banner564

Güzel bir proje

Bakan Saner, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü ile hem işverenin hem de ülke gençliğinin kazanacağını belirtti

Güzel bir proje
banner598
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, işverenin KKTC vatandaşı genç işsizleri istihdam etmelerini teşvik edip desteklemek amacıyla hazırladıkları destek projesiyle, 18-35 arası KKTC vatandaşı gençlerin sosyal güvenlik yatırımlarının tamamını ödemeyi taahhüt ettiklerini ancak “asgari ücret ödeyecek işverene asla teşvik vermeyeceğiz” prensibinden hareket ettiklerini söyledi.
Saner dün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısıyla, KKTC vatandaşı genç işsizlerin istihdamına tam sosyal güvenlik desteği ve girişimcilerin ve küçük esnafın desteklenmesi projeleriyle ilgili bilgi verdi.
Bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu basın toplantısında, yeni düzenlemelerle ilgili projeksiyon destekli detaylı sunum da yapıldı.

Yerel işgücü istihdamının desteklenmesi tüzüğü
Çalışma yaşamını daha iyi noktalara taşımak, çalışanların sosyal güvenlik yatırımlarının yapılmasını sağlamak amacıyla birçok proje üzerinde çalıştıklarına işaret eden Saner, bu çerçevede Bakanlar Kurulu’ndan geçen Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi  Tüzüğü’yle bugünden itibaren uygulamaya giren destek programıyla KKTC’de bir ilki başlattıklarını söyledi.
Bu projeyle, 18-35 yaş arasında ilk kez sigortalı olup çalışma yaşamına başlayacak gençlerin sosyal güvenlik yatırımlarının tamamını ödemeyi taahhüt ettiklerini belirten Saner, “Bunu yaparken, asgari ücret ödeyecek işverene asla teşvik vermeyeceğiz prensibinden hareket ettik” dedi. 

Ücretin, çalışanın banka hesabına yatırılması şartı…
“Asgari ücretin en vasıfsız işgücüne  verilen bir ücret olduğu kabul edilirse özel sektörde çalışacak meslek lisesi mezunları, üniversite veya doktora mezunlarının asgari ücret üzerinden ödenmesine gönlümüz hiçbir  zaman razı olmadığı için bu teşviği bu şekilde dizayn ettik” diyen Saner, çalışanlara mezuniyet durumlarına göre verilecek teşvik uygulamasının, ücretin çek şeklinde verilmesiyle değil, çalışanın banka hesabına yatırılması kaydıyla çalışacağını vurguladı. 

Tam sosyal güvenlik desteği
KKTC vatandaşı genç işsizlerin istihdamına tam sosyal güvenlik Yatırım Desteği’nin kapsamı şöyle: 
“01.07.2017 tarihinden sonra ilk kez istihdam edilen veya edilecek olan; 18-35 yaş arası KKTC vatandaşı çalışanlar; 40 yaşına kadar tıp doktoru veya doktora mezunu KKTC vatandaşı çalışanlar; temel eğitim yaşından itibaren KKTC vatandaşı stajyer statüsündeki çalışanlar.
Çalışanın tüm sosyal güvenlik yatırımları destek olarak işverene geri ödenir. Teşvik miktarının hesaplanmasında çalışanın aylık ücret üst limiti, istihdam edilen her kişi için brüt  asgari ücretin 3 katını geçemez.”
Destekten yararlanma koşulları ise şöyle:
 “Tıp doktoru ve doktora mezunu çalışanın net ücreti, brüt asgari ücretin %50 artırılmasıyla hesaplanan miktardan az olmaması; Üniversite ve meslek lisesi mezunu çalışanın net ücreti, brüt asgari ücretin %15 artırılmasıyla hesaplanan miktardan az olmaması; lise mezunları dahil orta öğretim mezunu çalışanın net ücreti, brüt asgari ücretin% 8 artırılmasıyla hesaplanan miktardan az olmaması. Ücretin, çalışanın banka hesabına yatırılması halinde gerçekleşir.”

Teşvik süreleri
Teşvik süreleri ise, her kadın çalışan için 60 ay (mezuniyetine bakılmaksızın); her erkek meslek lisesi mezunu çalışan için 60 ay; her erkek üniversite mezunu çalışan için 48 ay; her erkek lise ve orta okul mezunu çalışan için 36 ay olarak açıklandı.

Genç girişimcilerin desteklenmesi projesi
Genç Girişimcilerin Desteklenmesi Projesiyle, ekonomik faaliyetlerine yeni başlayan girişimcilere Sosyal Güvenlik desteği sağlanması ve ekonomik faaliyetlerini idame ettirmeye çalışan girişimcilerin Sosyal Güvenlik giderlerine katkı sağlamak amaçlanıyor.
Daha önce teşvik almamış olmak koşulu ile işveren statüsünde kaydı bulunan girişimcilerden, işten duruş beyanı bulunan ve duruş tarihi ile yeniden işveren statüsüne geçiş tarihleri arasında 3 yıl süre bulunan işverenler bu teşvikten yararlanabilecekler.
Teşvik süresi, tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk kez kendi işini kuran; kadın girişimcilere 60 Ay; 18-40 yaş arası genç erkek girişimcilere 48 Ay.

 Küçük esnafın desteklenmesi projesi
Küçük esnaf olarak faaliyet gösteren girişimcilerin ekonomik faaliyetlerini idame ettirmelerine destek sağlamak, kendi nam ve hesabına çalışanlara sosyal güvenlik desteği sağlanması ve küçük işletme sahibi esnaf ve zanaatkârlara sosyal güvenlik desteği sağlanmasını hedefleyen Küçük Esnafın Desteklenmesi Projesi ise, tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihte, kendi dahil en az 1 en çok 5 kişi istihdam eden işverenleri kapsıyor.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2017, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473