Çiğdem AYDIN
Seyrüsefer ve ehliyet harçlarına yüzde 13 dolayında zam gelmesini eleştirenler olduğu kadar, normal karşılayanlar da var. Vatandaşların ortak noktasını, seyrüsefer ve ehliyet harçlarının yanı sıra akaryakıttan elde edilen gelirlerin yol yapımında kullanılması oluşturuyor.
Yollarda can güvenliğinin kalmadığını söyleyen vatandaşlar, gerek şehir içlerinde, gerekse ana yollarda yenileme yapılması gerektiğini belirterek “Yeni hükümetten yeni yollar, kaldırımlar ve koruyucu bariyerler istiyoruz” diyor.
Diyalog’un görüşlerine başvurduğu bazı vatandaşlar ise, Türkiye’nin, KKTC için ayırdığı paranın kullanılmamasına sert tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar “Proje üretmeyip de, Türkiye’den gelen yardımları kullanmayan siyasiler çıkıp halktan özür dilemeli”diyor.
Vatandaşlar ne dedi?
Kemal Koçim: Hazırlıksız yakalandık
Hazırlıksız yakalandığımız bir zam oldu. Aracıma seyrüsefer çıkardım, 261 TL ödedim. Aslında çok büyük bir rakam değil. Bana normal geldi. Ancak daha büyük rakamalar ödemesi gerekenler için zor bir durum. Ehliyete de zam geldi. Ona göre tedbirimizi alacağız. Normalde yeni yıldan hemen sonra gelirdi bu zamlar, geç bile kaldılar. Onlardan isteğimiz bu paraların yol yapımında kullanılmasıdır.”
Hurşid Ateş: 2 km’lik Yenişehir yolu bitemedi!
Zamları normal karşıladım. Alışığız zaten üst üste gelen zamlara. Zam olmayan gün düşer-bayılır pozisyona geldik. Seyrüsefere-ehliyete zam geldi. Tamam, alsınlar paraları, ona bir dediğim yok ancak yolları da yapsınlar. Halk en azından verdiği paranın nereye gittiğini anlayacak. Türkiye’de adamlar İstanbul-İzmir arası otobanı bitirdiler, biz burada iki adımlık yollarımızı bile bitiremiyoruz. Rum tarafı da aynı, Lefkoşa’dan Baf’a otoban bitti. Bizde hani icraat? Hani düzgün yol?”
Taner Balkanlar: İcraat yapın!
Açık söyleyeyim, zamlara alıştık artık. Araç Kayıt Dairesi’nde yıllardır kaoslar yaşanır. Bakın sıra numaraları elimde, saatlerdir bekliyorum. Hükümet dairesinde para vermek isteyen insanlar hızlı bir şekilde memurların iş yapmasını ister. 8 tane vezne var, açık olması gereken, 2 kişi çalışır. Yüzlerce insan var içeride her gün aynı sorun. Bu sorunları giderecek bir müdür, bir bakan, biri yok mu bu memlekette?
Sefa Çalı: Araçlara değerinden fazla vergiler ödemeye başladık
Alıştık artık zamlara. Bir de araçlara değerinden fazla vergiler ödemeye başladık. Bu durumdan çok şikayetçiyiz ama elimizden bir şey gelmiyor. Ehliyete de zam geldi. Bütçemiz kısık olduğundan iki yılda bir yaptırıyoruz şimdi her sene gidip yaptıracağız.Hükümet zamlardan ve akaryakıttan elde ettiği gelirleri yol yapımında kullansın. Güvenli yollar ve bariyerler istiyoruz.
Olgun Güllü: Yollar, okullar, hastaneler yatırım bekliyor!
Yol projeleri yapabilirler, görüyorsunuz, her gün bir kaza oluyor, yollarımız perişan. Okullar keza aynı şekilde. Çocuklar sağlıksız binalarda eğitim görüyor. Eksiklikler dağ gibi. Aynı şekilde hastanelerin durumu da kötü ve yeni hastane diyorlar, görünürde bir şey de yok. Para geri gidiyor işte. Yolları bile Türkiye çoğu zaman kendi yapıyor. Bizim siyasilere itimat yok çünkü. Onlarda ‘para yeme’ konusunda bizimkilere güvenmiyorlar. Bende güvenmiyorum. Halkın yararına olacak hiçbir adım atmadılar bugüne kadar.
Derviş Coşkuner: Halktan özür dilemeleri lazım
Mevcut hükümetler veya eski hükümetler ‘Bize anavatan Türkiye’nin vermiş olduğu paraları kullanmak için maalesef yapamadık, edemedik, halkımızdan özür dileriz’ demeleri lazımdır. Hepsi oturdu sindi yerine. Yeni hükümet, eski hükümet o bunu kurdu, bu bunu bozdu diye laf atarlar birbirlerine. Demek ki maalesef diyorum ben başbakan yahut bakanla değildir. İdarede bulunanlar icraat fonksiyonu yapan kişilerin sorumluluğundadır bunlar. O sorumlular kimlerse ortaya çıkması lazımdır. İhmalleri mi var neden yapılmadı? Halktan samimiyetle özür dilemeleri lazımdır.
Osman Güvenir: Milli Havayolu kurulmalı
Kıbrıs’ın gerçeklerinde çok şeyler vardır. Şimdi mesela milli hava yolumuz yok. Eskiden KTHY vardı. Bitti. Bitirdiler. Sağ olsun bütün siyasiler bitirdi. Şimdi birkaç havayolunun tekele kaldı hava ulaşımı. O bakımdan rekabeti oluşturacak bir ortam oluşturulması lazım ve milli havayollarının kurulması lazım.
Salih Dereli: Proje hazırlayacak vasıfta eleman yok
Projeni yapacaksın, kaynağını alacaksın. Proje yapmak kolay değil. Devlet kadrolarında proje yapacak elemanlara ihtiyaç var. Tüm bakanlıkların eksikliklerini tespit edip, buna göre projeler üretip adım atması gerekiyor. Örneğin Alsancak yolu. Çevre Yolu’nun Alsancak bölgesini de kapsaması gerekiyor. Ancak yok. Bir yere kadar gidiyorsunuz sonra tekrardan eski yol. Oradaki vatandaş kan ağlıyor.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2018, 10:57