Ömer KADİROĞLU
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar ve yönetim kurulu üyelerini kabulde yaptığı konuşmada Rum tarafına ve ilgili kesimlere önemli mesajlar verdi. Akıncı doğal gaz konusunda yapmış olduğu önerinin yabancı diplomatlar tarafından olumlu karşılandığını belirterek 9 Ağustos’da Rum lideriyle bu sorunu ele alacağını söyledi.
Doğu Akdeniz’deki gerginliğin tüm taraflar için arzu edilmeyen bir durum olduğunu ve tüm tarafların kaybedeceği bir noktaya doğru gidildiğini söyleyen Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının önerisinin tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir formül olduğunu ifade ederek, Rum Lideri ile Doğu Akdeniz’deki gerginliğin nasıl bertaraf edilebileceğinin konuşulmasının önemine dikkat çekti.
Yeni yönetime başarı diledi…
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti yeni yönetimine başarı dileklerinde bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, basın dünyasında çoğulculuğun önemine değinerek, gazeteci örgütlerinin toplumun önemli unsurlarından olduğunu kaydetti.
Konuşmasında Kıbrıs konusuna değinen Cumhurbaşkanı, “Hidrokarbonlar konusunda yaptığımız ortak komite önerisi, keşke Rumlar tarafından ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulabilse ve olumlu bir yaklaşım gösterilebilseydi” diye konuştu.
Rumlar öneriye olumsuz yaklaştı
Yabancı diplomatlarla yapılan temaslarda bu önerinin olumlu karşılandığının görüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının öneriye olumsuz yaklaşma gerekçelerinin inandırıcı olmadığının altını çizerek şunları kaydetti:
“Hidrokarbonlar konusunun ortak bir yetki olduğu konusunda bir uzlaşma olduğunu söylüyorlar. Bunu inkâr edenimiz yok. İleride federal bir yapılanma oluşursa hidrokarbonlar dahil doğal kaynaklar bu federal yapılanmanın yetkisi dahilinde olacak. Buna karşı değiliz ki! Bu önerimizle o olasılığı bertaraf etmiş olmuyoruz… İleride bir çözüm olduğu takdirde doğal kaynaklar ortak hükümetin yetkileri altında olacak, ama şu anda bir çözüm ve ortak hükümet yok. O zaman, bu olmayan ortak hükümet adına siz nasıl bu yetkiyi kullanıp da hidrokarbonlara tek başınıza sahip çıkabiliyorsunuz?”
“Güvenlik içerisinde yaşamak istiyoruz”
Çözüm için uğraş verilirken çözüm olmayan noktalarda iş birliği yapılabileceğinin gösterilmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, elektrikte ve mobil telefonlarda yapılan işbirliğini örnek göstererek, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin tüm taraflar için arzu edilmeyen bir durum olduğunu ve tüm tarafların kaybedeceği bir noktaya doğru gidildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının önerisinin tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir formül olduğunu ifade ederek, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile 9 Ağustos’ta yapacağı gayri resmi görüşmenin önemli maddelerinden birinin Doğu Akdeniz’deki gerginliğin nasıl bertaraf edilebileceğinin konuşulması olacağını kaydetti.
“Kıbrıs’ta her iki tarafın güvende olacağı, siyasi eşitliğe dayalı bir yapı nasıl inşa edebilir ki geleceğe dair bundan çok daha iyi sonuçlar üretebilelim? Türk-Yunan dostluğuna katkı yapalım, Türkiye’nin Avrupa’yla olan ilişkilerinin de daha iyiye gitmesine nasıl zemin oluşturabiliriz bunları da konuşabilelim” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, 9 Ağustos’taki görüşmede, gelinen noktada Rum Lider Anastasiadis’in nasıl bir gelecek düşündüğünü kendisinden duymak istediğini ifade etti.
“Türkiye ile istişare içerisindeyiz…”
Artık, hiçbir şeyin statik olmadığını, Doğu Akdeniz’de de, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) konusunda da statükonun şu veya bu şekilde sarsıldığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, sürdürülebilir olmayan statükonun sürdürülebilir barış içerisinde yeni bir geleceğe dönüşmesini istediklerine vurgu yaptı.
Başta Türkiye ve Yunanistan gibi garantör ülkelerin bunda büyü rolü olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:
“Türkiye ile yakın istişare içerisinde bu süreci yaşamaktayız ve yaşamaya devam edeceğiz. Onların da bu süreçteki desteği elbette son derece önemlidir. Yunanistan’ın da aynı yaklaşımda bulunmasını temenni ediyoruz.”
