banner564

Grip kırdı, geçirdi

Lefkoşa’daki acil servise 24 saat içinde başvuran hasta sayısı 500’e ulaştı

Grip kırdı, geçirdi
banner598

 Onur ULAĞ

   Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisine 24 saat içinde başvuran hasta sayısı 500’e ulaştı.
   Bekleme salonunun dolup, taşması üzerine bazı hastalar bina dışında araçlarının içinde oturarak, muayene sırasının gelmesini bekledi.
   Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; acile başvuran 500 hastanın 442 tanesinin üst solunum enfeksiyonu geçirerek hastaneye koştu. Bunların 150 tanesinin çocuk olduğunu belirten yetkililer, acil serviste bekleme süresinin uzamasını, yaşanan yoğunluğa bağladı.
  Sağlık Bakanı Filiz Besim de Diyalog’a yaptığı açıklamada, hava koşullarına bağlı olarak üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetlerinin arttığını belirtti. Bakan Besim, rahatsız olan vatandaşların evde istirahat etmelerini tavsiye ederken, hasta çocukların da okula gönderilmemesi uyarısında bulundu. Filiz Besim “hastaların evde istirahat etmesi daha erken iyileşmeleri açısından önemlidir. Ayrıca başkalarının bulaşmasını da önlemiş olurlar” dedi.
   Besim, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı ile işbirliğinde gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Olağan bir durum
   Öte yandan Sağlık Bakanlığı,  son günlerde grip hastalarında görülen artışın olağan ve beklenen bir durum” olduğunu bildirdi. 
   Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi açıklamasında, her yıl ekim ayından mart sonuna kadar mevsimsel grip artışı olduğu belirtilerek, tespit edilen yeni bir virüsün söz konusu olmadığı, ayrıca grip aşılarının içeriğinin ciddi seyirli grip hastalığı açısından da koruyucu olduğuna işaret edildi.
   Açıklamada, hastalığın esas olarak gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaştığına dikkat çekilerek, ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile birlikte görülebileceği kaydedildi.
   Bu belirtileri gösteren kişilerin bir hekime başvurmaları gerektiği ifade edilen açıklamada, hastanelerde grip hastalarının hekimlere kolay ulaşabilmesi için gerekli tedbirlerin alındığı belirtildi.

Nasıl korunalım
   Grip hastalığını önleme konusunda Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği gibi en etkili yöntemin grip aşısının eylül, ekim ayları gibi yapılması olduğu belirtilen açıklamada, bunun yanında gripten korunmak için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
  “Kirli ellerle ağız burun ve göze temasta bulunmamak. Ellerin su ve sabun ile sık yıkanması. Öksürük- hapşırık sırasında burun ve ağzın kapatılması. Kapalı ortamlarda maske kullanımı, Hastayken mümkün oldukça evde dinlenerek insanlarla temastan kaçınmak, Toplu yaşam alanlarında maske kullanmak., Grip hastalığı belli risk gruplarında ciddi seyirli olabilmektedir. Bu nedenle bu grupta yer alan kişilerin mutlaka aşı yaptırması, hasta kişilere karşı tedbir alması ve kapalı toplu yaşam alanlarında maske kullanması önerilmektedir.”

Risk grubundakiler
   Açıklamada, risk grubunda tanımlanan kişiler ise şöyle sıralandı:
“Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, şeker hastaları, herhangi bir nedenle kortizon kullanan hastalar, konjestif kalp yetmezliği olan kişiler, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olanlar, astım hastaları, AIDS hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, Aspirin kullanımı zorunlu çocuk hastalar.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473