Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında ülkenin genel durumunu değerlendirdi, ekonomik uygulamaların vatandaşları olumsuz etkilediğine işaret etti, çalışanları etkileyen kararları şiddetle reddettiğini ve bu uygulamaların kaldırılmasına kadar mücadelelerinin devam edeceğini bildirdi.
Lefkoşa Merit Otel'de yer alan basın toplantısında, Hür-İş'e bağlı olan Kamu-İş, Memur-Sen, Din Gör Sen, Büro-İş, BASS, Bay-Sen başkan ve yetkilileri de hazır bulundu.
Toplantıya, Kamu-İş'in 2011'de yasallaşan ve “Göç Yasası” olarak nitelendirilen Kamu Çalışanlarının Maaş ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’ndaki toplu iş sözleşmesine yönelik açılan ve kazanılan hukuk mücadelesinde davayı yürüten avukat Şefik Ahçıoğulları da katılarak, davanın kazanılmasının ardından doğan haklarla ilgili bilgi verdi.
Yakup Latifoğlu, iş yaşamı, eğitim, sağlık, ekonomik politikalar, halkın yaşadığı sıkıntılar ve çalışma yaşamına yönelik değerlendirmelerde bulunarak, hükümete bu alanlarda halkın refah ve yaşam seviyesini gerçekten artıracak icraatlar yapması çağrısında bulundu.
“Kamu-İş’in Göç Yasası’na hukuk yoluyla vurduğu darbenin meydanlarda ortaya konulan mücadelelerinin ne kadar haklı olduğunu da ortaya çıkardığını” vurgulayan Latifoğlu, Kamu-İş’in yetkili bulunduğu Türk Ajansı Kıbrıs’ta da (TAK), yasayla ilgili sıkıntının tüm iyi niyetli girişimlere rağmen yaklaşık 4 yıldır çözümlenemediğini ve hak edenin hakkını alamadığına işaret etti, bu konuda yasal hakların yakın zamanda kullanılacağını belirtti.
Latifoğlu, demokrasinin temelinin “örgütlü toplum” olduğunu belirterek, ülkede uluslararası örgütlerin sözleşmelerinin uygulanmasını talep etti, herkesin alın terinin karşılığını aldığı bir düzen oluşturulması gerekliliğine vurgu yaptı.
“İş mahkemeleri ivedilikle kurulmalı”
Latifoğlu, ivedilikle İş Mahkemelerinin kurulması ve haksız yere işten çıkarılan kişilere de işinin iade edilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılması durumunda AB müktesebatının KKTC’de de uygulanacağını, bu yüzden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa Sosyal şartının süratle Meclis’ten geçirilip kabul edilmesi gerektiğini belirten Latifoğlu, bugün ülkede birçok çalışanın primleri yatırılmadığı için sosyal güvencesiz çalıştığını kaydetti, çalışan insanların sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanması gerektiğini belirtti.
Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2015, 10:08