Çiğdem AYDIN
Koalisyon ortakları arasında yaşanan uyumsuzluk ve hükümetin bozulmasına ilişkin iddiaların sürekli gündemde olması iş dünyasını rahatsız etti. Diyalog muhabirine konuşan işadamları, istikrarın olmadığı ortamlarda bırakın yatırım yapılmasını, basit sorunları çözümenin dahi mümkün olmadığına dikkat çekti.
Yatırım için güven ortamının oluşturulması gerektiğini vurgulayan işadamları, CTP-DP koalisyonunun bu güveni veremediğini belirtti.
İşadamı Asım Dedezade, son 4 yılda yaşanan seçimler ve iktidar değişikliği nedeniyle ülkeye ciddi bir yatırım yapılmadığını söylerken, yılların tüccarı Celal Cin “bıktım artık, bu kadar huzursuzluk görmedim” dedi.
İşadamı Musa Sönmezler, Candan Avunduk ve Enver Mamülcü de yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
İşadamları ne dedi?
Asım Dedezade:
“Reşat Akar beyin bir lafı vardır; tam da bu noktada geçerli olan sözdür bence. Der ki “sıradan bir yanlış adet haline geliyorsa bu kimin umrunda.”
Reşat beyin bu sözü aslında benim bütün söyleyeceklerimi özetliyor. Şu anki ülke durumu da bundan ibarettir. Hükümet konusunda hep bir kriz vardır. Eylül ayından bu yana iş dünyası hükümetin kuruluş şekli ve zamanının sancısını çekti. Dünya ülkelerinde bir seçim olacağında galip bellidir ve başka ülkelerde bir koalisyon kurulacaksa gidilir kurulur ve bu bir günde halka açıklanır.
Bizde üç ayda oluşturdular bir koalisyonu. İş dünyası bunun sancısını çekti. Burada Türkiye’den gelen para ile yani Türkiye’nin parası ile hükümetçilik oynuyoruz.
Fakat iş dünyası böyle değildir ve bunun için de vakti yoktur. İş dünyasının borçları ve kullandıkları paranın bir maliyeti vardır. İstikrarsızlıkların içerisinde boğulmaya vakti yoktur. İş insanı geleceğe yönelik yatırım yapmak ister ve en azından yönetenlere güvenmek ister. Üzülerek söylüyorum ne yazık ki KKTC’de bu yoktur.
Bir ev bile alınacaksa insalar bugün düşünüyor. Evi alacağız ama para stabil değil. Ya döviz yükselirse, ya işten durdurulursam. Çünkü bizde herkes memur. Yatırım tamamen durmuştur. 4 yıldır bu ülkeye yatırım yapıldığını duymadım. Önce Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonra İrsen Küçük beyin iktidara gelmesi, ardından kurultay dönemi, ara seçim, yerel seçimler derken 4 yıl geçti hala bir yatırım görmedim. Bu sorunu çözmek için de hükümette bir girişim göremiyorum.Yine söylüyorum hükümetlerimiz Türkiye’den gelen para ile hükümetçilik oynuyor.”
Celal Cin:
Uzlaşmak lazım kavga ile birşey olmaz. Bu kadar huzursuzluk görmedim. Bıktım artık ve partiler de görev alamıyor. İş dünyası zaten krizden etkilendi, zenginler de 5-10 kuruş kazanır, döviz yüksek, ticaret kılıç üstünde gidiyor. Bu siyasi ortamda insanlar iş yapamaz hale geldiler, ayrıca inşaatlar dahi yarı buçuk duruyor.
Türkiye’ye bağlıyız ekonomik yönden.Türkiye para vermese, ülke içindeki memurun ancak yüzde 60’ını ödeyebiliriz. Gençleri işe alıp atmakla bir çözüm bulunamaz. Şimdi hükümetin görevi iş dünyasını canlandırabilecek bazı çalışmalar yapmalı ve gençler için iş alanı yaratmalıdır.”
Candan Avunduk:
“Hükümet şu anda güven vermiyor. Hep istikararlı bir ekonomiden söz ederiz. Tabi ki istikrarlı bir ekonomi, istikrarlı bir yönetimle sağlanabilir. Bu anlamda geçim peşinde olan tüccarlar, sanayiciler, yatırımcılar da istikrarlı bir yönetim bekler ve iş potansiyellerini bu istikarara göre geliştirmek ister.
Önünü göremeyen bir sanayici, bir yatırımcı, bir tüccar iş hacmini geliştirmekten veya genişletmekten korkar. Ancak istikararlı olmayan ve hergün bozulacak gibi duran bir hükümetin olması yatırımcıyı korkuttuğu gibi kaçırır da. Bu bize yapılan en büyük kötülüktür. Bu istikrarsızlığın öyle ya da böyle sona ermesi gerekiyor. Bizler önümüzü görmek istiyor ve istikaralı yönetimlerle iş yapmayı arzuluyoruz.”
Musa Sönmezler
“Bence çok kötü bir hükümetle karşı karşıyayız.Ülkede, o kadar yapılacak iş ve çözülmesi gereken ciddi sorunlar varken, insanlar ekononminin altında ezilirken, ne yazık ki sadece atamalarla, üçlü karanamalerle uğraşmayı tercih eden bir hükümet bizleri hayal kırıklığına uğrattı.
Müşavir ordusu yok edilecek denildi yapılmadı ve dahası vermiş oldukları hiçbir sözü tutmayan bir hükümet var şu anda.
Normal ülkelerde bu tarz piyasa daralmaları, hatta döviz krizi başgösterdiğinde normal hükümetler kamu ihaleleri açar ve piyasaya para pompalarlar ama bizim ülkede normal şeyler olmuyor.
Olası bir çözümü konusunda da ne yazık bu yapı ile hazır değiliz. Kıbrıs sorununun çözümü halinde sistem olarak çökeceğimize inanıyorum.”
Enver Mamülcüoğlu :
“Bu koalisyon hükümeti iş çevresine kattiyen güven vermiyor. Piyasa ortamında devlet ve hükümet güvencesi olmadığı için hiç bir konuda ilerleyemeyiz. Eğer Kıbrıs’ta bir barış ortamı doğarsa iş dünyası hazır olmasına rağmen bizim KKTC hükümetinin devlet mekanizması ciddi sıkıntılar yaşayacak. Çünkü Avrupa Birliği’ne göre yapılandırılmış ne ekonomimiz var ne devlet mekanizmamız.
Hükümetin öncelikli görevi, öncelikle Ticaret Mahkemeleri kururarak iş dünyasındaki davalık binlerce dosyayı sonuçlandırmalı ve maddi olarak piyasaya kazandırılmalı. Piyasaların güçlendirilmesi ve özel sektörün de rehabilitasyonu oldukça önemlidir.”
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2014, 01:24