Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da, Larnaka yolu üzerinde bulunan iş yerine ait bina ve iş yeri önünde 21 Haziran 2013 tarihinde 3 adet Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı açıp KKTC için “sahte devletin sahte bayrağını tanımıyoruz” dedikleri öne sürülen Koray Başdoğrultmacı ile eşi Çinel Senem Sunel’in davaları dün sonuçlandı.
İddia Makamının tüm tanıklarını dinletmesinin ardından söz alan sanıkların avukatı Eylem Şerifoğlu’nun İddia Makamının sanıkları suçlayıcı yeterli şahadeti mahkemeye sunamamasını ve yargılanmanın daha fazla süremeyeceği iddiasını öne sürdü.
Avukatın, bu aşamada savunmaya geçilmeksizin sanıkların beraat ettirilmelerini talep etmesi üzerine Gazimağusa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Ayşen Toroslu dün ara kararı okuyarak, savunmayı müdafaya çağıracak yeterli şahadetin huzuruna getirilmediği yönünde bulgu yaparak sanıkların beraatine karar verdi.
Kamera görüntüleri eksik
İddia Makamının 21 Haziran 2013 tarihinde Koray Başdoğrultmacı’ya ait iş yerinde 2, işyeri önünde bulunan kaldırım üzerinde 1 adet Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı olduğunu iddia ettiğini, savunmanın kaldırım olduğu iddia edilen yerin iş yerine ait olduğu ve kamuya ait olmadığı yönünde bir savunma yaptığını anlatan Yargıç Ayşen Toroslu, gerek mahkemeye emare olarak sunulan kamera görüntülerinden gerek ise foto albümünden konu yerin kaldırım yüksekliğinde olmadığının görüldüğünü ve İddia Makamının konu yerin kaldırım olup olmadığını kanıtlamak amacı ile mahkemeye uzman bir tanık dinletmediğini söyledi.
“Huzursuzluk yaratacak belirti yok…”
Yine mahkemeye sunulan kamera görüntülerinin incelendiği zaman konu tarihte olay yerinde huzursuzluk olduğunu gösterecek bir belirtinin olmadığına değinen Toroslu, kamera görüntülerinden olay yerinde huzursuzluk belirtisinin olduğunu gösterebilecek bir kalabalığın bulunmadığını ve konu ile ilgili sadece bir kişinin polisi arayarak “siz müdahale etmezseniz ben edeceğim” şeklinde konuştuğunu, başka bir şikayetçinin de bulunmadığını söyledi.
“Herkes düşünce ve kanaat özgürlüğüne sahiptir”
KKTC Anayasasının 24. maddesini hatırlatan Yargıç Ayşen Toroslu, bu yasaya herkesin düşünce ve kanaat özgürlüğüne sahip olduğunu ve düşünce suçunun olmadığını vurguladı. Sanıkların yıkıcı bir niyetle eylem yapıp yapmadıklarını da incelediğini belirten Toroslu, öncelikle huzuruna sanıkların yıkıcı niyette oldukları ile ilgili yeterli şahadetin aktarılmadığına dikkat çekti.
“Hakaret etmedi”
Sanık 2 Çinel Senem Sunel aleyhine polislere yönelik “insan mısınız” dediği iddiası ile dava getirildiğini anımsatan Toroslu, polisin sanık 2 Çinel Senem Sunel’i tutuklamak için girişimde bulunduğu esnada, sanıkların bayan polis talebinde bulunduğunu, bu esnada bir itişme kakışma olduğunu, sanık 2’nin “lütfen” demesine rağmen polisin alıkoyma uğraşının devam etmesi üzerine sanığın siz insan mısınız dediğini belirten Toroslu, bunun hakaret amaçlı değil, bir isyan ve serzeniş amaçlı söylendiğini ifade etti.
Huzurundaki tüm hususları değerlendirdiğini belirten Toroslu, İddia Makamı tarafından, savunmayı müdaafaya çağırabilecek düzeyde yeterli şahadet sunulamadığı yönünde bulgu yaparak sanıkları aleyhine getirilen davalardan beraat ettirdiğini açıkladı.
Başdoğrultmacı: Mahkemeye her zaman güvendik
Mahkeme sonrası kısa bir açıklama yapan Başdoğrultmacı, “Mahkeme kararı da gösterdi ki Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı açmak serbesttir” dedi. Süreç boyunca mahkemeye her zaman güvendiklerini belirten Başdoğrultmacı, bu süreçte kendisine destek veren herkese teşekkür etti.
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2015, 09:58