Ömer KADİROĞLU
Trafik kazaları sonucu yollarda, aydınlatma lambalarında, bariyerlerde oluşan hasarlar giderilmiyor. Yaşanan kazaların üzerinden haftalar hatta aylar geçmesine rağmen, kopan direkler, yıkılan bariyerler, kopan lambalar olduğu gibi kalıyor. Trafik kazalarının sıklıkla yaşandığı Lefkoşa- Girne anayolu da içler acısı durumda.
Temizlenmeyen refüjler, yanmayan aydınlatma direkleri, kaza sonucu zarar gören ve yerine yenisi takılmayan aydınlatma direkleri yolu daha da güvensiz hale getiriyor.
Ölüm yolu olarak bilinen Değirmenlik- Dağyolu’nda da trafik kazaları nedeniyle hasar görmüş olan bariyerler tamir edilmedi. Yolun birçok noktasında kazalarda hasar görmüş bariyerler aylar geçmesine rağmen onarılmadı.
Lefkoşa’nın en işlek yollarından biri olan Küçükkaymaklı Şht Mustafa Ahmet Ruso Caddesi üzerindeki uyarıcı levha da kaza sonucu koptu ancak yerine takılmadı.
Lefkoşa Fuar alanı önündeki yol ortasında duran ve bir trafik kazası sonucu devrilen aydınlatma direğinin hem yerine yenisi takılmadı hem de devrilen direk olduğu yerde bırakıldı.
Vatandaşlar, yol ve trafik güvenliğini tehlikeye atan bu duruma acilen çare bulunmasını istiyor. Diyaloga konuşan vatandaşlar, “Yetkililer yollardaki durumu görüp, önlemler almalı. Hizmet bekliyoruz” dedi.
Vatandaşlar ne dedi…?
Cemal Gece:
Yollarda sürekli kazalar oluyor. Kazalardan dolayı zarar gören aydınlatma direkleri, bariyerler veya tabelalar görüyoruz ve aylarca bu şekilde bırakılıyor. Ulaştırma Bakanlığı ile Karayolları Dairesi’nin umursamaz tavırları nedeniyle yıkılan yıkıldığı yerde kalıyor. Sütlüce- Gönendere arasında bir levha var ve kaza sonucu yaklaşık bir yıldır zarar görmüş şekilde duruyor. Bu gibi durumların ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor. Yıkılan yıkıldığı yerde bırakılırsa zaten güvenli olmayan yollarımız bir o kadar daha tehlike arz eder duruma geliyor. Yetkili makamların bir çalışma yapmasını istiyoruz.
Cengiz Kalpak:
Yolların durumu çok kötü… Yol güvenliğini sağlayan bariyerler ve aydınlatma direkleri kazalarda zarar görüyor ancak yerine yenisi takılmıyor. Bir de kırılan bozulan ve yenisi yerine takılmayan lambalar ve bariyerler tamir edilmeyince güvenli bir şekilde seyahat edemiyoruz. Yetkililerden biran önce bu aksaklıkların giderilmesi adına çalışma başlatmasını bekliyoruz.
Hakan Soykan:
Yolların durumu gerçekten içler acısı… Yol güvenliği yok. Yolların mevcut durumuna bir de kopan aydınlatma direklerinin yerine takılmaması, zarar gören bariyerlerin tamir edilmemesi eklenince daha da tehlikeli hale geliyor. Yol güvenliğinin biran önce yetkililerce yapılmasını istiyoruz.
Behlül Üzümcüoğlu:
Yollarda zarar görmüş bariyerler, tabelalar veya aydınlatma direkleri görüyorum. Bunların olduğu gibi bırakılması ve zarar görenin yerine yenisinin konulmaması güvenlik olmayan yollarımızı daha da tehlikeli bir hale getiriyor. Bu gibi aksaklıkların giderilmesi ve yol güvenliğinin biran önce sağlanmasını istiyorum.
Engin Destur:
Her trafik kazasında sigorta karşı tarafı ödemekle mükelleftir. Hasar ister arabada, ister aydınlatma direklerinde isterse bariyerlerde olsun sigorta bunları ödemekle mükelleftir. Ülkemizde sigortaların bazıları bu gibi kazalarda direk, tabela veya aydınlatma gibi zarar gören malzemeyi ödememek için kırk takla atıyor. Bazı sigortalar ise kamu malında oluşan zararı karşılasa da ilgili kurum zarar gören malın yerine yenisini takmıyor. Bu gibi durumları ortadan kaldırarak yol güvenliğinin sağlanması gerekiyor.
Ömer Eger:
Meydana gelen bir kaza sonucu zarar gören karayolları mallarının tamiri yapılmıyor. Bir aydınlatma direği, bir tabela veya bariyerin tamirinin aylar, yıllar süreceğini düşünmüyorum. En geç bir hafta da bu aksaklıkların giderilebilmesi mümkün olsa da ne yazık ki idareciler bunu göz ardı ediyor. Bu gibi aksaklıkların giderilmesi ve yol güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz.