Aytuğ TÜRKKAN
Tarım bakanlığı’nın son zamanlarda topladığı bazı ürünleri devlet laboratuvarına göndererek tahlil ettirmesi sonrasında, limit üstü tarımsal ilaç kalıntılarının ortaya çıkması halkı tedirgin ediyor. Diyalog’a konuşan Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı, bazı üreticilerin bilinçsizce ‘Yayıcı-Yapıştırıcı’ kullandığını ve erken kesim yaptığını belirterek “bu tür üretim yapanlar cezasını çeksin” dedi. Kargı, tarımsal ürünlerin sağlıklı bir şekilde halka sunulabilmesi için Hal Yasası’nın geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Diyalog’un sorularını yanıtlayan Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsa ise söz konusu yayıcı yapıştırıcıların Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanıldığını belirterek “ilaçla birlikte dozajında kullanıldığı zaman hiçbir zararı yoktur” dedi.
Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı, yayıcı ve yapıştırıcılarla ilgili olarak şunları söyledi:
“Tarımsal üretimde kullanılan İlaçlar bir, iki, üç günlük olur. Ama görüyoruz ki bir haftalık, 15 günlük ilaç atabiliyor kimi üreticiler. Ya da erken hasat yapabiliyorlar… Ziraatçılar var bunla ilgili bilgiler veriyor. Mesela bazı üreticiler ürününe yaydırıcı, yapıştırıcı madde atıyor. Bilhassa sarmada, maydanozda, kerevizde kullanılıyor bu yapıştırıcılar. Çünkü bu ürünlerin yaprakları kaygandır ve atılan ilacı yaprağın tutabilmesi için yapıştırıcı kullanılıyor. İlacı yeşil kurdu önlemek için atıyorlar ama bilinçli kullanılmalıdır. Eğer14 günlük ilacı yapıştırıcıyla kullanırsa biri, bu zehir o ürünün üzerinden 28 günde de temizlenmez. Eğer bilinçli olarak bu yapılıyorsa da bunu yapan üretici cezasını çeksin.”
Hal yasasının önemine dikkat çeken Kargı, hal yasası kapsamında tüm ürünler tek bir noktaya gelse ve tüketiciye sunulmadan önce kontrol edilse bu gibi olayların da önüne geçilebileceğine inanç belirtti. Başkan Kargı, Hem fiyatlar bakımından hem de insan sağlığı bakımından hal yasasının bir an önce çıkması gerektiğini söyledi.
Ünsal: Hiç bir zararı yok
Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal konuya ilişkin Diyalog muhabirinin sorularını yanıtladı. Ünsal, söz konusu yayıcı yapıştırıcıların Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu’nca ruhsatlandırıldığını ifade etti. Bu yayıcı ve yapıştırıcıların Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanıldığını ifade eden Ünsal, “ilaçla birlikte dozajında kullanıldığı zaman hiçbir zararı yoktur” dedi.
Sebze, meyve ve ağaçlarda her türlü ilaç ile kullanılabilen maddeler olduğuna dikkat çeken Ünsal, “Yayıcı ve yapıştırıcılar ürüne atılan ilacın homojen dağılımını sağlamaktır. Kaygan zeminden akıp giderek ilacın ürün üzerinde etkili olmasını sağlar” dedi.
Yayıcı ve yapıştırıcıların kimyasal özellikleri olduğunu ancak insan sağlığına zararlı olmadığını ifade eden Ünsal, “Bazı zamanlarda yapraklarda lekeler görürsünüz. Yayıcı ve yapıştırıcı kullanılmadığı zaman oluşur bu leke çünkü ilaç homojen olarak dağılmaz. Yayıcı ve yapıştırıcılar ilacı yayar” diyerek bu maddelerin kullanımı hakkında bilgi verdi.
Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2016, 09:21