Meclis Genel Kurulu’nun sekizinci dönem, üçüncü yasama yılı 2’nci toplantısı dün saat 10.40’ta başladı. Toplantıda, Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi ile Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşbirliği Protokolü görüşüldü.
Protokol, Cumhuriyet Meclisi toplantısında milletvekillerinin bilgisine getirildi.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, protokol ile ilgili milletvekillerine bilgi verdiği konuşmasında, sağlıkta yeniden yapılanma konusunda pek çok alanda çalışma yapıldığını, komiteler oluşturulduğunu, yapılanma çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, sağlık alanındaki sorunların, personel ve eğitim eksikliklerinin görüşüldüğünü anlattı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile işbirliği protokolünde amacın, hastane yönetimi ile ilgili olarak karşılıklı tecrübelerin değerlendirilmesi, karşılıklı personel değişimi, eğitim, ameliyat, ortak projeler üretilmesi, kongreler, sempozyumlar düzenlenmesi olduğunu belirten Gülle, protokolle, kanser ilaçları ve benzeri durumlarda kolayca bazı ilaçlara ulaşmak amacıyla işbirliği zemini oluşturmayı amaçladıklarını ifade ederek, bu yönde daha önce sıkıntılar yaşadıklarını ve bu işbirliğiyle bu sıkıntıların aşılabileceğine inandıklarını söyledi. Protokolün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne büyük katkılarının olacağına inanç belirten Gülle, bu işbirliğinin ülkeye ve vatandaşlara da büyük katkılar sağlayacağına işaret etti.Gülle, YDÜ ile Sağlık Bakanlığı arasındaki sıkıntılara da eleştiriler üzerine değinerek, bakanlık ile YDÜ arasında geçmişte imzalanan protokolün uygun olmadığını, bunun Sayıştay raporunda da yer aldığını belirtti ve sorunun kendi dönemlerinde değil, 2011 yılında başladığını kaydetti. Protokolü yenilemek için görüştüklerini, sorunu çözmek için konuştuklarını ancak hiçbir yanıtın gelmediğini, kavgalarının olmadığını belirten Gülle, yeni protokolü yapmaya hazır oldukları çağrısında bulundu.
Dinçyürek sıkıntılara dikkat çekti
DP Ulusal Güçler Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de, protokolün ülkeye yararlı olacağına inanç belirtti. Dinçyürek, protokolle yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekerek, protokoldeki temel amaç olan sağlık sektöründeki eksikliklerin giderilmesi ve eğitim konularının desteklenmesi gerektiğini, ancak sağlık örgütlerinin devre dışı bırakılmamasını istedi.
Çakıcı: Sorun tartışılıp çözülmeli
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, Türkiye ile KKTC arasında “sağlık sektöründe yaşanan sıkıntıları ve ödeme gecikmelerinden kaynaklanan sorunları” anımsatarak, bu protokolün, YDÜ Hastanesi ile yaşanan “kavgalar” sırasında Meclis’e gelmesinin “dikkat edilmesi gerektiği” anlamına geldiğini ifade etti. Çakıcı, bu yöndeki kaygılarını dile getirerek, “kavga” zihniyeti yerine, Sağlık Bakanlığı’nın YDÜ Hastanesi ile tartışıp sorunu çözmesi gerektiğini kaydetti.
Protokolün ardından Genel Kurulda, Yüksek Adliye Kurulu üyeliğinden üyelik başvurusunu geri çeken Serhan Çınar’ın yazısı okundu.
Meclis Genel Kurulu’nda dün gündem dışı konuşmalar yapıldı.
Genel Kurul, bir sonraki birleşimini Kurban Bayramı sonrasında 9 Ekim Perşembe günü saat 10.00’da yapacak.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Genel Kurul’u kapatırken halkın bayramını kutladı ve huzurlu sağlıklı bir bayram temenni etti.
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2014, 10:17