Sonuç CEVİZCİ
Diyalog TV’nin izlenme rekorları kıran Halk Meclisi isimli programının 50’nci buluşması geçtiğimiz Salı günü Aslanköy’de gerçekleştirildi. Programa katılan vatandaşlar, kuraklık ödemeleri, mandıra ve su sorunlarının yanı sıra devlet dairelerindeki bürokratik işlemlerden yakındı.
Vatandaşlar, bir günde bitecek işlerin bazen bir yıldan fazla zaman aldığını ve sonuca gidilemediğini belirterek, “Bu sistem artık sona ermeli” dedi.
Aslanköy Muhtarı Adil Onalt’ın ev sahipliğindeki programa; Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Tarım Eski Bakanlarından Erkut Şahali, Zorlu Töre ve Kenan Akın da katıldı. Programa ayrıca TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü ve Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan da katıldı.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Küçükbaş Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier’in de hazır bulunduğu programa Aslanköy ve çevre köy sakinleri yoğun bir ilgi gösterdi.
Tarım Bakanı Çavuşoğlu’nun yanı sıra Müsteşar Emirali Deveci, Bakanlık Müdürü Zafer Can, Özel Kalem Müdürü Taner Nusret , Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı, Devlet Üretme Çiftliği Müdürü Ozan Özuyanık, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Ayşe Toroslu Özhür, Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman, Toprak Ürünleri Kurumu Müdürü Ragıp Ratip, Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben de programda hazır bulundu.
Davullu zurnalı karşılama
Halk Meclisi’nin moderatörleri Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ve Haber Müdürü Aytuğ Türkkan program girişinde davul zurnayla karşılandı. Programın başında ve sonunda müzisyen İsa’nın Kıbrıs ezgileri ile düğün salonunu dolduran vatandaşlar hem sıkıntılarını paylaştı hem de müzik ile keyifli bir gece geçirdi.
Konuşmacıların tümü Diyalog Tv’nin köylünün sesi olması nedeniyle kutladı. Programda söz alan konuşmacıların görüşleri ise şu şekilde oldu.
Adil Onalt (Aslanköy Muhtarı):
“Köyümüz ismini 1974’teki bir şehidimizden aldı. Biz Aslanköy’e Beşevler köyünden yerleştik. 400 civarında nüfusumuz var. Paşaköy Belediyesi’ne bağlıyız. Kırsal kesim olduğu için elimizden geldiği kadar hizmet etmeye çalışıyoruz. Köyde çiftçilik ve hayvancılık yaygın. Lefkoşa ve Mağusa’ya 15’er dakika uzaklıkta bir köyüz, çok fazla işsizlik de yaşanmıyor köyümüzde. Mutlu ve huzurluyuz. Köyümüzde badmintonda dünya beşincisi olan Seymen Deniz’i kutlamak isterim.”
Seymen Deniz / Milli sporcu:
“Badminton oynuyorum. Milli takımızla Bulgaristan’a Dünya Şampiyonasına gittik. Burada dünya beşincisi olduk, köyüm ülkem ve okulum adına çok mutlu oldum ve gurur duydum.”
Mahmut Hayta / Dörtyol Kooperatifi Başkanı:
“1988 yılında bir mandıra çalışmamız oldu. 2000 yılında çalışmaya başladık, 82 tane mandıra yerimiz ve 480 dönüm mera yeri olarak ayrıldı. Kooperatif Yönetim Kurulu olarak dedik ki 12 bin küçükbaş hayvanımız vardı. Günde 7 bin litre süt veriyorduk, şimdi büyük küçükbaş 650 litre verebiliyoruz. Biz bir yem fabrikası yapmak istedik. 2015 Mayıs ayında kaymakam bize bu bölgeye yapabilirsiniz dedi. Plan proje yapıldı. İçişleri bakanlığına gittik yeni sözleşme için. Ama iki yıl Maliye ile İçişleri Bakanlığı arasında gidip geldik. Neden böyle oluyor?”
