banner564

Gözler savcılıkta

Anayasayı inceleyen başarılı avukatlardan Ahmet Said Sayın “Zorlu Töre Meclis başkanıdır” dedi

Gözler savcılıkta
banner598

Deneyimli avukat Ahmet Said Sayın, Zorlu Töre’nin Meclis Başkanlığı seçiminin galibi olduğunu söyledi. Sayın, Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçimiyle ilgili bilgiler aktararak, şunları söyledi: 
“Kısmen Anayasa ve esasta meclis iç tüzüğü isimli mevzuat, meclisin çalışma usullerini düzenlemektedir. 
Meclis’in çalışabilmesi için anayasa “meclis başkanlık divanı” oluşumunu öngörmüştür. Anayasa koyucunun cümleleri ile gidecek olursak;  
Meclisi Başkanlık Divanı, milletvekilleri arasından seçilen bir Meclis Başkanı, bir Meclis Başkan Yardımcısı, yeterli sayıda Katip ve İdare Amirinden oluşur. Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, bir kurul olarak çalışır ve Meclisteki grupların sayılarıyla orantılı olarak oluşturulur.
Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçimi, bir yasama döneminde iki kez yapılır. İlk devre için seçilenlerin görev süresi üç, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise iki yıldır. 
Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçimi gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. 
Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için beşinci oylama yapılır. Beşinci oylamada en fazla oy alan aday seçilmiş olur.
Anayasa koyucunun, Meclis Başkanı ve Başkan Yardımcısının seçiminin 4 turla salt çoğunluk, yani 26 oy ile seçimin tamamlanmasını öngörmüş olması, bir aday üstünde uzlaşıyı en kısa zamanda sağlamak ve meclisin çalışmasını sağlamaktır.
Aynı anayasa koyucu, doğması muhtemel bir krizi önlemek adına, dört turda seçimin tamamlanmaması halinde, bir sigorta, bir tedbir olarak, 5. turun yapılmasını ve artık seçimin tamamlanmasını da aynı madde altında öngörmüş ve başkanlık divanının oluşumunu sağlamak istemiştir.”

Krizleri önlemek için önlem alındı
“Unutmamak gerekir ki, 1985 tarihli KKTC Anayasasının esas metnini kaleme alan Türkiyeli anayasa hukukçusu Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı, Türkiye’de 12 Eylül 1980 gerici darbesine yol açan sürecin bir sebebinin de Türkiye’de kilitlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu biliyordu. 
Kanımca, 1985 tarihli anayasamızın kaleme alındığı yakın dönemde de böyle bir etkinin yazım sürecine yansımış olması çok yüksek bir olasılıktır. Kısacası Prof. Aldıkaçtı, böyle bir kilitlenmenin yeni kurulan bir devletin anayasasında yer almasını istemiyordu. Ayrıca anayasalarda bu tip emniyet sigortalarının olması doğaldır. Bizim anayasamıza göre Cumhurbaşkanlığı seçimi halkoylaması ile yapılsa da meclis başkanı, meclisin kendi içinde yapılan bir seçimle belirlenmektedir. Gördüğümüz üzere de bu seçimler, özellikle son yıllarda krizlere yol açmaktadır. Bunun nedeni maalesef siyasi hesaplaşmalar ve toplumun adeta DNA’sına işlemiş olan “adam yeme hırsıdır.”

Tüzün neyi öngörüyor
“Meclis iç tüzüğü de, anayasaya paralel olarak, başkanlık divanı seçimlerine yönelik daha da aydınlatıcı bir yol izlemiştir. Tüzüğün gösterdiği yol şu şekildedir: 
Başkan ve Başkan Yardımcısı seçimi, ayrı ayrı, eş zamanlı seçimle ve gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada, üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. (Yani 26 Oy) Çekimser oylar oylamada dikkate alınmaz. 
Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki Meclis Başkanı adayı için beşinci kez oylama yapılır. 
Beşinci oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı olarak seçilmiş olur. 
Adayın tek olması halinde de yukarıdaki kurallar uygulanır.
Tüm bunlar meclis iç tüzüğünün 10. maddesinde yazmaktadır. Hukukçu meslektaşlar ve siyasetçiler bunları bulup okumakta zorlanmayacaklardır.”

“Hükmen” kazandı
“Bir de şunu belirtmek gerekir: 5. Turda yapılan son oylama; “En fazla oyu alan” aday demektedir. Yani kaç aday varsa onların arasında en fazla oy alan aday demektir. Devamında tüzük, tek aday olması halinde, aynı kuralların geçerli olacağını öngörmektedir. 
Bunun da sebebi ise, seçimlerde oluşabilecek tıkanıklığın giderilmesi isteğidir. Yoksa bu seçimler yıllarca gider ve meclis de toplanamaz. Zaten hali hazırda verimsizdir, böyle bir tıkanmayla bir o kadar verimsiz hale gelir. 
Somut olayda Zorlu Töre’ye 25 ret çıkmış ancak, tek aday olduğu için seçimin teknik anlamda galibidir. Kısacası seçimi teknik olarak “hükmen” kazanmış sayılmalıdır. “ 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2024, 10:48
YORUM EKLE
YORUMLAR
Eski UBP'li
Eski UBP'li - 4 gün Önce

Kamuoyu da dahil meclisin yarısından fazlasının istemediği / reddettiği bir adamı sen meclis başkanı ilan ettin.Çok yazık..Sen hukuk fakültesine bir daha kayıt yaptır be arkadaş çünkü bu okulu bir daha okuman lazım...

