Çiğdem AYDIN
Kenan Akın, 1985 yılında, torna atölyesi çalıştırırken bir anda beklemediği bir teklifle karşılaştı. Kendisine milletvekilliği adaylığı teklif edilince ilk anda bunu reddeden Akın, daha sonra ikna edildi.
Akın bir dönem Tarım Bakanlığı da yaptı, 4 dönem milletvekili seçildikten sonra 5’inci dönem aday olmadı. Aradan geçen yıllar içinde siyasetten kopmadığını söyleyen Akın, önümüzdeki seçimlerde DP’den aday olacağını, halkına hizmet etmek istediğini belirtti.
Soru:Siyasete ne zaman başladınız ne zaman ara verdiniz?..
Yanıt: Siyasete, 23 Haziran 1985 tarihinde Yeni Doğuş Partisi (Y.D.P) ile başladım. 31 yaşında Gazimağusa milletvekili oldum. 4 dönem üst üste seçildim ve beşinci dönem. 2002 yılı sonunda yapılan seçimlerde aday olmadım...
Soru:Siyaset öncesinde ne iş yapıyordunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?..
Yanıt: Siyaset öncesi Gazimağusa’da AK-OS Torna Atölyesi adında 9 personelin çalıştığı atölyem vardı. Siyasete aktif girdikten sonra tamamen kapattım.
Şimdi Gazimağusa’da bir ofisim var, T.C, KKTC arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması çerçevesinde KKT’de emekli olduktan sonra Türkiye’de emekli olabilme konusunda Danışmanlık yapıyorum. Ayrıca KKTC Göçmenler Derneği Başkanlık görevini yürütüyorum. DP-UG Parti Meclisi üyesiyim.
Soru:Siyasetten ayrıldıktan sonra dostlarınızın size karşı ilgisi değişti mi?.. Arayıp, soran oluyor mu?..
Yanıt: Siyasetten fiilen ayrılmadım, milletvekilliği sonunda, yine eski saygı ve sevgiyi ve de samimi ilgiyi daima gördüm ve görmekteyim ve bu tablo beni fazlası ile mutlu ediyor. Bakanlık yaptığım dönemlerdeki icraatların aranması, benim dönemimde üreticilerin mutlu olduklarını duymak beni gururlandırıyor.
Soru: Bundan sonraki dönemde aktif siyasete devam edecek misiniz?
Yanıt: Siyasete devam edeceğim bu seçimlerde Demokrat Parti’den yine aday olacağım. Çünkü memleketimi seviyorum ve bunun için bir şeyler yapmak dileğindeyim.
Üretimden koptuk
Soru: Sizce KKTC nin en önemli sorunları nedir?
Yanıt: Bana göre ülkenin en büyük sorunu üretmemek, ürettiğimizi de pazarlayamamak. Üreticilerin önünün açılmaması temel düşünce olmalıdır. KKTC’deki paraların güneye akması ise bir diğer önemli sorundur. Olumsuz bir çok sorunumuz var ama bana göre en önemli sorunlar bunlardır.
Soru: Bugünkü siyaseti nasıl buluyorsunuz?.. Yanlışlar nedir?.. Neler yapılmalı?..
Yanıt: Bugünkü siyasi ortam maalesef ülke gerçeklerini göz ardı ederek, Kıbrıs Türkü’nün bugüne nasıl geldiğini unutarak, basiretsiz ve mesnetsiz politika yapan, KKTC Anayasası’nı hiçe sayarak sözde politika yapan, siyasetçiler var, KKTC gerçekleri üzerinden yeni radikal kararlar üreterek ve özellikle Anavatan Türkiye ile daha sağlıklı, uyum içerisinde politikalar geliştirilmelidir.
Dertleri doğal gaz
Soru:Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ne düşünüyorsunuz?..
Yanıt: Kıbrıs sorunu maalesef kangren olmuş durumda ancak şu anda alevlenen görüşmeler zemininde ne, KKTC halkı ne de Rum halkının menfaatleri göz önünde tutulmuyor. Sadece Akdeniz’de olası çıkacak doğal gazın AB’ye nasıl aktarabilirizin hesabı var, olumlu bir sonuç çıkacağına inanmıyorum. İki tarafın Anavatanları'nın anlaşması halinde belki bir çözüm olabilir.
Soru: Kıbrıs sorununda en büyük sorun sizce ne olacak?
Yanıt: Müzakerelerde en önemli konu toprak ve mülkiyet ile 1974 sonrası göçmenler ve Türk askerinin varlığıdır.
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2016, 10:07