banner564

Hükümet göreve

Sağlıktaki sorunların dağ gibi biriktiğini belirten Abbas Sınay, Yüksek Mahkeme’nin 8 yıl önce aldığı ve bir türlü uygulanmayan kararı hatırlattı

Hükümet göreve
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.10’da, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Toplantının gündeminde, Kamu İhale Yasa Tasarısı ile İnşa ve Teçhizat Fonu’ndan Yapılan Usulsüz Harcamalara ve Çalışma ve Sağlık Bakanlığı’nın Ek İnşaatıyla İlgili Harcamalara İlişkin Sayıştay Denetim Raporları bulunuyordu.
Toplantıda daha sonra sunuşlara geçildi ve komitelerin gündemindeki tasarılar hakkında ivedilik tezkereleri onaylandı.
Güvenlik Kuvvetleri İç Hizmet (Değişiklik) Yasa Tasarısı; Gelir ve Vergi Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı; Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitelerde ivedilikle görüşülmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul toplantısının gündeminde bulunan Kamu ihale Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşülmesine ilişkin tezkere de Meclis’te oy birliğiyle onaylandı. 

Sınay: Yüksek Mahkeme kararı öcü mü?
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra CTP Girne Milletvekili Abbas Sınay sağlıkla ilgili söz aldı. 8 yıl önce alınmış Yüksek Mahkeme’nın sağlıkla ilgili kararına değinen Sınay, “7 yıldır bu karar öcü olarak orada duruyor. Hiç kimse ulaşamıyor, bir karar alamıyor” dedi.
Sınay, sağlıkta sistem için bu mahkeme kararının mihenk taşı olduğunu söyledi.
Sağlıkta sistem için 5 yasanın değil, bu kararın önemli olduğunu kaydeden Abbas Sınay, “Esas karar orada. Siyasi irade var mı? Maalesef yok” diye konuştu. 

Dinçyürek: Şeffaf bir devlet yönetimi istiyorum
Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek, ülkede irili ufaklı ihaleler yapıldığını, bunların bir tüzüğe bağlı yönetildiğini; ülkede böyle bir yasaya ihtiyacın tartışılmayacak kadar açık ve net olduğunu söyledi.
KKTC’de daha şeffaf bir devlet yönetimini özlediğini ve istediğini vurgulayan Hakan Dinçyürek, “devletin yönetilmesi eylem ve söylemde birlik ister, doğru olan budur. Söylediklerimiz ve yaptıklarımız şeffaf hesap verebilir bir yönetimin parçası olmalıdır” diye konuştu.

Tatar: Önemli olan, yasanın uygulanması 
İhale yasasının uzun zamandır gündemde olduğunu anımsatarak, komitenin çalışmalarına katkı koyan herkese teşekkür eden UBP Milletvekili Ersin Tatar, ihale yasasının şeffaflık, dürüstlük adına hazırlandığını, kamunun parasının daha iyi değerlendirilmesinin amaçlandığını söyledi.
Önemli olanın, yasanın geçmesinin ardından gerektiği şekilde uygulanması ve denetlenmesi olduğuna işaret eden Tatar, bunun geç kalmış bir yasal düzenleme olduğunu kaydetti.
Tatar, ihale komisyonuna atanacak kişilerin de şeffaf olmasının önemine değinerek, komisyona kamunun menfaatlerini koruyabilecek, işinin uzmanı kişilerin görevlendirilmesini istedi.

Angolemli: Tüzükler de yürürlüğe girsin
Ülkede yıllardır ihale yasası bulunmadığını; yasanın hazırlanıp önlerine gelmesinin büyük bir başarı olduğunu ifade eden Angolemli, geç de olsa yasanın hazırlandığını söyledi.
Tasarının bazı kurumlara ihale yapma yetkisi verdiğini kaydeden Angolemli, KIB-TEK’in de bu kapsama alınarak Merkezi İhale Komisyonu altına girmesi gerektiğini belirtti. 
Tüzüklerin Haziran 2017’ye dek hazırlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Hüseyin Angolemli, yasa yürürlüğe girmeden ihale yapılmasının düşündürücü olduğunu belirtti. Angolemli, yasayla beraber tüzüklerin de hazır olması gerektiğini vurguladı.

Taçoy: Tartışmalara son verecek bir yasa
Kamu İhale Yasa Tasarısı’nın genel görüşmesi sırasında yapılan konuşmaları yanıtlayan Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili DP UG Milletvekili Hasan Taçoy, tasarının son zamanlarda hazırlanan en iyi tasarılardan biri ve ihaleler konusundaki tartışmalara son verecek bir tasarı olduğunu söyledi.


Özgür: Yasa bir mihenk taşı
Oylama öncesinde Maliye Bakanı Birikim Özgür, Kamu İhale Yasası üzerine bir konuşma yaptı.
Yasanın yoğun çalışmalar sonucunda öngörülen sürede Genel Kurul’da görüşüldüğünü belirten Özgür, “Bu yasayı bir mihenk taşı olarak değerlendiriyoruz. Bu yasa, uygulamalarımızda bir temel yasa olacak” dedi.
Birikim Özgür, “Kamu ihalelerinin devlet bütçesinde süreklilik arz eden etkin bir tasarruf unsuru teşkil etmesi ve ihale süreçlerinin öncesi ve sonrasında hesap verebilirliğin sağlanması için, AB ihale uygulamaları ile örtüşen çağdaş bir Kamu İhale Yasası yürürlüğe girecek” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2016, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474