Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Orhan Kilercioğlu, “Ekonomik, sosyal ve kültürel soykırımın bugün halen Kıbrıs Türkü’ne dünyanın gözü önünde uygulandığını” söyledi.
Kilercioğlu daha önce Ada’da yaşanmış soykırımın hedefinin, Ada’nın Helenleştirilmesi diğer deyimle Ada’nın Yunanistan’la birleştirilmesi olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, Kilercioğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı “Kıbrıs'ta Soykırım-Haykırış” konulu konferans önceki gün akşam Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mehmet Ertuğruloğlu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Kilercioğlu, 1960-74 yılları sürecinde Türklere uygulanan soykırımın, genelde 3 ayrı plan içinde uygulandığını, bu planların Grivas tarafından hazırlanan “Genel Plan”, Makarios ve ekibi tarafından hazırlanan Akritas ve Yunan Cuntası ve Yunan Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanan İphestos (Volkan)-74 gizli Planı olduğunu kaydetti.
“Bin 455 Türk öldürüldü, 803 Türk kayıp…”
Planlar çerçevesinde, 1960-74 döneminde bin 455 Kıbrıslı Türk’ün vahşi bir şekilde öldürüldüğünü ayrıca 803 Türk’ün kayıp olduğunu ifade eden Kilercioğlu, ayrıca, 103 Türk köyünün yakılıp yağmalandığını 200’e yakın Türk evi ve 30 caminin tamamen yok edildiğini belirtti.
Kilercioğlu, 20 binin üzerinde Türk’ün göç ettirildiğini kaydederek, yapılacak ciddi araştırmalarla bu rakamların daha da yükselebileceğini savundu.
“Soykırım anıtı yapılmalı”
Kilercioğlu, “Halen kayıplarının peşinde koşan bir Rum toplumu karşısında yetkili ve sorumlularda görülen bu sessizliği anlamak oldukça zordur” diyerek, 21 Aralık’ın KKTC Meclisi tarafından bir “Soykırım Günü”, “Milli Yas” günü olarak ilan edilmesi ve “Soykırım Anıtı”nın KKTC’de yerini alması gerektiğini savundu.
“Rumlar özür dilemeli”
Rumların, Kıbrıs Türkü’nden özür dilemesinin ardından görüşmelere devam edilmesi gerektiği görüşünü de dile getiren Kilercioğlu, diğer yandan, bir hukuk komisyonu marifetiyle “soykırımın” ele alınarak Uluslararası Adalet Divanı’na gidilmesi ve gereken tazminatların mağdur ailelere ödenmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Anıtkabir’e çelenk koydular
Öte yandan Ahmet Zeki Bulunç başkanlığındaki Kıbrıs Türk Kültür Derneği Heyeti, Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün mozolesine çelenk sundu.
Dernek Yönetim Kurulu’ndan verilen bilgiye göre, saygı duruşu ve mozoleye çelenk konduktan sonra Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıt Özel Defteri imzalandı. Törene Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra dernek üyeleri de katıldı.
Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2016, 09:22