Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs Türkü'nün hedefinin, Türkiye’nin en üst düzey yetkililerinin de ifade ettiği üzere kişi başına düşen milli geliri 2 katına çıkarmak, yani 25 bir dolara yükseltmek olması gerektiğini" söyledi.
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Kurul toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.
Tatar, “ Kıbrıs Türk Halkı’nın bugün için kötü yönetildiğinden dolayı bazı sıkıntılar yaşadığını, ama iyi bir yönetim ve Türkiye ile işbirliği ile bu sıkıntıların aşılabileceğini söyledi.
“Bu ülkede son 45 yılda yapılanların küçümsenmemesi lazımdır “ diyen UBP Genel Başkanı,
“ 45 yılda tüm demokratik kurum ve kuruluşları ile bir Devlet kurduk. Üniversitelerimizle, 25 bin yatak kapasitesine ulaşan otellerimizle, sanayi bölgelerimizle, Türkiye’den gelen su projemizle, tarımsal faaliyetlerimiz ve daha birçok yaptıklarımızla bir noktalara geldik” şeklinde konuştu.
Hedef 25 bin dolar
Rum tarafının Kıbrıs Türk Halkı’nın istediği gibi bir ortaklığa yanaşmayacağının artık kesinleştiğini, o nedenle konfederasyon ya da AB çatısı altında iki ayrı devlet modeline yönelmek gerektiğini” belirten Ersin Tatar, “ uzun vadede de KKTC bu topraklarda var olmaya devam edecektir. Bu gerçekten hareketle, Türkiye ile de istişare ve işbirliği içinde geleceğimizi planlamalıyız. 25 bin dolar kişi başına düşen gelir hedefini mutlaka yakalamalıyız. Hükümetler, Başbakanlık, DPÖ, Maliye Bakanlığı buna yönelik olarak çalışmalıdır“ dedi.
Beş yıllık protokol olsa daha iyi olur
UBP Genel Başkanı Tatar, “ kamu maliyesine daha fazla sahip çıkması gerektiğinin de altını çizdi ve şöyle konuştu.
“ Bir, bir buçuk yıl önce denk bütçeyi yakalamaktan söz edilirken 2019 yılı bütçesi 850 milyon TL kadar rekor bir açık öngörmektedir.
Türkiye ile ekonomik protokol o veya bu nedenle daha imzalanmamıştır. Bütçe tekniği olarak söylüyorum; Madem ki o protokol imzalanmamıştır ve oradan gelecek kaynaklar henüz ortada yoktur, bu demektir ki ortadan potansiyel olarak 2 milyar TL’ye varacak bir bütçe açığı söz konusudur. Bu kriz ortamında, protokolle birlikte açılması gereken ihaleler açılmazsa, projeler yürürlüğe girmezse sorun büyür.”