banner564

Güzelyurt verilmemeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Meclis heyetine ‘hak sahibi 10 bin kişinin neden vatandaş yapılmadığını’ sordu, Kıbrıs konusunda ise Annan Planı’ndan geriye gidilmemesi gerektiğini söyledi

Güzelyurt verilmemeli
banner598
Ankarayı ziyaret eden Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve heyeti ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, gerek vatandaşlıklar, gerekse Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak önemli mesajlar verdiği bildirildi.
   Diyalog’un görüşlerine başvurduğu ‘güvenilir bir kaynak’, hak sahibi 10 bin kişinin neden KKTC vatandaşı yapılmadığı soran Erdoğan’ın, Milliyet gazetesinde yer aldığı gibi Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Annan Planı’ndan geriye gidilmemesi yönünde uyarı yaptığını ve “Güzelyurt verilmemeli” dediğini teyit etti.
   Erdoğan’ın,  Kıbrıs görüşmelerini yakından takip ettiğini belirterek "Kıbrıs'ta dik durun, geri adım atmayın" dediği öğrenildi.
   Milliyet'in edindiği bilgilere göre, Siber'i kabulünde önemli mesajlar veren Erdoğan'ın, "Avrupa Birliği'nin verdiği sözlere güvenilmemesi gerektiğine" vurgu yaptığı belirtildi. Erdoğan'ın Kıbrıs'ta 2004'te yapılan referandumda Rumların "hayır" oyları nedeniyle kabul edilmeyen Annan Planı'ndan geri adım atılmaması gerektiği üzerinde durduğu ve "Geri adım atmak yanlış olur" dediği ifade edildi. Annan Planı döneminde Rumlara verilecek yerler arasında bulunan Güzelyurt ilçesine yönelik de konuşan Erdoğan'ın, "Güzelyurt'un Rumlara verilmemesi lazım. Annan Planı kabul edilmediği için orada olanlar geçerli değil" sözlerini kullandığı bildirildi. Erdoğan'ın, "Rumlara verilmemesi lazım" dediği Güzelyurt, Ada'nın en verimli topraklarına sahip bölge. 

Neden vatandaş yapmıyorsunuz?
KKTC'de vatandaşlık hakkı elde eden, ancak hâlâ vatandaş olamayan yaklaşık 10 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sorununa da dikkati çeken Erdoğan'ın, KKTC heyetine, "Vatandaşlıkları neden yapmıyorsunuz? Bu konuda adım atılması gerekir" dediği kaydedildi. KKTC heyetinin ise, "Vatandaşlıklar için bir yasa çalışması var" dediği, ancak Erdoğan'ın da, "Biz Türkiye olarak 2 milyon 500 bin Suriyeli'yi ülkeye kabul ettik. Neden siz vatandaş yapmıyorsunuz ki? Niçin vatandaşlıktan korkuyorsunuz" ifadesini kullandığı belirtildi. KKTC'deki reform hareketlerinin yavaşlığına da dikkati çeken Erdoğan'ın, "Halkın refahı için gerekli adımların atılması lazım" diye konuştuğu öğrenildi. 

Davutoğlu da tepkili
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da görüştüğü Siber ve heyetine "vatandaşlıklar" konusunda sitem ettiği belirtildi. KKTC'li bir milletvekilinin, "AB ve Rumların vatandaşlıklara karşı çıktığı" yönünde konuştuğu Davutoğlu'nun da, "başkalarına bakarak bu olmaz" dediği öğrenildi. Türkiye'li işadamlarına vatandaşlık verilmesi konusunda da Davutoğlu'nun, "Küçük devletsiniz, kapıları açın" dediği kaydedildi. Davutoğlu'nun Kıbrıs görüşmelerinde, "Toprak" başlığının önemli olduğunu da belirttiği ifade edildi. Ankara'nın görüşmelerde gündemde olan, "vatandaşlık sınırlamasına" da sıcak bakmadığı belirtildi. 
Siber'in ise, "görüşmelerde iyimserlik havasının olduğunu" anlattığı bildirildi.

