banner564

Her yer karanlık

Güney Kıbrıs, kuzeye verdiği elektriği keserken; Kıb-Tek ve Aksa’nın üretimi ülkenin ihtiyacını karşılayamıyor

Her yer karanlık
banner598

Suna ERDEN

Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle, hemen tüm kesimlerden tepki geliyor. 
Ancak; bugünün gerçekleri kesintilerin ‘artarak devam edeceğini’ gösteriyor. 
İnşaat patlamasının yaşandığı Kuzey Kıbrıs’ta günlük elektrik tüketiminin 280’den 415 megawata ulaştığını belirten uzmanlar, Teknecik ve Aksa üretiminin bu ihtiyacı karşılayamaz olduğunu itiraf ediyor.
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; Aksa’nın günlük 120 megawatlık üretimine, Teknecik santralinin 250 megawatlık üretimi eklenince bu rakam 370’e çıkıyor. 
Bir hafta öncesine kadar Güney Kıbrıs’tan günlük 20 megawat civarında destek alındığını belirten uzmanlar, 20 Temmuz haftasının başlamasından bu yana Rum Elektrik Kurumu’nun kuzeye verilen akımı tamamen kestiğini söylüyor.
Kıb-Tek yönetimi, özellikle İskele bölgesinde sayaç ihtiyacının arttığını, yeni konutlara elektrik bağlamak zorunda olduklarını belirterek ‘Nüfus arttıkça elektrik tüketiminin de arttığını’ vurguluyor. Kurumun, şu an için üretimi artırma gibi bir şansı da bulunmuyor.
Vatandaşların ve çevrecilerin şikayetçi olduğu Teknecik’teki Termik santralin günde 50 megawat üretim yaptığını ifade eden kurum yetkilileri, bu santralin bacasına filtre takabilmek için 25 milyon dolarlık yatırım gerektiğini söylüyor “bu kaynağın nereden sağlanacağını?” soruyor.

Aksa 15 yıldır Kıbrıs’ta

   Bazı kurum ve kuruluşlar, Kıb-Tek’e elektrik satan Aksa’yı eleştiriyor. Kurum yetkilileri ise Aksa’nın 2009’dan beri Kıbrıs’ta üretim yaptığını ve hükümetlerle varılan anlaşma çerçevesinde Kıb-Tek’e satış yaptığını söylüyor.
   Tek çözüm yolunun Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi olduğunu söyleyen yetkililer, bunun için de 5 yıllık bir süreye ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Magusalı
Magusalı - 2 ay Önce

Sıcak para. Al size sıcak para. Üç kişi zengin olsun diye siyasiler ile el ele vererek ülke bu duruma getirildi.

Magusalı
Magusalı - 2 ay Önce

Ülke nereden ve kim oldukları belli olmayan insanlarla dolduruldu. Şimdi de bunları yaşıyoruz.

Cok komik
Cok komik - 2 ay Önce

Karanlığa devam bastakiler kurultay pesinde

Turkish Power
Turkish Power - 2 ay Önce

Aksa nin tekeli ve para kazanmasi /kibtek el.sen arpaliklari yahu cekin TC den hatti her taraf cayir cayir gunes ruzgar kurun santralleri bu kepazelikten kurtulun hala bok pusuruk geyik muhabbetleri

ABDI KELES
ABDI KELES - 2 ay Önce

Duzensiz nufus artisinin cezasini Kibris Turku mu cekecek. Senin yeterli altyain yoksa ( elektrik,su vs. ) niye daha nufus artisina goz yumuyorsun. Sizleri umurunda bile degil .Ne de olsa full donanimlisiniz,degil mi?

SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner474