Çiğdem AYDIN
Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakereler, diğer tüm kesimler gibi Kıbrıs Türk esnafı tarafından da dikkatle izleniyor.
Diyalog muhabirine konuşan Lefkoşa’nın Taşkınköy esnafı, müzakerelerde mülkiyet ve toprak konusunu çözmenin zor olacağını düşünüyor.
Kıbrıs Türklerinin haklarının gözetilmesini, kimsenin mağdur olmamasını, iki taraf için de adil bir çözüm olmasını isteyen esnaf, gelişmeleri temkinli bir tutum içinde izliyor. Esnaf “çözüm istiyoruz ama iki tarafın da yerinde kalacağı bir çözüm istiyoruz”diyor.
Esnaf ne dedi?
Zeynep Arık:
“Bu kez umudum var. Kıbrıs sorunu bana göre bu kez çözülür. Bana göre en büyük problem mülk konusu olur ama çözülür diye düşünüyorum. Dış güçler ‘olur’ derlerse olur. Bize pek bir şey soran yok ne yazık ki. Ama süreci destekleyenlerdenim.”
Fatma Çömen:
“Kıbrıs konusunun bu kez çözüleceğine dair umudum var. Çözülmelidir ama iki halk içinde adil bir çözüm olmalıdır. İşte bu noktada kafam biraz karışık, çözülecek ama birilerinin lehine,birilerinin aleyhine olmamlıdır. Bana göre en büyük sorun toprak ve vatandaşlık konusu olur.”
Türkan Bıçakoğlu:
“Bana göre çözmeyecekler gibi geliyor. Kıbrıs sorunu 40 yıldır aynı yerde duruyor. Konuşulmadık tarafı kalmadı, çözecek olduktan sonra çözülürdü. Doğduk doğalı aynı şeyler. Kesinlikle birleşmemeli, çünkü onlar hala Türklere karşı oldukça ırkçı tavırlarını sürdürüyor. Bizimkilere faşist derler ama bizde en faşisti bile bugün çözüm olacaksa karşı durmaz ama onlar ortalığı yıkıyor. Rumların bu törpülenmemiş tavırları devam ettikçe çözülmüş gibi görünür ama hiç bir şey çözülmez. Bana göre en büyük sorun mülk sorunudur. Kuzeydeki feragatnameler ne olacak?”
Murat Zif:
“Bu kez biraz karışık gibi görünüyor. Ama al-ver sürecinde çözülür diye düşünüyorum.Yakın gelecekte bir çözüm göremiyorum.Türkiye’de yakında bir seçim yaşanacak ve siyasi bakış değişirse yani mevcut iktidar kaybeder ve yerine gelecek olan iktidarın Kıbrıs Sorununa bakış açısı değişik olursa süreç de tamamen değişir gibi geliyor bana. Bana göre en önemli sorun vatandaşlık ve toprak konusudur. Çözülmeli mi derseniz eğer eşit olacaksa çözülmelidir.”
Sevin Özdener:
“Ben bu dünyaya geldim geleli bu sorun devam ediyor. Kimse beni bu sorunun çözüleceğine inandıramaz. Günün sorununda herkes kendi çıkarına göre hareket edecek. Ben çözüm olmasını isteyenlerden değilim açıkçası. Bir süre insanları çözülecek umuduyla hayal dünyasına sokarlar ve öyle inandırırlar. Bence bir basına yansıyan yüzü var bir de yansımayan yüzü. Bu sürecin basına yansımayan yüzünü çok merak ediyorum, acaba nelerdir. Aklımda bir çok soru işareti var. Bana göre toplum bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değil. Rumlara hiç güvenim yok. Savaşı başlatan da sürdüren de onlar. Bugün hala açıklamalarına bakıyorum çözüm isteyen sadece bizimkiler. Kinci değiliz ama onlar çok kincidirler çocuklarımın güvenliği ve geleceği için bence böyle kalmalıdır.”