İlerleyen günlerde gayrı resmi 5’li konferansın toplanmasından önce 9 Ağustos’taki gayrı resmi liderler toplantısının önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, şu şekilde devam etti:
“Muhataplarımız, BM Güvenlik Konseyi’nin son aldığı kararda da ifadesini bulan, bizim de Sayın Lute ile bugüne kadar yaptığımız temaslarda ortaya koyduğumuz yaklaşımlara da bir bakıma onay veren o kararlara ne kadar uyumlu bir tavır sergileyecekler? Çünkü şu an itibarıyla Rum tarafı olarak bu parametrelerin dışındadırlar. Siyasi eşitlik ve kararlara etkin katılım çok net bir biçimde BM Güvenlik Konseyi kararlarına, Konsey’in eski kararlarına da atıfta bulunulmak suretiyle girdi. Ama Rum tarafı henüz o noktada değil. O noktaya gelecek mi yoksa o noktanın dışında kalmaya mı devam edecek? Siyasi eşitlik eğer ete kemiğe bürünmezse; altı boş bir retorik olarak kalır. O nedenle bunları 9 Ağustos’ta yapacağımız görüşmede açık kalplilikle konuşacağız.”
Cumhurbaşkanı, halka boş umut vermemek adına 5’li konferans için iyice hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Ucu açık müzakere sona erdi
Ucu açık müzakere sürecinin artık sona erdiğinin defalarca söylediğini ve müzakerelerde artık bir takvim olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, bu durumun, BM Genel Sekreteri’nin son raporuna takvimi çağrıştıran “Görünebilir bir gelecek” kelimeleriyle girdiğini de anımsattı. “Bu adada hepimiz barış, huzur, güvenlik ve eşitlik içerisinde bir gelecek istiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, iyi niyet ve kararlılık olması durumunda, bu topraklarda ve denizlerde yeni bir gelecek inşa edilebileceğini dile getirdi.
Akar: Ortak komite kararını destekliyoruz
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya yeni süreçte başarılar diledi. Kıbrıs konusunda çok hassas bir duruşları olduğunu ifade eden Akar, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın hidrokarbonlar konusunda yaptığı ortak komite önerisinin yerinde bir öneri olduğunu belirterek, buna destek belirtti. Toplumun önemli bir kesiminin bu öneriyi olumlu karşıladığını dile getiren Akar, Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından yapılan gayrı resmi 5’li konferans önerisinin de yapıcı bir gelişme olduğunu söyledi.
Önemli bir sürece girildi…
Akar, Kıbrıs sorununda önemli bir sürece girildiğini ifade etti. 9 Ağustos’ta yapılacak liderler görüşmesine de değinen Akar, bu görüşmenin Kıbrıs tarihinde son yılların en önemli görüşmesi olduğunu kaydetti. Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa akıncı ise Doğalgaz konusundaki önerilerine Rum tarafının olumsuz yaklaşmasını eleştirdi. Akıncı, yaşanan süreçte Türkiye ve Yunanistan’ın desteğinin önemli olduğuna değinerek “iyi niyetli olmaları durumunda biz bu eli tutarız” diyerek mesaj gönderdi.
“Rumlar kadar Türklerin de hakkı var”
Gazeteciler Cemiyeti olarak Kıbrıs konusunda çok hassas bir duruşlarının olduğunu ifade eden Akar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Rum liderine karşı doğalgaz paylaşımı ve yönetiminde Kıbrıs Türklerinin de dâhil olacağı bir oluşumun son derece isabetli bir tavır olduğunu söyledi. Toplumun önemli bir kesiminin de bu teklifi çok olumlu karşıladığını ifade eden Akar, “ülke zenginliklerinde en az Rumlar kadar Türklerin de hakkı olduğunu Rum lider haricinde herkes bilmekte ve kabul etmektedir” dedi.
“Barış, huzur ve istikrara ihtiyaç var”
Ziyarette Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5’li uluslararası konferans önerisine de değinen Reşat Akar, bunun çok yapıcı bir girişim olduğunu vurguladı. Bu girişimin Rumlar tarafından olumlu karşılanması durumunda Kıbrıs Sorununun çözümü konusunda daha etkili adımlar atılabileceğini ifade eden Akar, “Rumların olumsuz tavırlarına karşılık ikili görüşme konusunda atmış olduğunuz adım, BM Genel Sekreterinin bu konuda Rum liderini cesaretlendirmesi 9 Ağustos’ta bir buluşma sağladı” dedi. 9 Ağustos tarihindeki görüşmenin önemine değinen Akar, “bu buluşma Kıbrıs Tarihinde son yılların en önemli buluşmalarından biri olacak” şeklinde konuştu. Kıbrıs Adasının Doğu Akdeniz’deki gerilim yerine barış, huzur ve istikrara ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Akar, gerilimin iki topluma da bir şey kazandırmayacağını kaydetti.