banner564

Gözler THY’de

Cyprus Airways kapandı, Güney Kıbrıs’ın ilaç ithalatı aksadı

Gözler THY’de
banner598
   Kıbrıs Havayolları’nın (Cyprus Airways) kapanmasının ardından güneyin ithal ettiği radyoaktif ilaçlar konusunda sıkıntı yaşandığı haber verildi. 
   Politis gazetesi manşetten verdiği haberinde, Kıbrıs (Rum) Havayolları’nın kapatılmasının tıp dünyasında da kayıplara neden olduğunu yazdı. Onlarca hastanın  muayene ve tedavisiz kaldığını belirten gazete, Kıbrıs Havayolları’nın tıbbi kullanım amaçlı radyoaktif malzemeleri adaya getirme iznine sahip olduğunu belirterek, şirketin kapanmasıyla ciddi sıkıntıların başgösterdiğini yazdı.
   Doktorların çözüm bulunması için, tedavi amacıyla kullanılan malzemeleri hazırlayan ve yollayan iki şirketle iletişim içerisinde olduğunu yazan gazete, ortaya atılan görüşlerden birinin, ilaçların THY ile Ercan’a taşınması olduğuna dikkat çekti.
   Edindiği bilgilere göre bir durumda, tedarikçi şirketin Güney Kıbrıs’taki ithalatçılara, ilaçların, ilgili izine sahip olan Türk Havayolları ile Ercan Havaalanı’na yollanması ve oradan Kıbrıs Rum tarafına geçirilmesini önerdiğini, ancak bunun kabul görmediğini aktaran gazete, çözümsüz geçen her anın hastaların aleyhine olduğunu bildirdi. Gazete,  bazı hastaların radyoizotop tedavisi için hazırlık aşamasında olduğunu, dün önceden programlanmış bazı muayenelerinin ise mecburi olarak iptal edildiğini kaydetti. 
   Konunun Lefkoşa (Rum) Genel Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü, Kıbrıs (Rum) Bankası Onkoloji Merkezi, Ameircan Medical Center ve Agios Therisos Tanı Merkezi alakalı olduğunu da belirten gazete, radyoaktif ilaçların, Londra ve Paris’ten getirildiğini aktardı.

Olay siyasi boyut kazandı

    Harvagi gazetesi ise “Memleketi İlaçsız Bıraktılar… Ercan Üzerinden Turkish Airlines İle Yollanmasını Önerdiler” başlığıyla verdiği haberinde, radyoaktif ilaçlarla ilgili konunun siyasi bir boyut kazandığını yazdı.
   Yurtdışından ilaç tedarik eden şirketlerin Güney Kıbrıs’taki ithalatçılara malzemelerin Türk Havayolları ile Ercan Havaalanı üzerinden ithal edilmesi önerisinde bulunduğunu aktaran gazete, bu durumun Güney Kıbrıs’taki ilaç şirketlerinin karşılaştıkları zorluğu ve çıkmazı ortaya koyduğunu belirterek, yapılan araştırmaya göre ilgili izne sahip olan tek şirketin Türkiye’nin ulusal havayolu şirketi Türk Havayolları olduğunu kaydetti.
Gazete bu çözümün bariz nedenlerden ötürü Rum makamlarında kabul edilmediğin belirtti.

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2015, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473