Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Creutzfeldt-Jacob (Deli Dana) hastalığı konusunda panik yapılacak bir durum olmadığını söyleyerek, ülkede bir salgın veya hastalığın insandan insana bulaşması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.
Bakan Gülle, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden kişinin ölüm nedeninin “Deli Dana” hastalığı olup olmadığı konusunun da henüz netlik kazanmadığına dikkat çekerek, kesin teşhis için biyopsi sonuçlarını almak gerektiğini kaydetti.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle beraberindeki uzaman heyetle, bugün düzenlediği basın toplantısında halk arasında “Deli Dana” olarak bilinen hastalık konusuna açıklık getirdi.
Basın toplantısında, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Dr. Sıla Usar İncirli ile bakanlık yetkilileri hazır bulundu.
Basın toplantısında ilk sözü alan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, son günlerde gündemde bulunan “Deli Dana” hastalığı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi vermek amacıyla basın toplantısını düzenlediklerini belirterek, konunun uzmanlar ve hastane nörologları tarafında titizlikle incelendiğini kaydetti.
İncirli: Hastalıkta artış yok…
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Dr. Sıla Usar İncirli de, önemli olanın hastalıktan korkulması değil, tanınması ve tanı konulması olduğunu söyledi.
Ülkede korkulacak ve panik yaratılacak bir durum olmadığına işaret eden İncirli, hastalıkta artışın da söz konusu olmadığını vurguladı.
Hasatlığın salgın olmadan da dünyanın herhangi bir yerinde görülebileceğine dikkat çeken İncirli, hastalığın çok yaygın olmadığını söyledi.
“Etten kaçınmak doğru değil”
İki hasta hakkında yaptıkları araştırmada, hastaların “sağlıksız et tüketme” alışkanlığı olmadığının tespit edildiğine dikkat çeken İncirli, hastalık kesinleşse de, sağlıklı bir besin olan etten kaçınmanın doğru bir yaklaşım olmadığına vurgu yaptı.
İncirli, beslenme konusunda genel geçerli kurallara uyulması gerektiğine işaret ederek, vatandaşlara sağlıklı ve sağlıklı koşullarda pişirilmiş etleri tüketmeleri konusunda çağrı yaptı.
Kamiloğlu: Konu abartıldı
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu da, toplumda bazı şeyleri abartma alışkanlığı olduğunu belirterek, “Deli Dana” konusunun abartıldığını söyledi.
Kamiloğlu, ülkede bir salgın olmadığına vurgu yaparak, hastalığın kişiden kişiye de geçmediğini yineledi.
Gardiyanoğlu: Prion değerlendirilmesi daha doğru
Öte yandan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde iki hastada tespit edilen sıra dışı klinik tablonun “Deli Dana hastalığı” yerine “Prion Hastalığı Şüphesi’’şeklinde değerlendirilmesinin daha doğru ve bilimsel bir yaklaşım olacağını kaydetti.
Gardiyanoğlu, “Deli Dana” hastalığının kesin tanısı konusunda, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak resmi açıklama haricindeki hiçbir açıklamanın güvenilir olmayacağını ekledi.
Yazılı açıklamasında “Deli Dana” hastalığı hakkında bilgi veren Gardiyanoğlu, “Bu hastalık klasik hastalıklar gibi, bakteri ya da virüs gibi enfeksiyon ajanlarıyla oluşmaz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2015, 08:59