitelerde görevlendiremezler. Bu da ayrı bir krizi doğuracak. Eğer böyle bir model olursa hükümetin meclis ayağı topal demektir ve bu da ayri bir kaos yaratacak demektir. Bunu yaratanlar bunun la ilgili kısa sürede değil belki ama orta vadede topluma ne kadar zarar verdiklerini göreceklerdir. Biz bunu 1997’de de yaşamıştık. O zaman DP-CTP hükümetini yıkmak için her şey denenmişti. Ve sonuçta UBP ile DP’ye koalisyon kurdurulmuştu bir darbeyle 250 milyon dolar da bonus olarak verilmişti. 1999-2003 arasında da memleket çökmüştü. Demek ki hiçbir ders alınmamış. Böyle bir karar verildiyse bunun halka hizmet pozisyonuna asla dönüşmeyeceğini düşünüyorum.”
“Sizce erken seçim mi yoksa yeni bir hükümet modeli mi doğar” şeklindeki soruya cevap veren Soyer, “Bu çekilmeye karar verenler, bununla ilgili tavırlarını da koymalıdırlar” dedi.
Denktaş: Teklif gelirse değerlendireceğiz
UBP’nin kararından sonrasında gözler DP UG Başkanı Serdar Denktaş’a çevrildi. “Bu haberi şu anda sizden duyuyorum” diyerek konuşmaya başlayan Denktaş, “Zaten hükümet bitmişti” dedi. Denktaş sözlerini şöyle sürdürdü, “Böyle bir karar varsa partimiz oturup bunu değerlendirecektir. Tabii eğer bize herhangi bir hükümete girme teklifi gelirse bir değerlendirme yapacağız. Maaş ödeyemeyen hükümetin başının zaten istifa etmesi gerekirdi. Bu hükümet zaten bitmiştir, uzatmaları oynuyorlardı. UBP böyle bir karar almışsa eğer doğru bir karardır bu.”
Çakıcı: TDP’nin hükümete girme düşüncesi yok
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da henüz resmi bir açıklama olmadığını ifade ederek, hükümetin ekonomik protokol tartışmaları ve maaşlar konusunda hükümete eleştiri getirdi.
“Olası bir hükümet modelinde TDP yer alır mı” sorusuna yanıt veren Çakıcı, buna sıcak yanaşmadı, şöyle konuştu, “TDP’nin böyle bir düşüncesi yoktur. Ama tabii ki yetkili kurullar oturur ve karar verir. Şu andaki kötü gidişatın bir parçası olamaz TDP. Halka dayatılan isteklerin altına imza atmaz TDP. Elektrik Kurumu, Telekom gibi kurumların özelleştirilmesi kararların altını imza atmayız. TDP bir takım entrikaların da içinde yer almaz”
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2016, 10:06