Hakan YILDIRIM
Tüm dünyayı etkisi altına alan medya fareleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de geldi. Şirketlerin bilgisayarlarını ele geçiren sistem, dosyaları iade etmek için şirketlerin büyüklüğüne göre para talep ediyor. Dosyaları ele geçirenlerin kendilerinin olduğunu ispatlamak için açılmayan bir dosya göndermelerini isteyen hacker, gönderilen açılamayan dosyayı açarak tekrar iade ediyor. Böylelikle bilgisayarı ele geçirdiğini kanıtlamış oluyor. İkinci aşamada ise dosyaların hepsinin kendisinde olduğunu söylüyor, karşılığında para talep ediyor.
Şirket büyüklüğüne göre fiyat
Büyük bir titizlikle çalışan hacker, şirketin büyüklüğünü tespit ediyor, fiyatlandırmayı ona göre yapıyor. Bu bağlamda talep edilen bedel, şahıs şirketleri için 250 dolar, Limited şirketler için 2 bin 500 dolar, Anonim şirketler için de 4 bin dolar.
Salih Akkoyun son kurban…
Bilgisayar farelerinin mağdur ettiği isimlerden biri de matbaa işi ile uğraşan Salih Akkoyun. Salih Akkoyun toplamda 851 Türk Lirası ödediğini söylüyor ve kendi yaşadıklarının başkasının da yaşamamasını istiyor. Diyalog ekibinin iletişime geçtiği Salih Akkoyun yaşadıklarını şu şekilde anlattı:
“Yaklaşık 3 ay önce müşterimden gelen bir maili açmaya çalıştığım esnada masa üstünde bulunan isimlerin kısmi değiştiğini fark ettim, fazla önemsemedim. Daha sonra başka bir mail açmaya çalıştım ve yetkili olmadığımı, bu klasörü açamayacağımı belirten bir yazı belirdi. Web hizmetinden yardım alın diye bir yazı çıktı, sonrasında ekran kırmızıya büründü ve “attention” diye bir yazı çıktı. Alt kısmında İngilizce terimler vardı, en altta da bilgisayarı ele geçirdiklerini yazıyorlardı. Boş bir mail atmamı istediler. Ben de bilgisayarı kurtarmak için mail attım. Sonra cevap aldım ve çözümün kendilerinde olduğunu yazdılar. Benden bir dosya göndermemi istediler. Ben de dosya gönderdim ve dosyayı açıp bana gönderdiler. Bilgisayarcım ile görüştüm, yapacak bir şeyin olmadığını söyledi. Tekrar bu kişilerle iletişime geçtim, belli bir ücret ödememi istediler. 250 dolar karşılığında dosyaları kurtarabileceğimi söylediler. Bu parayı gönderme şeklini bana söylediler. Gece transferi gerçekleştirdim. Sabah işe geldiğimde bir dosya açıktı, dosyadaki talimatları kabul ettim ve dosyaları kurtardım.”
“Harici disk şart”
Dosyaları kurtardıktan sonra çözümü dosyaları yedeklemede bulduğunu ifade eden Akkoyun, Kıbrıs’ta da bu mağduriyetin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu iddia etti ve şu önerilerde bulundu, “Yeni bir hard disk aldım, dosyayı aktardım. Kıbrıs’ta bazı iş yerlerinde de bu tip olayların yaşandığını öğrendim. Önlem almak için yapılacak tek şey dosyaları yedeklemek. Bir hard disk yoluyla bunu yapabilirsiniz. “sen yakalandın biz yakalanmayız” diyenler var ama birçok iş yeri var ki ödeme yapmak zorunda kaldı. İnternet bağlantısı olan bir ortamda dosyalarınızı saklamayın. Sıra size de gelebilir. Aktif olan birkaç virüs programı olmasına rağmen ben bu olayı yaşadım. Toplamda 851 TL para ödedim, kurtuldum. Önemli dosyalarımı yedekledim, kafam bir nebze rahat.”
Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2016, 10:17