banner564

Girne esnafı dertli

Bir zamanlar ülkeye gelen turistlerin uğrak yeri olan ve hatırı sayılır oranda alışveriş yapılan dükkanlara, bugünlerde girenler sadece fiyat soruyor

Girne esnafı dertli
banner598

Melin DOBRAN

Kuzey Kıbrıs turizminin başkenti olarak adlandırılan Girne’de, çarşı merkezinde dükkan çalıştıran esnaf, işlerin kötü gitmesinden ve eski canlılığın olmamasından dolayı hemen hemen her gün bir işyerinin kapandığını söyledi. Bir zamanlar ülkeye gelen turistlerin uğrak yeri olan ve hatırı sayılır oranda alışveriş yapılan dükkanlara bugünlerde girenlerin sadece fiyat sorduğunu belirten esnaf, yaptıkları indirimlerin de müşteri çekmeye yetmediğini söylüyor. Sokakların artık boş olduğunu ve yerli halktan umudunu kestiğini vurgulayan dükkan sahipleri, en önemli müşterilerin askerler ve öğrenciler olduğunu ifade etti.

Diyalog’a konuşan esnaf, nüfusun giderek azalmasından ve yabancı turistin az olmasından yakınarak, Girne çarşısının eski canlılığının kalmadığını, son 2-3 yılın en kötü dönemini yaşadıklarını anlattı.

Ekonomik sıkıntıdan dolayı kimsenin eskisi gibi alış veriş yapmadığını, çarşıda “kuru  kalabalık” olduğunu ifade eden esnaf, çarşıyı askerin döndürdüğünü  belirtti. Esnaf, “Asker de olmasa, işler iyici kötü olacak, asker olmasa daha çok dükkan kapanacak” ifadesini kullandı.

Kalabalığın, sadece çarşıda gezen, alışveriş yapmayan insanlar topluluğundan ibaret olduğunu savunan esnaf, “Sokaklarda sessizlik hakim. Girne’nin çarşı bölgesi artık turistik bölge sıfatını kaybetmek üzere” uyarısında bulundu.

 

Esnaf ne dedi...Esnaf ne dedi...Esnaf ne dedi...

 

Girne esnafı, şöyle konuştu:

Mithat Kuzu:

“İşler çok kötü. Burada askere çalışıyoruz. Civarda bulunan bazı büyük esnaf yüzünden birşey satamıyoruz. Asker olmasaydı dükkanı kapatacaktık. Sivil halk çok nadir uğruyor. Buradan kazandığımız tabiki de kurtarmıyor. Müşterilerin yüzde 50’si fiyat sorup çıkıyor. Çoğu müşteri burayı Türkiye zannediyor. Bir çift çorabı 7 TL’ye satıyorum, ama ‘Türkiye’de 1 TL diyorlar. Bunun gümrüğü var, kar payı var, fiyat artıyor. Asker çekilirse dükkanlar kapanır. Turistik yere yakın olmamıza rağmen pek satış yapamıyoruz. Daha doğrusu, insanları çekecek bir şey yok. Canlılık yok çarşıda. Farklı bir şey yok. Çoğu dükkan kapandı zaten işlemediğinden dolayı. Kalan dükkanlar ise cep telefoncu, market...Turizm bölgesi olmasına rağmen fazla yabancı turist yok.”

 

Hasan Kırdar:

“Ben berber dükkanı işletiyorum. Son bir kaç senenin en kötü dönemini yaşıyoruz. İşler çarşıda çok kötü. Bunun sebebini insanların azalmasına bağlıyorum. Çarşıda insan kalmadı. Kimisi de ‘bu bölge çok kalabalık’ diyor. Kalabalık ama dükkanlara giren yok, sadece geziyorlar bakınıyorlar, bunun bize bir faydası yok. Dükkana hafta sonu askerler uğruyor. Asker dışında 3-4 kişi uğruyor, onlar da eş, dost. Turist desen çok nadir uğruyor. Çarşıda güzel çalışan yerler de var tabiki. Diğer berber dükkanlarına göre fiyatlarımız düşük buna rağmen fazla müşteri olmuyor.”

