Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.00’de Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.
İlk sözü alan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ikamet ve vizeler tüzüğü ile ilgili konuşma yaptı.
Tüzüğün kapsamlı bir şekilde değişikliğe gitmesinin önemli ve olumlu olduğunu dile getiren Özyiğit, “tüzük tam yüzde yüz olmasa da” çalışmadan dolayı İçişleri Bakanı’na teşekkür etti.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, ikamet ve vizeler tüzüğünün resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girdiğini dile getirerek, ülkede önemli olanın vize ikametgahta var olan boşlukları ve sıkıntıları görmek olduğunu belirtti.
Web sitesinde online başvuru ve bilgilendirme sistemi de yaratıldığına dikkat çeken Baybars, TC vatandaşlarına bu tüzük ile sağlanması gereken kolaylıkların sağlanacağını kaydetti.
Dövizdeki artışın etkileri azaltılacak
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesini yapıp, oy birliğiyle kabul etti.
Yasada yapılan değişiklikle, dövizdeki artıştan kaynaklı ekonomik sıkıntının etkilerini azaltıp, ülke kaynaklarının ihtiyaçlı alanlara yönlendirilmesi amacıyla Kalkınma Bankası’nın yıllık gayrı safi karının, yıl içinde ayrılan plasmanın yüzde 5 oranını geçmeyecek şekilde, Yönetim Kurulunun kaynak maliyetinin altında belirleyeceği faiz oranıyla kalkınmada öncelikli yörelere iki yıl boyunca, kredi olarak kullandırılması amaçlanıyor.
Genel kurul daha sonra Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı ile Demokrat Parti (DP) Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu'nun tarihi geçmiş ilaçların imhası konusunda Meclis araştırması önergesinin ön görüşmesine geçildi.
Kullanılmayan ilaçlar devlete mi satıldı?
YDP Genel Başkanı, Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı konuşmasında, kullanılmayan ilaçların defalarca devlete satıldığı iddialarına değindi.
Arıklı, gerçeğin ortaya çıkması açısından bir komite kurularak, araştırılması önerisinde bulundu.
DP Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu da, Gürdağ’ın tesis kurarak, atıkların bertaraf edilmesi sistemi kurulduğunu kaydetti.
Ataoğlu, ilaçların artık bertaraf olması ve aynı hataların tekrar olmaması için araştırma komitesi kurulmasına destek verdiklerini kaydetti.
UBP Milletvekili Özdemir Berova da, araştırma komitesi kurulması konusuna parti olarak olumlu baktıklarını ve destek vereceklerini belirtti.
CTP Milletvekili Sıla Usar, çevreyi korumak adına atıkların ayrıştırılması, depolanması ve imha edilmesi konusunun dünyanın da çok önem verdiği bir mesele olduğuna dikkat çekti.
Tıbbi atık meselesinin 2012 yılında gündeme geldiğini ve bu tarihten sonra atıkların artık çöplerde imha edilemeyeceği haline geldiğini anlatan Usar, yasa gereği tarihi geçmiş ilaçlarının çöpe görülemeyeceğini dile getirerek, bu konularla ilgili tüzükler yapıldığını kaydetti.
Halkın Partisi (CTP) Milletvekili Hasan Topal da önemli olanın, çare üretmek olduğunu belirterek, “Meclis olarak burada çare üretmek zorundayız” dedi.
HP olarak araştırma önergesine destek verdiklerini söyleyen Topal, bir an önce otomasyona geçilmesini önerdi.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli de araştırmanın sonucunda çok güzel ipuçları elde edileceğine inanç belirterek, toplumun özellikle ilaç ve gıda maddeleri üzerinde güvenin yeniden kazanılacağını kaydetti.
Angolemli, TDP olarak bu araştırma önerisine olumlu oy vereceklerini söyledi.
Pilli: Korunması için taşındı
Sağlık Bakanı Ali Pilli de, ilaç deposundaki tarihi geçmiş ilaçların olduğunu tespit ettiğini dile getirerek, ilaçların korunması için belli bir yere taşıdıklarını anlattı.
İlaçların neden biriktiğini söyleyen Pilli, bunun sebebinin de otomasyon sisteminden kaynaklandığını belirtti.
Genel kurul daha sonra tarihi geçmiş ilaçlarla ilgili Meclis Araştırması açılması hakkındaki önerge oybirliğiyle kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 4 Kasım’da yapacak.