Hatice Harnupoğlu:
“Bence çözüm olursa çok da değişen bir şey olmayacak. Çözüm olmasa daha iyi ,böyle iyiyiz. Çözümün adaletli ve eşit olacağına inanmıyorum.Taraflar arasına baktığımızda Türkler hep ılımlı hep isteyen taraf onlar istemiyor ve faşist davranışlar, açıklamalar yapıyorlar. Bana göre en önemli sorun toprak konusu olacak eğer çözülürse, eğer ciddi iseler.”
Cemal Macila
“Yıllarca çözüyorlar gibi yaptılar, hiç çözemediler. Sadece insanları bu yönde umutlandırdılar. Ben çok umutlu değilim bu defada. Ama şu anda bir adım önde olduğunu söyleyebilirim. Dediğim gibi bu kez daha fazla aktör var çözüm için ama yine de umutlu değilim bence çözülmez. Çözülse de olur çözülmese de olur benim için fark etmez.”
Bilal Tunçsezen:
“İnşallah çözülür. Bu kez hepsinden fazla umutluyum. Daha fazla ivme olduğuna inanıyorum. Bana göre al-ver sürecinde toprak en büyük sorun gibi görünüyor. Ama çözülmesini yürekten diliyorum.”
Feride Noroğlu:
“Ben bu defa Kıbrıs sorununun çözüleceği yönünde daha umutluyum. Çözülmesini de diliyorum. Müzakere masasında en büyük sorun mülkler diye düşünüyorum. Ama öyle ya da böyle artık çözülmeli çünkü Kıbrıs’ın Kuzeyi tanınmıyor, bu sayede tanınacak ve ticaret hacmi artacaktır. Dolayısıyla çözüm ekonominin de önününü açacak diye düşünüyorum.”
Pervin Deri:
“Bu kez kesinlikle çözülmelidir. Bana göre en büyük sorun ise toprak ve mülk sorunudur. Ama inanıyorum ki bu kez çözecekler. Bana göre çözümden en büyük kazancımız bizlerin de tanınması olacak.Yaşam standartı yükselecek ve paramız stabil olacak.”
Özlem Gürsoy:
“Kıbrıs sorununa bir çözüm getirilmesi kesinlikle şarttır. Ekonomik açıdan gelişim sağlamak, ticaret açısından dünyaya açılmamızın tek yolu bu, ayrıca kendi topraklarımızda yaşarken dünyadan soyut ve haklarımıza sadece uzaktan bakarak yaşamaktan bizler sıkıldık. Gençler artık önünü görmek istiyor ne olacaksa olsun denilecek bir noktada değiliz. Çözüm sürecinde kendi liderimize güvenmemiz şart fakat liderler de halka kulaklarını tıkamamalı ve kendi içimizde çıkabilecek birçok sorunu bilerek o masada müzakere etmelidir. Örneğin savaştan sonra mülklerde imzalanan feragatnameleri yok sayarak orada müzakere etmemeli ama Maraş’ı da hediye etmemelidir. “
Buğra Kopar:
“Kıbrıs konuşmaktan artık sıkıldığımız bir konu ama dış oyuncular bu kez çok fazla müdahil oldu. Bu kez çözülebileceğine inanıyorum ama bizim için iyi mi olur kötü mü olur o tartışılır. Kesinlikle çözülmelidir. Müzakerelerde en büyük sorun toprak konusu olur.Yapılacak olan çözüme göre ya seviniriz ya da her şeyi daha da kaybeder üzülürüz.Yani çok fazla net göremiyorum bu süreci. Şu anda KKTC’de bürokrasi çok ağır çalışıyor durdu,özel sektör sıkıntılar içerisinde, gençler önünü görmüyor. Yani kısacası bir çözüme ihtiyacımız var. Ama haklarımız da gasp edilmeden.”
Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2014, 02:41