 

Banu Bezci:

“Genel olarak işler çok iyi değil. Dükkanı daha yeni açtım. Beni en çok düşündüren konu, Kıbrıslının bu caddeye küsmüş olmasıdır. Yerli halk olarak kendi kendimize destek vermemiz gerekirken, insanımız bu caddeye küsmüş. Bu çok enteresan. Ben Kıbrıslı vatandaşların da alışveriş yapmasını bekliyordum. Dükkanı yeni açmama rağmen müşterilerim sattığım ürünlerden çok memnun. Havalar düzeldiğinde ve sezon açıldığında umarım işlerimiz daha iyi olur. Çarşıya yenilik katılması gerektiğini düşünüyorum. Belki o zaman eski canlılığını kazanır.”

 

Fettah Özpolat

“Satışlar çok durgun. Yabancı turist yok, bu son 2-3 senedir böyle. Kıbrıs’ta Kıbrıslı vatandaş kalmadı zaten. Ekonomik sıkıntıdan dolayı kimse alışveriş yapmıyor. Tek umudumuz kaldı, o da yazın başında işlerin açılması ve turistlerin gelmesi. Kazandığımız para hayat pahalılığından dolayı geçinmeye yetmiyor. Dükkana giren müşteri sayısı az olduğu için satış da az oluyor.”

 

Seçkin Akcan

“Benim dükkanıma genelde yakın arkadaş çevrem ve akrabalarım uğruyor. İşlerim iyi gidiyor. Eskiye oranla kurların patlamasından dolayı çarşıda genel olarak işler oturdu. Çarşı son 3 yıldır durgun ama yine de umudumuzu yitirmedik. Benim görüşüm, çarşıya, cebinde parası olan uğrar. Kalabalık var diyorlar ama insanlar sadece gezmeye geliyor ve yolun tek yok olmasından dolayı sokaklar kalabalık görünüyor.”

 

Ramazan Özpolat

“Mart ayının başından beri işler durgun. Şu an piyasada yabancı turist yok. Hayat pahalılığından dolayı kimsede para yok. Çarşı boş, yerli haktan umudu kestik. Dükkana genelde yabancı bayan uğruyor, fiyat sorup diğer dükkan fiyatlarıyla karşılaştırma yapıp öyle alıyorlar. Genel olarak yazın başlarında iyi olan satışların bu sene de artmasını ümit ediyorum.”

 

Nagehan Yılmaz

“Dükkanda işler bu ara biraz durgun, ama özel günlerde işlerimiz açılıyor. Bir kaç yıl öncesine kadar herşey daha iyiydi. Yabancı turist yaz aylarında uğruyor. Zaten bir şey almadan da çıkıyorlar. Yine bize bir faydası yok. Kış aylarında ise yerli halk uğruyor, fiyat öğrenip gidiyor. Kimisi de müze gibi sadece bakıp bakıp gidiyor.”

 

Hayriye Sultan Zabün

“Şu an sezon ölmüş durumdadır. Nisan başı işlerin açılmasını umuyoruz. Yazın normalde hareketli ama çarşı ilk defa bu sene çok kötü oldu. Gelen giden müşteri oluyor ama eskisi gibi değil. Son zamanlarda sadece sürekli müşterilerimiz uğruyor.”

 

Mehmet Bulanık

“İki sene önce çarşıya tatlıcı dükkanı açtım ve hala daha onun işletmeciliğini yapıyorum. İşlerimiz çok durgun son bir yılda satışlar çok kötü. Çarşıdaki esnaf satış olmamasından dolayı dükkan kapatıyor. İşler gittikçe düşüyor. Sokaklar 2-3 yıl önce daha kalabalıktı. Hafta sonu normalde daha canlıydı ama şimdi baktığımda normal bir pazartesi günü gibi her yer tenha. Dükkana genelde işçi kesimi geliyor. Bir kaç dükkanım daha var ama işler böyle giderse bir tanesini kapatmayı düşünüyorum. Dövizin yükselmesi ve elektriğe gelen zam herşeyi bozdu. Yani içinde bulunduğumuz çember gittikçe daralıyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.”

 

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2014, 02:05
banner643
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473