Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün başkent Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle düzenlenen resmi geçit töreninde halka hitap etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 40’ıncı yılında başta Avrupa Birliği olmak üzere, uluslararası topluma önemli mesajlar verdi. Türk tarafının samimiyetle çözüm istediğini vurgulayan Gül, “Ancak çözümsüzlüğün bedelinin Kıbrıs Türkü’ne ödetilmesi çok büyük bir haksızlıktır”dedi. Bunun devamına izin vermeyeceklerini söyleyen Gül, AB tarafından verilen sözlerin yerine getrilmesini istedi. Türkiye’den gelecek suyun, Ada’nın sadece kuzeyine değil tamamına hayat vermesini dileyen Cumhurbaşkanı Gül “bunun adil ve kalıcı çözümü taçlandırması en samimi arzumuzdur” şeklinde konuştu. Abdullah Gül, “Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması için geçmişten farklı olarak yeni olumlu koşullar da mevcuttur” dedi.
Gül’e sevgi gösterisi
Gül, kürsüye gelirken ve konuşması boyunca sık sık alkışlandı ve tezahüratla karşılandı.
Abdullah Gül konuşmasında, 2007’de göreve başlarken ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yaptığını; 7 yıllık görev süresi bitmek üzereyken de Cumhurbaşkanı olarak son yurtdışı ziyaretini yine KKTC’ye yaptığını hatırlattı.
Gül, Kıbrıslı Türk kardeşlerinin coşkusunu gönülden paylaştığını vurgulayarak, Barış Harekatı’nın Kıbrıs tarihinde dönüm noktası olduğunu; 20 Temmuz 1974’te Girne kıyılarında tutuşan meşalenin Kıbrıs Türk halkının yolunu aydınlattığını vurguladı.
Kıbrıs Türkü yalnız değildir
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını, yarım asırdır nice zorluklara göğüs geren halkın devlet kurup devletine sahip çıktığını, bugün KKTC’nin demokrasisi, hukuk düzeni ve tüm kurumlarıyla işleyen bir ülke ve örnek bir devlet olduğunu söyledi.
“KKTC’nin karşılaştığı tüm güçlüklere rağmen Türkiye’nin de desteğiyle siyasi ve ekonomik alanlarda bugüne kadar kat ettiği mesafe hepimiz için gurur kaynağıdır. Bu önümüzdeki sorunları aşmak için de gerekli kudret ve kararlılığı sağlamaktadır” diyen Gül, milli davaya inancın korunduğu sürece aşılamayacak hiçbir engel olmadığını kaydetti.
“Hayır’ı unutturmamak lazım”
50 yıldır dünya gündeminde olan Kıbrıs sorununun çözümlenmesi zamanının çoktan gelip geçtiğini, Türk tarafının çözüm iradesini 2004’te söylemden öteye geçirerek samimi olarak gösterdiğini hatırlatan Abdullah Gül, “Ama o büyük fırsat Rum tarafının ‘hayır’ demesiyle gerçekleşmedi. Bunu hiçbir zaman unutturmamak lazım” dedi.
KKTC’yi turizm ve yüksek öğrenimdeki başarılarından dolayı kutlayan Gül, KKTC’yi bölgenin önemli turizm ve eğitim merkezi haline getirmenin ortak hedef olduğunu söyledi.
Eroğlu: Türkiye’ye güvenerek 20 Temmuz’a eriştik
Cumhurbaşkanı Eroğlu da törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile diğer konukları selamlayarak “hoş geldiniz” dedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ramazan ayı içinde olunduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türkü’nün dinine, milletine, inancına ve kimliğine sahip çıkarak, nefsini dizginleyerek, egemenliğine birlik içinde sarılarak, Anavatan Türkiye’ye güvenerek 20 Temmuz’a eriştiğini söyledi.
İstiklal Marşı’nı ruhunda yaşatan, Kurtuluş Savaşı’nı örnek alan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gitmeyi şiar edinen Mücahitle-Mehmetçik’in barış, insan hakları ve demokrasi için el-ele verdiğini ve Kıbrıs’ta bir destan yazdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, 20 Temmuz olmasaydı EOKA-B ve Yunan Cuntası tarafından ilan edilen Kıbrıs Elen Devleti’nin Yunanistan’la birlikte Ada’yı her şeyi ile Yunanlaştıracağını belirtti.
“Kıbrıs kilit noktada”
Kıbrıs’ın, bulunduğu bölge ve Türkiye için öneminin artarak devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ın Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya enerji kaynaklarının dünyaya pazarlanmasında kilit noktada olduğunu; dünya ticaretinin büyük bölümünün Doğu Akdeniz’den geçtiğini ve Kıbrıs’ın bu bakımdan da büyük önem taşıdığını; ekonomik gücün ancak arkasında askeri güç varsa sürdürülebileceğini ve Kıbrıs’ın konumu itibarıyla kara, deniz ve havada askeri etkinlik için çok ciddi avantajlara sahip olduğunu Türkiye ve KKTC halklarının iyice idrak etmesini istedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Kıbrıs konusuyla neden başkalarının çokça ilgilendiğini, sorunun çözümünün neden uzadığını anlamanın daha kolay olacağını söyledi.
“Ortak açıklama çerçevesinde bir antlaşmaya varız”
Eroğlu şöyle konuştu:
“Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı, 11 Şubat 2014 liderler ortak açıklaması çerçevesinde bir antlaşmaya varız, ama 1974 öncesine dönüşe yol açabilecek taleplere asla olur diyemeyiz.
Görüşmelerdeki gizlilik ilkesine uyarak ayrıntıya girmekten kaçınacağım, ama bu tarihi günde, Rum tarafının neden geçmişteki yakınlaşmaları reddetmekte olduğunun herkesçe sorgulanmasını istiyorum.
Bu sorgulama yapıldığında görülecektir ki zamana oynuyorlar, antlaşma niyetleri yoktur, bizi uzlaşmaz göstermek peşindedirler. Aynı şekilde neden bir yol haritasına ‘evet’ demiyorlar iyice düşünülmelidir.”
Anavatana şükranlarını sundu
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’nin tüm cumhurbaşkanlarına, TBMM üyelerine, hükümetlerine, milli davaya sahip çıkmalarından dolayı teşekkür ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelmiş geçmiş ve bugünkü tüm mensuplarına şükranlarını sundu.
Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelmesine büyük katkıda bulunan ve hizmet veren Özgürlük Mücadelesi Lideri Doktor Fazıl Küçük’ü, Kurucu Cumhurbaşkanı, Barış Harekatı Dönemi’nin Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı Rauf Denktaş’ı, Osman Örek’i, Burhan Nalbantoğlu’nu rahmet ve minnetle yad ettiğini söyleyen Eroğlu, kendilerine ilham veren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü de sevgi, saygı ve rahmetle andı.
Şehitlere rahmet dileyen, gazilere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, halkın bayramını kutladı; mutlu ve huzurlu nice bayramlar diledi.
Gül adadan ayrıldı
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun davetiyle onur konuğu olarak katılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet, dün saat 12.40’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ayrıldı.
Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2014, 12:50