En zor vatandaşlık
KKTC'de yasal olarak 5 yıl çalışma izni olanlar vatandaş olma hakkı kazanıyor. Ancak ülkedeki mevcut CTP-UBP koalisyon hükümeti 12 yıl çalışma izinli olanlara vatandaşlık veriyor. Meclis komitesine gelen yasa taslağında ise bu rakam 15 yıl. KKTC Meclisi'nde bulunan yasa şuanki haliyle yasallaşırsa, KKTC dünyanın en zor vatandaş olunan ülkesi olacak. ABD ve İngiltere'de bile vatandaş olmak için 5 yıl şartı var.

Meclis Başkanlık Divanı açıklama yaptı
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı yazılı bir açıklama yaparak, Ankara temaslarını değerlendirdi. 
Açıklamada, TBMM ile KKTC Cumhuriyet Meclisleri arasında; Meclisler arası dostluk ve iş birliği yönünde adımlar atılması, bilgi ve deneyim paylaşımı yanında özellikle hizmet içi eğitim ve bazı komitelerin karşılıklı bilgi paylaşımını sağlamak konusunda görüş birliğine varıldığını bildirdi. 
Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Türkiye Başbakanı ile yaptığı görüşmelerin detayları hakkında da bilgi verdi. 

Davutoğlu ile neler konuşuldu?
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmeye TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Bu görüşmede bölgemizi ilgilendiren birçok konuda özellikle göç ve terör gibi konularda karşılıklı değerlendirmeler ve fikir alışverişi yapıldı. 
Kıbrıs’ta adil bir çözüme ulaşma konusunda Türk tarafının üzerine düşeni yapmaya devam ettiği ve bu kararlılığını sürdüreceği bir kez daha vurgulandı. Mevcut iyimser havanın yaşayabilir kalıcı bir çözüme ulaşma konusunda adadaki halklar üzerinde olumlu yansımasının memnuniyet verici olduğu dile getirildi. 
Vatandaşlık konusunda ise, Meclisimizde Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi'nin gündemindeki vatandaşlık yasasının geçmesiyle birlikte vatandaşlık konusunun siyasi malzeme ve popülizmden uzak, hak adalet ilkesinin geçerli olacağı bir yapıya kavuşturulacağı tarafımızdan dile getirildi. E

Erdoğan’la birçok konu konuşuldu
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Meclis Divanı olarak yapılan görüşmeye TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman da eşlik etti. Görüşmede birçok konu ele alındı. Özellikle Kıbrıs müzakerelerinde gelinen nokta ve sürecin en zor kısımları olan toprak ayarlaması ile mülkiyet konularının önemi üzerinde duruldu. 

“İki kurucu devlet esasına vurgu yapıldı” 
Rum tarafının şu an Annan Planı'nın masada olmadığını vurgulamasının doğal olarak toprak ayarlamasını da kapsadığı dile getirildi. Kıbrıs'ta bulunacak çözümün iki kurucu devlet esasına dayalı olmasının önemine vurgu yapıldı. 

Hellim, vatandaşlık ve su konusu 
Hellimin coğrafi tescili konusu ele alınarak, ihracatta yaşanan zorluklar anlatıldı. Vatandaşlık Yasası’nın Meclisimizde komitenin gündeminde olduğu ve birçok insanımızın bu yasayla birlikte vatandaşlık hakkı kazanacağı tarafımızdan dile getirildi. Yasalar çerçevesinde hak edenlerin vatandaş yapılmasının da en temel insan hakkı olduğuna vurgu yapıldı. 
Görüşmede, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, su projesinin büyük bir proje olduğunu ve suyun bir barış projesi olarak Güney Kıbrıs'a da verilebileceğini söyledi.”

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473