banner564

İfşa etti

Ticaret Odası Başkanı Deniz, Bakan Çeler’in 200 milyonluk fonu harcamak suretiyle 2 ile 4 bin kişiden seçim zamanı ‘tik’ almayı hedeflediğini açıkladı

İfşa etti
banner598

 Çiğdem AYDIN

   Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, “Yerel İş Gücü İstihdamının Desteklenmesi” adı altında İhtiyat Sandığı fonunda biriken 200 milyon lirayı ‘sendikalaşmayı kabul eden’ özel sektör çalışanlarına dağıtmayı hedefleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in, ekonomi örgütler ile gerçekleştirilen yemekli toplantıda söylediklerini ifşa etti.
   Çeler’in tamamen kendi siyasi geleceğini düşündüğünü söyleyen Deniz,  seçim zamanı 2 bin ile 4 bin arasında ‘tik’ almak için ek maaş desteği projesi yürüttüğünü söyledi. Oda Bakanı Deniz; Bakan Çeler’in, 20 kişilik yemekte kendilerine “Buradan ben geri adım atmam, bu benim gelecek siyasi hayatımdır. Benim kurulu bir iş yerim yoktur, mevcut bir işim de yoktur. Ben bundan sonraki seçimi kazanmazsam ne iş yapacağım. Ben bu yola baş koydum. Geri adım atmam” dediğini ifade etti. 
   Diyalog TV’de Güne Merhaba programına katılan Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, ülkemizde geçen yıl başlayan ekonomik krizi bu dönemde ekonomik daralma olarak yaşamaya devam edeceğimizi söyledi. 

Yerel iş gücünde ayrıcalık ortaya çıkacak

   “Maalesef her gün bir sürprizle karşılaşıyoruz” diyen Deniz, Çeler tarafından hazırlanan tüzük değişikliğinin yerel istihdamın özel sektörde teşviklendirilmesi ve artırılmasına hiçbir şekilde hizmet etmeyeceğinin açık ve net olduğunu söyledi. Tüzüğün sadece, işverenin isteğine bağlı olarak bir sendikay ile toplu iş sözleşmesi imzalanması koşuluyla hâlihazırda çalışanları kapsayacağını kaydeden Deniz “Yerel iş gücü içerisinde ayrıcalık ortaya çıkacaktır” dedi.
   Tüm işsiz KKTC vatandaşlarının istihdam edilmesi halinde bile yabancı iş gücüne ihtiyaç olacağını belirten Deniz şöyle dedi:
   “Sayın Çalışma Bakanımız maalesef hayatını şimdiden siyasete adadı ve bugün koltuğunda otururken bir sonraki seçimi düşünmeye başladı. Seçimi kaybedersem ne iş yapacağım diye düşünmektedir. Dolayısıyla yabancı işçi onun oy deposu değildir. Ülkemizde hâlihazırda çalışan 61 bin KKTC çalışanı varken, tüzükten minimum 2 bin maksimum 4 bin işçinin faydalanacağı belirtildi. Bu da Sayın bakanımızın siyasi hedefini ortaya koymaktadır.”
   Devletin denetim görevi olduğunu hatırlatan Deniz, “Bu noktada devletin de denetim görevini yerine getirmesi gerekmektedir. Sadece bir inşaatta iş sağlığı ve güvenliğine aykırı hareket var diyerek tüm inşaatlara yabancı işçi ön izinlerini kaldırdım demek doğru değildir” şeklinde konuştu.

Mesleki eğitime önem verilmeli
   Deniz “Yerel iş gücü istihdamının güçlendirilmesi için farklı projeler geliştirilmesi gerekiyor” diyerek özellikle eğitimde reforma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Deniz, şunları söyledi:
 “Genç işsiz ordusu istemiyorsak, mesleki eğitime önem verilmesi ve özendirilmesi lazım… Mesleki Eğitim Kampüsü adı altında çağdaş atölyeler, laboratuvarlar yapılması ve buraya girecek olan çocukların yetenekleriyle, becerileriyle seçilerek alınması lazım. Bu yerleşke içerisinde ülkemizdeki özel sektörün ihtiyaç duyacağı yerli iş gücünü oluşturmalıyız.”

KIB-TEK’te yapılan sorumsuzluktur
   Öte yandan, KIB-TEK ile EL-SEN arasında yapılan toplu iş sözleşmesi hakkında da değerlendirmede bulunan Başkan Deniz, ne hükümetin ne de bakanın bilgilendirilmeden kurumun kendi başına karar alabildiğinin altını çizdi.
   Zaten şu an yaşanılan ekonomik sorunlar nedeniyle hane halkının yeterince zorluk çektiğini ve elektrik faturalarının kiraya yaklaştığını kaydeden Deniz, KIB-TEK’te yapılan harcamayı sorumsuzluk olarak gördüklerini vurguladı. Deniz, “KIB-TEK’te ödenen maaşlar bugün gerek özel sektörden gerek kamu sektöründen kat kat fazladır. Bu düşüncelerin, niyetlerin değişmesi gerekiyor. Ne yaparsak kendimize yapıyoruz” sözlerini kullandı. 

**********

Tartışmalı program neler içeriyor

Bakan Çeler tarafından hazırlanan ancak Bakanlar Kurulu’nda henüz onaylanmayan Yerel iş gücünü destekleme programı şunları içeriyor;

1-KKTC vatandaşı ve özel sektörde çalışanları kapsıyor.
2- Programdan 2 ile 4 bin civarında KKTC vatandaşı çalışanın yararlanması hedefleniyor.
3- Çalışanların maaşlarının bankaya yatırılması şart koşuluyor.
4- Teşvikten yararlanmak isteyen iş yerlerine, çalışanlarına net asgari ücretin en az %15'î kadar fazla vermesi zorunlu kılınıyor.
6- Şartları tamamlayan iş yerlerinde çalışanlara her ay 750 TL destek yatırılacak. Bu 24 ay boyunca devam edecek. 
7-TİS (Toplu İş Sözleşmesi)  imzalayan ve belli sektörlerdeki çalışanlar yararlanacak. 
8- İhtiyat Sandığı Dairesi tarafından fonda biriktirilen 200 Milyon TL’nin faizi kullanılacak.
 

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2019, 03:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474