banner564

Güzel bir gelenek

Meriç’te yılın bereketli geçmesi için kesilen adak kurbanının pişirilen eti, köy ilkokulundaki öğrencilere dağıtılıyor

Güzel bir gelenek
banner598
Hakan YILDIRIM
Başkent Lefkoşa’ya bağlı Meriç (Mora) Köyünde yıllardır sürdürülen kurban etkinliğine ara vermeden devam ediliyor. Köylünün kendi arasında topladığı para ile alınan ve dualar eşliğinde kesilen adak kurbanının pişirilen eti ilkokul öğrencilerine dağıtılıyor. Osmanlı döneminden bu yana Türk köyü olan Mora’da bu etkinliğin 1800’lü yıllarda başladığı yönünde rivayet var. Diyalog muhabiri, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen adak kurbanı kesiminde köylülerin bu güzel etkinlik hakkındaki görüşlerini aldı. Bu etkinlikle bereketli bir yıl geçireceklerine inandıklarını söyleyen köylüler, “Günler öncesinden başlayan hazırlıklar hem bereketi arttırmak, hem de çocukları sevindirmek için. Bu çalışma tamamen imece usulü. Kadını erkeği birlikte çalışıyor” dedi.

Meriçliler ne dedi?

Arsev Malek: Balıkesir Meriç İlkokulu Müdiresi Arsev Malek etkinlikten memnun olduğunu söyledi. 
Malek, “Bu etkinlik bu köyde geleneksel hale gelmiştir. Amaç yılın bereketli olmasıdır. Her yıl bu dönemlerde yapılır. Bütün köyün çocukları burada olduğu için ilkokula dağıtıyorlar. Bu etkinlikte dualar ediliyor, yılın bereketli olması arzu ediliyor. Bende bu köye geldiğim zaman öğrenmiştim bu durumu… İnşallah bereketli bir yıl geçiririz.”

Şenol Tayyar: Köyümüzde geleneksel olarak kurban keseriz ve yemek yaparız. Ben keserim de, eti pişiririm de… Hep birlikte burada yemekleri yaparız.

Yelda Hoca: Her yıl geleneksel olarak yapılan kurban işlemidir bu. Köyümüzde çiftçilerimiz hayvancılarımız her yıl ev ev gezer ve para toplar. Bu para sayesinde bir hayvan alınıyor. Köylülerimiz bir Hoca eşliğinde dua okuyarak kesiyorlar. Biz bunu her yıl ilkokul çocuklarımıza yediriyoruz. Eti önce haşlarız, suyunu alır bulgur pilavı yaparız. Çocuklarımıza yediriyoruz ve dualar ediyorlar bize… 

Kamer Beyoğlu: Çok güzel bir duygu. Hep birlikte yaptık. Burada olmaktan mutluyuz. Atalarımızdan bize kalan geleneği sürdürüyoruz.

Hasan Aydın: Bu etkinlik yaklaşık 100 yıl öncesine dayanıyormuş dedelerimiz bize böyle anlattı. Köyün rahat bir sene geçirebilmesi için çiftçiler ve hayvancılar tarafından yapılan bir etkinliktir. İnşallah bereketli bir yıl olur.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2016, 08:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473