banner564

Hepsi göreve çağrılacak

Erhürman, müşavirliği yürürlükten geriye değil ileriye dönük kaldıracaklarını belirterek bundan sonraki dönemde izlenecek yolu anlattı

Hepsi göreve çağrılacak
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.30’da Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı. Meclis’in gündemine, “Kayıtları İptal Edilen Araçlar ile Kayıtları İptal Edilmeyip Geçmiş Yıllara Ait Seyrüsefer Borcu Bulunan Araçlar Hakkında Yasa Gücünde Kararnamenin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı” ile “Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” geldi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ayrıca Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 10 Nisan 2018’de yapmış olduğu toplantıda aldığı kararları da ele aldı.

Erhürman: Yeni müşavir yaratılmaması amacındayız
Başbakan Tufan Erhürman, hükümetin amacının müşavirliği kaldırmak ve yenilerinin yaratılmasını önlemek olduğunu söyleyerek, müşavirliğin ne olduğuna ilişkin görüşünü paylaştı. 
Erhürman, müşavirliğin mevzuatta düzenlenmiş ve belirlenmiş olmadığını dolayısıyla göreve geldikleri dönemdeki hükümet değiştiği zaman çalışma sürelerinin sonlanmasına ilişkin de bir mevzuat olmadığını ancak fiili durumda bu kişilerin çalışmadığını söyledi. 
Yürürlükten kaldırmanın ileriye dönük olarak çalıştığını, geriye dönük bir işlem yapılamayacağını dile getiren Erhürman, müşavirlerin özlük haklarının değiştirilmesinin de mümkün olmadığını dolayısıyla yeni yasa tasarısında böyle bir durum olmadığını, müşavirlerin sadece görev yetki ve sorumluluklarının belirlendiğini ve yasa uyarınca göreve çağrılacaklarını kaydetti. 
Erhürman, kamu reformunda da müşavirlikle ilgili düzenlemeler yapılacağını ifade etti. 
“Bürokrat kıyımı yapılacağına” ilişkin iddialara yönelik “bu iddiaları anlamakta güçlük çekiyorum” diyen Erhürman, göreve gelen her hükümetin yasalara uygun olarak kendi ekibi ile geldiğini bunun hiçbir zaman “bürokrat kıyımı” olarak isimlendirilmediğini söyledi. 
Erhürman, hükümetin müşavirlikle ilgili yasa tasarısındaki iradesinin, yasa geçtikten sonra atanan kişinin görevden alınması halinde eski görev ve baremine dönmesi yönünde olduğunu belirtti. 
Yapılan önerinin kamu reformu yasa tasarısında ele alınacağını dile getiren Erhürman, üst kademe yöneticileriyle ilgili yasa tasarısı ile öneri sunulan konunun birlikte değerlendirilemeyeceğini kaydetti. 
Erhürman bu doğrultuda öneriye olumsuz oy vereceklerini belirtti. 

Tezkere oyçokluğuyla reddedildi 
Daha sonra Ekonomi Maliye ve Bütçe Komitesi’nin “Kayıtları İptal Edilen Araçlar ile Kayıtları İptal Edilmeyip Geçmiş Yıllara Ait Seyrüsefer Borcu Bulunan Araçlar Hakkında Yasa Gücünde Kararnamenin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı ile Ekonomi Maliye ve Bütçe Komitesi’nin “Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesinin yapılmasına ilişkin tezkereleri oybirliğiyle kabul edildi. 
Bilgiye sunulacaklar bölümüne Başbakanlığın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan, Cumhurbaşkanınca Bir daha Görüşülmek Üzere Geri gönderilen Milli Eğitim Denetleme ve Yönlendirme Kurulu ( Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları ) Yasası’nın komiteden geri çekildiğine ilişkin tezkeresi milletvekillerinin bilgisine getirildi.
Berova, eğitimde denetimin önemine işaret ettiği konuşmasında, yasanın geri çekilmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.  Yasanın yeniden komite bazında görüşülebileceğini ancak bunun yapılmadığını söyleyen Berova, bu adımın atılmasının “olumsuz bir hamle olduğunu” savundu. 

Özyiğit: Eğitimde her konu denetlenecek
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, yasayı geri çekme konusunun Denktaş’ın Berova’ya vekâlet ettiği dönemde gündeme geldiğini söyledi.  Özyiğit, denetim konusuna önem verdiklerini belirterek, 2012 yılından beri izinsiz olarak faaliyet gösteren yurtları da dahil olmak üzere eğitim adına her konunun denetleneceğini kaydetti. TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de, trafik kazalarında kayıplar yaşandığını, konunun önemli olduğunu, yolların kazalara engel olacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi.
Angolemli, özellikle duble yollarda orta refüjün arabaların şeritten şeride geçmesine olanak vermeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Trafikte denetimlerin önemine dikkat çeken Angolemli, polis sayısının yeterli olmadığını, etkin denetim yapılamadığını kaydetti. Trafik kameralarının caydırıcı olmadığını söyleyen Angolemli, yolların da kötü olduğunu dile getirdi.
Trafik vergisinin verilmediğini, bu yasanın da kayıtsız araçların kayıt yapmasını sağlayama yönelik olduğunu söyleyen Angolemli, “Bu böyle devam edecek çünkü polis yoktur, denetim yoktur” dedi.
Ağır vasıtaların yollarda çökmeye yol açtığını söyleyen Angolemli, ağırlık ölçümünün de yapılmadığını belirtti.