İlkay Sarı:
“1974 yılında bu yana Aslanköy’de yaşıyorum. Mandıram vardı, elektriğimi götürdüm sonra benim mandıramı yukarı bölgeye taşıdılar ama ne yol, ne elektrik ne de su var. Ben borç harçla yaptım eski mandıramı ama şimdi hiç biri yok. Ben bir an önce bu konudaki mağduriyetimi giderilmesini istiyorum.”
Habil Tülücü / Paşaköy Belediye Başkanı:
“Mandıralar bölgesine su verilmesiyle ilgili proje hazırlıyoruz, bu sorunu halledeceğiz, yolları da yapacağız. Köye kaldırım, asfalt çalışmalarını iyileştirdik. Bir restoran açtık. Meydan projesi var 350 bin TL bütçesi var. Okul yıkılmak üzereydi elden geçirdik. Amfi tiyatro projesi vardı. 16 köyün su şebekeleri değişmedi, hatlarda sorun var. Hükümetle istişare içerisindeyiz su hattı bağlayacağız ağıllar bölgesine. Suyun tonunu 3,5 TL’den veriyoruz. Kırsal arsaların altyapı ve asfaltlarını da yeni dönemde yapmayı planlıyoruz.
Hüseyin Olgunay:
“İmamı bulmuşken nikahı kıyalım diyorum, Tarım Bakını burada, eskileri de burada Çiftçiler Birliği ve Hayvancılar Birliği Başkanı da burada. O zaman kuraklık sorununu soralım, ne oldu bu iş, bir açıklama bekliyoruz. Bir ay sonra Ekim var, kuraklık verilecek mi?”
Adil Onalt / Muhtar:
“Üretim konusuyla ilgili de bir gerçeğin ortaya çıkmasını istiyorum. Haftalardır geziyoruz tüm köylerde ortak sorun su sorunu. Tarım Bakanımız burada eski bakanlarımız burada. Su anda denize akar, bu konuda beceriksiz kimse konuşalım ortaya çıksın. Buraya su geliyor ama mandıralara veremiyoruz.”
Kenan Akın / Tarım eski Bakanı:
“Geçitköy’den Güzelyurt’a su verilebilmesi için açılacak tünelin projesi ihalesi noktalandı. 2011’de bu proje başladığında kimse suyun geleceğine inanmadı. Ne bürokratlar ne de siyasiler. Bugün çekilen sıkıntı hepimizin ortak sıkıntısıdır. Keşke 2011’de proje başladığında biz de KKTC’de hangi bölgeye tarım hangi bölgeye içme suyunun gideceğine yönelik proje hazırlamış olsaydık.
Zorlu Töre / UBP milletvekili:
“Yarı kurak iklime sahip bir adadır Kıbrıs, o nedenle yer altı suları tuzlandı. Keşke Anavatan’dan çok daha önceden su gelmiş ve adanın her tarafına verilmiş olsaydı. Asbestli boruların değiştirilmesi bile ciddi sorunlar yaratıyor. Su İşleri Dairemiz yeterli değil bu konuda. Projelerde eksiklikler var, bu su şu anda denize akıyor ama inanıyorum ki 65 yıl önce dillenen projeye kavuştuk.”
Erkut Şahali / CTP Milletvekili
“3 yılda UBP su konusunda bir arpa boyu yol almadı. DP ve UBP hükümette ortağımız oldu. Türkiye ile aramızdaki anlaşma UBP ile koalisyon ortağı olduğu 2 Mart 23016 tarihinde imzalandı. Bu anlaşmada bugün yaşadıklarımızın yaşanmayacağı yazılıydı. Bugünden itibaren bu suyun özel bir işletme tarafından yap –işlet-devret modeliyle ilerleyeceği yazılıydı bu anlaşmada.
Alpay Orhan Güvenlier / Küçübaş Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı:
Üretim sektöründe olan herkesin tek bir siyasi görüşü vardır. Tek amacı hayvanını nasıl yedirecek? Bu bölgede bu yıl ciddi oranda ürün düşüklüğü yaşandı. Hayvancı kışta yedireceği ürünü şimdi yedirmeye başladı. Bu su ile üretici hayvancı bir avuç drifil hayvanına yediremeyecekse neyi konuşur tartışıyoruz? Üretim kesiminin tek derdi ekmektir.
