banner564

Hukuka aykırı değil

Bayraktar, 'Güney Kıbrıs Rum Yönetiminden ruhsat alan şirketlerin faaliyetleri ne kadar legal ise KKTC'nin verdiği ruhsat da o kadar geçerlidir” dedi

Hukuka aykırı değil
banner598

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, "Biz bir karış toprağın verilmeyeceğini gösteren, bu toprak için binlerce şehit vermiş bir ülke olarak, deniz yetki alanlarını da ve deniz alanlarını da bundan farklı görmüyoruz." dedi.

Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugüne kadar Akdeniz'de deniz aramacılığında, offshore aramacılığında Karadeniz'de birtakım faaliyetlerimiz oldu yabancı şirketlerle. Fakat Akdeniz ile alakalı hep özellikle Kıbrıs gündemiyle Kıbrıs'ta süregelen müzakere sürecinde Türkiye, bu müzakerelerin akamete uğramaması için müzakere masasında yapıcı olan tarafta oldu. Ama bunların karşılığını maalesef görmedik. Çok durduk, çok bekledik ama artık belli bir noktadan sonra bunun da karşılığını görmediğimiz için biz kendi stratejimiz, politikamız gereği, bu arama faaliyetlerine başladık. Türkiye Petrolleri, Akdeniz'de şu anda iki farklı ruhsat kapsamında faaliyet gösteriyor. Bir tanesi Türkiye'nin kendi tevdi ettiği ve münhasır ekonomik bölgesinde veya kıta sahanlığı bölgesindeki sahalardaki faaliyetleri. Şu anda Yavuz gemisi bu anlamda Kıbrıs'ın güneyinde faaliyet gösteriyor. Bir tanesi de Magosa da KKTC'nin verdiği ruhsat sahasında bu faaliyetlerine devam ediyor. Diyoruz ki 'Güney Kıbrıs Rum Yönetiminden ruhsat alan bir sürü yabancı şirket var. Bunların faaliyetleri ne kadar legal ise KKTC'nin verdiği ruhsat da o kadar geçerlidir, hukukidir.' Bu kapsamda, Türkiye Petrolleri bu faaliyetleri yapıyor."
Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşmaya da değinen Bayraktar, "Bu, Akdeniz'de bütün paradigmayı değiştiren bir anlaşmadır." değerlendirmesinde bulundu.
Akdeniz'deki yetki alanına ilişkin soru üzerine Bayraktar, "Biz, bir karış toprağın verilmeyeceğini gösteren, bu toprak için binlerce şehit vermiş bir ülke olarak deniz yetki alanlarını da ve deniz alanlarını da bundan farklı görmüyoruz." görüşünü dile getirdi.
Bayraktar, Türkiye'nin Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetlerine değinerek, "Türkiye, kendi mühendisi, ekibi ve beraber çalışmak isteyen yabancı mürettebatla devam ediyor. Türkiye'nin Çin'den Norveç'e, Norveç'ten İngiltere'ye kadar birçok ülkenin uluslararası şirketiyle şu anda müzakereleri, konuşması devam ediyor. Yakın zamanda bu ülkelerin şirketleriyle de ortak çalışmalar içerisinde olabiliriz. Orada bir yalnızlık söz konusu değildir. Tek hedefimiz bütün bu hikayeyi başarıyla taçlandıracak bir keşfin nasip olması." açıklamasında bulundu.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473