Tatar: Denetlemeler artmalı
UBP Milletvekili Ersin Tatar, Girne -Dağ yolu projesinin ihalesinin önceki hükümet döneminde tamamlandığını söyledi. Lefkoşa-Girne ana yolundaki çalışmalara değinen Tatar, yol çalışmaları yapılırken bulunan çukur ve kayıplarla ilgili konunun ne olduğunu sordu. Tatar, en fazla kullanılan yolun Lefkoşa-Girne ana yolu olduğunu da ifade ederek, yolun çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı hakkında bilgi istedi. Tatar, söz konusu tasarıdaki kararnamenin uygulandığını, yeni bir uygulamanın söz konusu olmadığını kaydetti.
Denetimlerin artması gerektiğini dile getiren Tatar, ödeme yapmayanların affedilmesinin, bu durumun sürmesinin ödeyenler açısından haksızlığa yol açtığını kaydetti.
Tatar, e-devlet projesinin hayata geçmesiyle ödemelerin de daha kolay yapılabileceğini ifade etti.
Tatar, Güzelyurt-Lefke, Girne çevre yolu ile Lefkoşa çevre yolundaki durumla ilgili bilgi istedi.

Taçoy: Tehdidi kabul edemeyiz
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda bir personelin “tehdit edildiğini” söyleyerek, “Bunu asla kabul edemeyiz” dedi.
Araç Kayıt Dairesi personelinin Gelir ve Vergi Dairesi kontrolünde olduğunu belirten Taçoy, binada da eksiklikler görüldüğünü kaydetti. Bakanlık yaptığı dönemdeki icraatlarından söz eden Taçoy, kayıtlı araç ve kayıttan düşen araç sayısı hakkında da bilgi verdi.
Denetimlerin artırılması isteyen, ikazların gününde yapılması gerektiğini kaydeden Taçoy, deniz araçları için de yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra “Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nın görüşülmesine geçildi. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun 13 milyon 415 bin TL’lik 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” Meclis Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi.

31 kabul oyu
Tasarı madde madde görüşüldükten sonra içtüzüğün 150. maddesi gereği açık şekilde oylandı. 31 kabul oyuna karşın 19 milletvekili oylamaya katılmadı. Yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. Genel Kurul, çalışmalarını tamamladı. Tasarı üzerindeki görüşmelere geçilmeden Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Fikri Toros, komitenin yasa tasarısıyla ilgili raporunu okudu.
Tasarı üzerine söz alan UBP milletvekili Ersin Tatar, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nda ekonominin ve sektörün kayıt altına alınması için yapılan çalışmalara işaret ederek, KKTC’de 700 bin kayıtlı cep telefonu olduğunu söyledi.
Tatar, “Fevkalade yüksek bir rakamdan söz ediyoruz. Sektörün ekonomideki payı büyük” dedi. 
Hükümet edenlerin BTHK yönetimiyle birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu belirten Tatar,  internet alt yapısının güçlendirilmesi ve üçüncü operatör üzerine konuştu.

Taçoy: Bilişim Suçları Yasası şart
Tatar’dan sonra UBP Milletvekili Hasan Taçoy söz aldı. BTHK’nın çalışmalarına ve 2017 raporuna değinen Taçoy, Bilişim Suçları Yasası’nın çıkarılması gerektiğini belirtti.
Kurumun yüzde yüz performans ve denk bütçeyle çalıştığını vurgulayan Taçoy, ilgili yasaların Meclis’te 4 kez kadük olduğunu ifade ederek, “Bu yasalarda ileriye gidilmemesi hüsrandır” dedi.
Taçoy, oy birliğiyle komiteden geçen tasarının Meclis’ten de oy birliğiyle geçeceğini söyledi.

Atakan: Telefon Dairesi’nin durumu ortada
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da Telefon Dairesi’nin durumunun ortada olduğunu belirterek, Telefon Dairesi’nin bütçesinde son dönemde artı olduğunu, bunun alt yapı yatırımları için kullanılacağını belirtti. Atakan, sabit hat sayısını yukarıya çıkarma hedeflerine de işaret etti.
Operatörler arasında rekabet olduğunu ancak rekabetin sağlıklı denetlenmesi gerektiğini söyleyen Atakan, BTHK’nın çalışmalarını başarıyla sürdürdüğünü belirtti. Tatar’ın açıklamalarına işaret eden Atakan, hiçbir ülkede romingin kalkmadığını da belirtti.
Atakan, CTP milletvekili Armağan Candan’ın internet fiyatlarıyla ilgili yerinden soruduğu soruyu cevapladı. İnternet ücretinin kaliteye yansımadığını söyleyen Atakan, test aşamasında olan uygulamaların hayata geçmesiyle Lefkoşa’nın belli bölgelerinde alışık olunmayan bir hıza ulaşılacağını, çalışmaların genişletileceğini söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, son olarak Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 10 Nisan 2018’de yapmış olduğu toplantıda aldığı kararları ele aldı. Raporu Komite Başkanı Fazilet Özdenefe okudu.
Özdenefe’nin raporu okumasın ardından Genel Kurul çalışmalarını tamamladı.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473