Sonuç CEVİZCİ
Eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bakanı Hakan Dinçyürek, yeni hükümete çevre politikaları nedeniyle ağır eleştirilerde bulundu. Dinçyürek’in başlıca eleştirisi, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren’e oldu.
Diyalog Tv’de yayınlanan Detay programına katılan Dinçyürek, Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı
Dinçyürek Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK ) özelinde yapıldığını ileri sürdüğü icraatlar nedeniyle Kutlu Evren’e eleştiriler yöneltti.
Dinçyürek, “Çevre konularında belirli reformlar yaptık. Mesela elektrik üreten santrallerin filtre takması ve yüzde 1’lik kükürt içeren yakıta geçilmesi. Bunların yanlış olduğunu kimse söylemedi. Kararı aldık 2015 başında 1 Temmuz’da uygulamaya girecekti. Ancak o tarihlerde hükümet değişiyor ve reform hükümeti kuruluyor. Hükümet programına yazıyorlar ve kaliteli yakıta geçeceğiz diyorlar, oysa biz bu kararı zaten almıştık. Ama işin ilginç tarafı yeni hükümet alınan kararı yeni hükümet 6 ay süreyle erteledi” dedi.
“Ben bakanı yapmadıkları için değil, yanlış yaptıkları için eleştiriyorum” diyen Eski Bakan Dinçyürek, filtrelerin takılması noktasında ise, “KIB-TEK Bakanlar Kurulu’na filtre takacağını taahhüt etmiş olmasına rağmen bundan vazgeçti. Bakıyorum Çevre Bakanı’ndan yine ses yok. O zaman eleştiriyorum ben de… Bir çevre bakanı “Ben filtre takmıyorum” diyen bir yönetimi en azından eleştirmesi lazım. Ama sesini bile çıkarmıyor” ifadelerini kullandı.
“Anayasal suç işleniyor…”
KIB-TEK’in iki yeni jeneratör aldığını anımsatan Hakan Dinçyürek, bu jeneratörlerin devreye girmesi sırasında kapasite artırımına gidildiği için ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Raporu alınması gerektiğini kaydetti.
Ancak bu raporu KIB-TEK’in alabilmesi için kullandığı yakıttan başlayarak, filtreleri takması deniz deşarjlarını düzeltmesi ve çevre dostu bir noktaya gelmesinin gerektiğini vurgulayan Dinçyürek bunların yapılmadığını savundu.
Dinçyürek şunları aktardı, “Yasa ÇED raporu olmadan iki jeneratörü uygulamaya koyamazsın diyor ama KIB-TEK bunu yaptı, bakanlık nerede? Anayasal suç işliyorlar çünkü senin benim, o bölgede yaşayan insanların sağlığını direkt olumsuz etkileyen bir uygulamayı bilerek ve isteyerek hiçe sayıyor. Bunu devletin tüm birimleri biliyor ama kimse üzerine gitmiyor. Ben suç duyurusunda bulunuyorum”
Yeni çöp alanları yaratılıyor…
Kalkanlı’daki vahşi çöp depolama alanını kapattıklarını ve rehabilite ettiklerini anımsatan Dinçyürek, projeye göre o bölgedeki çöplerin de Güngör’deki çöplüğe dökülmesi gerektiğini ancak Çevre Bakanlığı’nın bu konuda hiçbir takip yapmadığını ileri sürdü.
“Bakıyorum şimdi Mevlevi’de, Serhatköy’de çöpler dökülüyor, yeni çevre felaketleri yaratılıyor” diyen Dinçyürek, projelerin yükseltilmesi gerekirken, geri adımlar atılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Taşocakları 3-4 kişinin tekeline bırakılıyor
Beşparmak Dağları’nı yok eden taşocakları konusunda yeni bir tüzük geçirildiğini anlatan Hakan Dinçyürek, yeni tüzüğü “evlere şenlik” kelimeleriyle yorumladı ve tüzüğün içeriğine ilişkin bilgi verdi.
Dinçyürek konuşmasının devamında şunları kaydetti, “Biz taşocaklarının işletme ruhsatlarının yenilenmesi kriterlerini ve çalışma şartlarını çok net maddelerle belirlemiştik. Reform hükümeti bunları geliştireceğiz şeklinde maddeler yazdı hükümet programına ama konulan kriterler kaldırıldı ve tüm taş ocaklarını 3-4 kişinin tek eline bırakmayı amaçlanıyor. Sistem, 3-4 maden mühendisinin tek eline bırakılıyor. Karar verilirken hep ayni isimlerin önüne gelecek dosyalar. Madenciler kadar çevrecilerin de eşit ağırlığı olması gerekiyor. Bizim kurduğumuz denetim mekanizmasında bunlar eşitti ancak yeni durumda 5 denetçi var bir çevreci… Terazinin dengesi bozuldu…”
Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2015, 09:50