Doğru Söz
Doğru Söz - 4 gün Önce

1- Dünyada red sayısı evetten fazla çıkan bir oylamayı bile tartışacak kadar geri zekalı olamazsın!
2- madem ki alternatif yoksa mevcut geçiyor. Tüm yasalar da alternatifsiz sunulmuş ise geçer. Hatta 0 evete 50 hayır olsa ile. Buyur bakalım...
Saçmalama.

Doğru Söz
Doğru Söz - 4 gün Önce

Madem tek aday olduğunda redde ragmen o seçilecekse niye oylama yapılır. Öyle bir durumsa oylana yapanlara zırdeli demezler mi?

Rezil bir Anı
Rezil bir Anı - 4 gün Önce

Bir gün Telefon Dairesinde Bir Bakan (Hasan Tasoy) yakın arkadaşını (Dogan Şah) müdur yapmak ister. Tüzük " Telefon Dairesinde müdür olabilme koşulu olarak Elektrik elektronik, haberleşme veya bilgisayar mühendisi olmak şartı der. Dogan Şah açikögretim iktisat mezunu. Dogan şah koşulu sağlamıyor deriz. Hasan Taşoy " Savcı arkasaşım, olur görüşü veeeur" der. Biz tartışilacak birşey yok ki. Olmaz deriz. Hasan Taşoy sinirlenir " Doğan arkadaşım. Nere gitse gelse bursa olmasa sa onu başka dairede müdür yapacam der. Once Sosyal konut birimine sonra da Sanayi dairesine müdür yapar.
Savcı siyaset ilişkileri ...
O yüzden saygınlıkları olmaz. Olamaz. Gerçi umurlarında sa değil. Biz bu kafa ile Devlet olamayız.

Herhangi biri.
Herhangi biri. - 3 gün Önce

Turkish Power , iki kelimeyi yan yana getirip cümle kuramıyorsun.

Turkish Power
Turkish Power - 4 gün Önce

Salakşör tayfa ne oldu girdi mi

Doğru Söz
Doğru Söz @Turkish Power - 4 gün Önce

Evet evet saksocu Turkish Power. Senin gibilere ve sana girdi. Girdi da seninki laçkalaştığı için sezemedin. Bir operasyona ihtiyacın var gibi gibi. Hatta 2. Bir de beyin nakli.

Doğru Söz
Doğru Söz @Turkish Power - 4 gün Önce

RTE saksocusu Turkish Power. Size monarşi yakışır. Cumhyriyet değil. Türkiye bölünmeli isteyen monarşiyi isteyen Cumhuriyet rejimini seçebilmeki. Sen de ömrünün sonuna kadar sakso çekebilesin. Gerçi bölünürse senin saksonun da kıymeti kalmaycak ya...

Kadir
Kadir @Turkish Power - 4 gün Önce

Başsavcılık görüşü : Zorlu Töre Meclis Başkanı seçilemedi!

https://www.kibrispostasi.com/c35-KIBRIS_HABERLERI/n536728-bassavcilik-gorusu-zorlu-tore-meclis-baskani-secilemedi

uygun bir yerinde kullan a be üçün biri yar..k...

Kani
Kani @Turkish Power - 4 gün Önce

Anana mı demek istiyorsun?

Turkish Power
Turkish Power - 4 gün Önce

Bütün TC ve KKTC düşmanı İngiliz Rum ab kulamparası ladyboyu yavşakların hepsine kol gibi girdi giriyor ve de girecek palikarya orospuları sizi ağlayın ağlayın Dürzi evlatları

Basmacı
Basmacı @Turkish Power - 3 gün Önce

Ananın üstünde gider gelirken bile rahat bırakmıyorsun..Bırak merak etme de sıranı bekle, seni de doldururuz mutlu olursun,teşekkür edersin bize! Alışık olduğun bu zaten a be göt beyi hırsız eşrafı...

Turkish Power
Turkish Power - 4 gün Önce

Ulan kulamparacı tipitipler pasaport gider beleş Mersedes iki gider yarım gün mesai 14. Maaş grev boykot kalkar diye altınıza dolduruyorsunuz size:dağ gibi daş gibi kol gibi baş gibi diyor itilmiş mabadın davası olmaz sözünü hatırlatıyoruz ha ha ha bitirdiniz oğlum bitik


SIRADAKİ HABER

banner471

banner473