İrfan Işıksal:
Batmış gemide kamara kavgası yapıyoruz. Hükümet hayvancı, çiftçiyi batırmak için elinden geleni yapıyor. Süt kurumu sütleri alıyor yağı düşük diyerek nasıl çalışacağının hesabını yapar. Taşıyıcıları ve imalatçıları kim kontrol ediyor? Elektriği suyu ödemezseniz faiz koyuyorlar. Hayvancı faizi nereden alacak?
Gülay Deniz:
Bu köyün gençliği her yerden uzak kaldı. Bir halı sahası, bir yürüyüş parkuru yapılabilirdi. Köyümüzde su problemi hep vardı. Şu anda akıllı saatin olduğu bir yerde sular kesiliyorsa ne diyelim. Ben paramı öderim suyumu isterim. Köye yerleştiğimizde 3 kahvehane ve bakkal vardı. Bugün bir kahve kaldı o da pek açık değil. Siyasiler bu köye seçim zamanı gelir. Oy istemeye gelmesinler, her sandalyeye oturan nasıl yerleşeceğini düşünür.
İnci Saçman:
“Evliyim iki oğlum var ikisi de yurt dışında okuyor yüzde 25 bursları kesildi. Neden kesildiğini öğrenmek istiyorum. Neden hiç bakanlardan vekillerden kesilmiyor da hep öğrenci burslarından kesintiye gidiliyor?”
Timuçin Şahin:
Meydan ile ilgili sağlıksız projeler olduğu için tepki oldu. Çocuk parkında kaydırak diye bir şey göremiyoruz çocuklar yaralanıyor kırık dökük oyuncaklarla. Köy halkının çocuklarına eğlence diye bir konu yok parklarda. Okullar açıldı, bir tane durak yok. Çocukların yağmur altında bekleyecek bir noktası yok.
Ahmet Kavaz:
Çarşaf liste geliyor beğendiğinize oy verin gitsin. Bu insanları bizim getirdiğimizi kabul etmeliyiz. Bu insanlar göreve geleceğinde bize güzel mutluluklar vaat ettiler. Hayvancının çektiği ezgi dünyanın hiçbir yerinde yoktur bu memlekette olduğu kadar. Hayvancının sütünden yağ oranını kesince hayvancı kimden kesecek? Bankaya faizini ödeyecek ama sütünü verdi bekleyecek, hayvanı hasta oldu bekleyecek, teşvik alacak bekleyecek, kuraklık oldu bekleyecek.
Hüseyin Angolemli / TDP Milletvekili:
Çiftçilik hayvancılık, okullar, sağlık hastane, ulaşım trafik tamam mı? Her taraf sorunlarla doludur. Hükümet sorunla uğraşacağına sorunlar yaratıyor. Kış saati yerine yaz saati uygulaması devam edecek. Çiftçi ve hayvancılıkta Güneyde durum nedir ona bakmalıyız. Mazot çiftçiye vergisiz veriliyor. Girdiler ona göre destek veriliyor. Hayvancının çiftçinin ürünleri daha ucuz oluyor. Amerika arpa buğday alır hayvancıdan 10 kuruşa piyasa da 5 kuruşa satar hayvancıyı mağdur etmez.
Mustafa Naimoğluları:
Bir yıldır bu programlarda siyasetçiler, kurumlar, yetkili kişiler iş yapsın diye yola çıktık. Halen daha siyasetçi akıllanmadı. Çözüm bulanacaklarına halkla ikileme düşüyor hayvancı ile kavga ediyor. Halkı dinleyemiyor eleştirileri hazmetmiyor hükümet. Kurumların işi sorunlara çözüm bulmaktır.
Hüseyin Çavuş Kelle:
Mesarya dendiğinde akla ilk gelen topraktır. Meclis’te ilk yasanın toprak koruma yasası olması gerekiyor. İvedi bir şekilde hayat bulmazsa ne hayvancılık ne tarım ne üretim konuşabileceğiz. Suyun projesi tamamlandı ancak kullanım şeklinin nasıl olacağı birim alan mı litre başına mı ödeneceği hesaplaması yapılmalı. Ekim dikim planı yapılmadığı takdirde sıkıntılar artacak.
Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2017, 10:17