Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkan Güven Bengihan, “Müşavirlik Yasası” olarak da bilinen ve üst kademe yöneticiliği yapan kamu görevlilerinin atanmasını düzenleyecek yasa tasarısının beklentileri karşılamadığını savundu.
Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle kamudaki hiyerarşinin bozulacağını, gizli müşavirler yaratılacağını, atamalar ve kişiler arasında eşitsizlik olacağını savunan Bengihan, “Tasarıda ciddi anomaliler var” değerlendirmesinde bulundu.
“Müşavirlik Yasası” olarak addedilen yasanın geçtiğimiz hafta içinde Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edildiğini anımsatan Bengihan, tasarı konusundaki görüşlerini yazılı açıklamayla paylaşarak, sendikanın çözüm önerisini de aktardı.
Başbakanlıkta yetkili sendika olduklarını hatırlatan KTAMS Başkan Güven Bengihan, teknik kurul toplantılarına katıldıklarını, bu toplantılarda, “yapılmak istenenle murat edilen birbirini karşılamıyor. Kamuda ciddi sıkıntılar baş gösterecek, gizli müşavirler yaratılacak” görüşlerini ifade ettiklerini ve yasa tasarısıyla ilgili oylamada ret oyu kullandıklarını söyledi.
İlgili yasa tasarısında ciddi anomaliler olduğunu savunan Bengihan, “Hükümetin değişiklik yasası yürürlüğe girmeden kamu görevlileri arasından ilk kez üçlü kararnameyle üst kademe yönetici ataması var olan anomalileri artırdı. UBP-DP dönemindeki mevcut atanan kişiler ile aynı hukuki statüye sahip yeni kamu görevlileri yaratıldı” dedi.
Atamalar ve kişiler arasında eşitsizlik olacak
KTAMS Başkan Güven Bengihan şunları da aktardı:
“Daha önce şube amirlikleri kadrolarının altında görev ifa edip, üst kademe yöneticiliğine atananların 17 B şube amirliği baremiyle eski görevine dönmeleri; şube amirliği kadrolarında görev ifa ederken atananların ise üst kademe yöneticiliği yaparken çektiği baremden yani barem 18A ve/veya barem 19’dan eski görevine dönmesi öngörülmekte. Değişiklik yasasından sonra atanıp görevden alınanların ise eski baremleri ile eski göreve dönmeleri öngörülmekte ve yine atamalar arasında kişiler arasında eşitsizlik yaratılmaktadır.
Yasa yürürlüğe girmeden önce atananların eski göreve döndükleri kadronun bareminin üstünde bir barem ile işe dönmesi ile kamuda eşit işe eşit ücret prensibinde de ciddi sıkıntılar doğacağı göz ardı edilmektedir. Müsteşar maaşı ile şube amirliği görevinin ifa edilmesinin ise anomalilerinden ve kamudaki hiyerarşiye vereceği zarar ise gün gibi ortadadır.
Şu an mevcut yasa ile üst kademe yöneticisi atanan kişilerin yöneticilik görevi ifa ederken altında görev ifa eden personelin terfilerini, performans değerlendirme forumlarını onaylarken şimdi o kişilerin altında bir göreve döndürülmeleri ile kamuda hiyerarşi bozulacak ve gizli müşavirlerin doğmasına sebep olacaktır.”